Voornemen gemeente Utrechtse Heuvelrug tot verkoop van gemeentegrond gelegen aan de Buurtsteeg te Maarn

 

De gemeente Utrechtse Heuvelrug is voornemens een perceel gemeentegrond met een oppervlakte van ongeveer 667 m² te verkopen aan Woningstichting “Maarn”. Het perceel is globaal gelegen ten oosten van het fietspad dat vanaf de Kapelweg richting de fietstunnel onder de A12 voert en ten noorden van het beginpunt van de buurtsteeg te Maarn en kadastraal bekend gemeente Maarn, sectie A, nummers 6330 (gedeeltelijk).

 

Eind 2021 is een verzoek ingediend bij de gemeente voor een ruimtelijk initiatief voor een woningbouwontwikkeling inzake 24 appartementen in het segment middelhuur aan de Kapelweg (Het Donsveld) en 16 appartementen in het segment sociale huur aan de Buurtsteeg (Hoge Overdam) in Maarn. De gemeente neemt gezien de grote maatschappelijke woningbehoefte, met name in het sociale en middel woonsegment, een positieve grondhouding in ten aanzien van het verzoek. Ten einde woningstichting “Maarn” in staat te stellen het ruimtelijk initiatief aan de Buurtsteeg (Hoge Overdam) te realiseren, heeft de gemeente het voornemen om het voor de realisatie benodigde perceel aan deze woningstichting te verkopen.

 

Woningstichting “Maarn” is de enige serieuze gegadigde

Een woningcorporatie heeft op grond van de Woningwet het doel om uitsluitend op het gebied en in het belang van de volkshuisvesting werkzaam te zijn. Zij beoogt haar financiële middelen uitsluitend in dat belang in te zetten. Daarnaast heeft een woningcorporatie bij uitstek ervaring met de ontwikkeling en langjarige exploitatie van sociale huurwoningen. In de Prestatieafspraken 2023-2028 Utrechtse Heuvelrug heeft de gemeente met de lokale woningcorporaties de gezamenlijke ambitie vastgelegd een zo maximaal mogelijke bijdrage te leveren aan de vraag naar sociale huurwoningen. Daarin is vastgelegd dat om meer te kunnen bouwen ook gekeken wordt naar gronden in eigendom van de gemeente. Het perceel is gelegen binnen het primaire werkgebied van Woningstichting “Maarn”. Het verkopen van het perceel aan Woningstichting “Maarn” draagt bij aan de verwezenlijking van de Prestatieafspraken, de uitvoering van de wettelijke taak van de corporatie en de behartiging van publieke belangen. Daarom is de gemeente van oordeel dat er op grond van objectieve, redelijke en toetsbare criteria slechts één serieuze gegadigde, te weten Woningstichting “Maarn”, in aanmerking komt voor het kopen van het perceel.

 

Met deze publicatie geeft de gemeente uitvoering aan het arrest van de Hoge Raad van 26 november 2021 (ECLI:NL:HR:2021:1778).

 

Voornemen tot verkoop

De gemeente Utrechtse Heuvelrug is voornemens om over te gaan tot verkoop en overdracht van voornoemd perceel aan Wongbouwstichting “Maarn”.

Indien u zich niet kunt verenigen met dit voornemen, omdat u van mening bent dat u ook in aanmerking dient te komen voor aankoop en voldoet aan de gestelde criteria, dan dient u binnen 20 kalenderdagen na datum van deze publicatie een gerechtelijke procedure in kort geding te entameren door een dagvaarding daartoe te laten betekenen.

Bij gebreke van een tijdig en gemotiveerd bericht vervalt het recht u tegen het aangaan en uitvoeren van de koopovereenkomst te verzetten en/of daarop enige vordering tot schadevergoeding of welke andere aanspraak dan ook te baseren, althans heeft u uw rechten daarop verwerkt. De gemeente en Woningbouwstichting “Maarn” zouden immers onredelijk worden benadeeld indien pas na deze (duidelijk kenbaar gemaakte) termijn(en) alsnog tegen het voornemen resp. het aangaan van de overeenkomst zou worden opgekomen.

 

 

Naar boven