Verkeersbesluit Verleggen fiets en voet oversteekplaats rotonde Amnesty InternationaIlaan/Rijksstraatweg Hellevoetsluis

Beschikking van burgemeester en wethouders van Voorne aan Zee betreffende het nemen van een verkeersbesluit, als bedoeld in de Wegenverkeerswet 1994.

Burgemeester en wethouders van Voorne aan Zee,

 

Gelet op:

-artikel 2 van de Wegenverkeerswet 1994 (hierna: WVW 1994) met het doel tot:

1.a het verzekeren van de veiligheid op de weg;

1.b het beschermen van weggebruikers en passagiers;

1.c het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;

1.d het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer;

2.a het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade alsmede gevolgen voor het milieu, bedoeld in de Wet Milieubeheer;

2.b het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte aantasting van het karakter of van de functie van objecten of gebieden;

3.a het bevorderen van een doelmatig of zuinig energieverbruik;

-artikel 15 lid 1 van de WVW 1994 ingevolge de plaatsing of verwijdering van de bij algemene maatregel van bestuur aangewezen verkeerstekens en onderborden, voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd, geschiedt krachtens een verkeersbesluit;

-artikel 18, lid 1 onder d van de WVW1994 ingevolge verkeersbesluiten worden genomen door burgemeester en wethouders voor zover zij betreffen het verkeer op wegen, welke niet in beheer zijn bij het Rijk, de provincie of een waterschap;

-artikel 12 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (hierna: BABW) ingevolge het plaatsen van bepaalde verkeerstekens van Bijlage 1 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (hierna: RVV 1990), moet geschieden krachtens een verkeersbesluit;

-artikel 24 van het BABW ingevolge verkeersbesluiten worden genomen na overleg met een gemachtigde van de korpschef van de politie;

-het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990;

-de Algemene wet bestuursrecht;

-het mandaatbesluit gemeente Voorne aan Zee.

Overwegende dat:

 

  • 1.

    De rotonde van de Amnesty Internationallaan met de Rijksstraatweg een drukke locatie is waarop gemotoriseerd en langzaam verkeer op vier plaatsen conflicteerd.

  • 2.

    Dat alle fietsoversteken zijn uitgevoerd als twee richtingen en daardoor voldoende tijd en ruimte nodig is om te beoordelen wanneer deze veilig is over te steken.

  • 3.

    Dat de intensiteiten fietsverkeer het hoogst liggen op de oost-west verbinding aan de noordzijde van de Amnesty Internationallaan.

  • 4.

    Dat de de intensiteiten fietsverkeer oost-west en vica versa het meeste conflict oplevert met de intensiteiten gemotoriseerd verkeer.

  • 5.

    Dat het creëren van meer opstelruimte voor het gemotoriseerd verkeer zorgt voor een verbeterde anticipatie nabij de fietsoversteek voor zowel fiets als gemotoriseerd verkeer.

  • 6.

    Dat hierdoor minder congestie optreed op de rotonde voor het overige verkeer.

  • 7.

    Dat het verschuiven van de oversteek voor langzaam verkeer op de Rijksstraatweg (noord) in noordelijke richting, zodat er meer opstelruimte ontstaat tussen de rotonde en het fietspad, geeft voor korte termijn een iets betere situatie dan in de huidige situatie.

  • 8.

    Dat deze maatregel na uitvoering wordt geevalueerd binnen een jaar na realisatie.

-overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer de politie d.d. 20 februari 2024 is gevraagd advies te geven. De politie heeft d.d. 25 maart 2024 positief geadviseerd op dit verkeerbesluit.

-de bovenvermelde maatregel wordt genomen op basis van artikel 2, lid , sub van de WVW 1994;

-het treffen van een verkeersmaatregel een normale maatschappelijke ontwikkeling is waarmee eenieder kan worden geconfronteerd;

nemen, gelet op al het voorgaande, het volgende

 

Besluit:

I. Het verleggen van de voetgangersoversteekplaats door het verplaatsen van bijbehorende wegmarkering en borden L02 en B06.

II. de verkeersmaatregelen treden in werking nadat de betreffende verkeerstekens zijn geplaatst;

III. onderhavig besluit te publiceren.

 

Hellevoetsluis, datum 14 februari 2024

 

Met vriendelijke groet,

 

Burgemeester en wethouders van Voorne aan Zee 

 

namens dezen,

  • Ricardo de Wolff

    teammanager vergunningen, toezicht en handhaving

Bijlage(n):

Inrichtingstekening

Zaaknummer: 33191-2024

 

Bezwaarclausule

Als u het niet eens bent met dit besluit of als u nog vragen en/of opmerkingen heeft, kunt u contact opnemen met de behandelend ambtenaar via telefoonnummer 14 0181.

Als belanghebbende kunt u binnen zes weken na de dag van verzending van dit besluit bezwaar maken door het indienen van een bezwaarschrift bij het college van burgemeester en wethouders van Voorne aan Zee Postbus 13 3220 AA te Hellevoetsluis. Het bezwaarschrift moet op grond van artikel 6:5 van de Algemene wet bestuursrecht ten minste bevatten:

- Handtekening van de indiener;

- De naam van de indiener;

- Adres van de indiener;

- Een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht;

- De gronden waarop het bezwaarschrift rust (motivering).

U kunt, indien u een bezwaarschrift bij het college heeft ingediend, een verzoek om voorlopige voorziening (o.a. schorsing) indienen bij: Rechtbank Rotterdam, sector Bestuursrecht, postbus 50951, 3007 BM te Rotterdam. Voor een dergelijk verzoek is griffiegeld verschuldigd.

Naar boven