Besluit van burgemeester en wethouders van Leidschendam-Voorburg tot wijziging van Hoofdstuk 7 Nadere regels subsidieverstrekking Duurzaamheid gemeente Leidschendam-Voorburg 2019

Het college van Burgemeester en Wethouders van Leidschendam-Voorburg,

gelet op titel 4.2 van de Algemene wet bestuursrecht en artikel 3 van de Algemene subsidieverordening Leidschendam-Voorburg 2019,

 

overwegende dat het college de wensen en bedenkingen die op 19 december 2023 door de raadscommissie Omgeving kenbaar zijn gemaakt heeft meegewogen,

 

 

 

b e s l u i t:

 

I.

De wijzigingen in Hoofdstuk 7 van de Nadere regels subsidieverstrekking Duurzaamheid gemeente Leidschendam-Voorburg 2019 vast te stellen, zoals opgenomen in de Bijlage bij dit besluit;

II.

Dit besluit in werking te laten treden op de dag na bekendmaking.

 

Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van het college van de gemeente Leidschendam-Voorburg van 6 februari 2024.

R.J. den Haan, M. Vroom

secretaris, burgemeester

BIJLAGE

 

 

Behorende bij het Collegebesluit wijzigingen Hoofdstuk 7 Nadere regels subsidieverstrekking Duurzaamheid gemeente Leidschendam-Voorburg 2019 (3671)

 

Hoofdstuk 7 van de Nadere regels subsidieverstrekking Duurzaamheid gemeente Leidschendam-Voorburg 2019 wordt als volgt gewijzigd:

Huidige tekst Nieuwe tekst

Artikel 7:1 aanvullende begrippen    

d. 

Energiebesparende Maatregel: een verandering/aanpassing aan een woning of complex die het energieverbruik reduceert. Hieronder wordt in deze regeling verstaan het aanbrengen van: HR++ glas, energiezuinig glas voor monumenten/beschermd dorpsgezicht of vergelijkbarewoningen, vloer-, bodem-, (spouw) muur-, gevel- of dakisolatie. 

 

f. 

Energiezuinig glas voor monumenten/beschermd woongezicht of vergelijkbarewoningen: speciaal energiezuinig glas voor monumenten of woningen in beschermd dorpsgezicht of woningen die genoemd worden in de lijst met beeldbepalende objecten (monumentenlijst).

 

n. 

Bijgebouw: dakkapel, serre, garage verbonden aan de bestaande woning. 

 

Artikel 7:1 aanvullende begrippen    

d. 

Energiebesparende Maatregel: een verandering/aanpassing aan een woning of complex die het energieverbruik reduceert. Hieronder wordt in deze regeling verstaan het aanbrengen van: HR++ glas, energiezuinig glas voor monumenten/beschermd dorpsgezicht, vloer-, bodem-, (spouw) muur-, gevel- of dakisolatie. 

 

f. 

Energiezuinig glas voor monumenten/beschermd woongezicht: speciaal energiezuinig glas voor monumenten of woningen in beschermd dorpsgezicht of woningen die genoemd worden in de lijst met beeldbepalende objecten (monumentenlijst).

 

 

n. 

Bijgebouw: dakkapel, dakopbouw, serre, garage verbonden aan de bestaande woning. 

 

Artikel 7:2 Subsidieplafond

1.

Het college stelt jaarlijks een subsidieplafond vast voor de verstrekking van subsidies als bedoeld in artikel 7:3. 

 

3.

 

Het college maakt de wijze van verdeling van de beschikbare bedragen van tevoren bekend bij de bekendmaking van de subsidieplafonds. 

 

 

Artikel 7:2 Subsidieplafond

1.

Het subsidieplafond, voor de verstrekking van subsidies zoals opgenomen in artikel 7:3, is gelijk aan het in de begroting opgenomen bedrag binnen het programma duurzaamheid en energietransitie. 

 

3.

 

(Vervallen.)

Artikel 7:4 Subsidiebedrag 

1.

 

Subsidie voor isolerende maatregelen bedraagt 20% van de totale kosten tot een maximum van €5.000,- per woning. Het maximale subsidiebedrag per Vereniging van Eigenaren is €25.000,-. 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.

 

Subsidie voor een groen dak bedraagt 25% van de totale kosten tot een maximum van €5.000,- per woning. 

 

Artikel 7:4 Subsidiebedrag 

1.

Voor isolerende maatregelen en een groendak is een vast subsidiebedrag per m2 per maatregel bepaald tot een maximum van €5.000,- per woning per kalenderjaar. Het maximale subsidiebedrag per Vereniging van Eigenaren is €25.000,- per kalenderjaar. In de bij deze subsidieregeling behorende tabel 2 zijn per maatregel de subsidiebedragen opgenomen.  

 

 

 

2.

 

(Vervallen.)

Artikel 7:5 Wat en tegen welke voorwaarden

1.

b. 

Energiezuinig glas voor monumenten/beschermd dorpsgezicht of vergelijkbarewoningen

 

3

 

a.

de energiebesparende maatregel nog niet is geplaatst op het moment dat de aanvraag voor subsidieverlening wordt gedaan;

 

Artikel 7:6 Bijzondere voorwaarden

 

2.

 

Vloer-, bodem-, dak-, muur-, gevel- en spouwmuurisolatie moet worden aangebracht door een erkend bedrijf met uitzondering van een groendak, deze mag door de eigenaar zelf worden geplaatst. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. 

Voor HR++ glas en monumentaal energiezuinig glas moet duidelijk het aantal m2 gespecificeerd worden op de offerte en de factuur. 

 

5.

De factuur is voorzien van het bedrag en het type duurzame maatregel en een datum waarop de duurzame maatregel is geplaatst. In de factuur moet een specifiek onderscheid zijn gemaakt tussen de verschillende kostenposten. Bijgéén of onvoldoendeonderscheidtussenkozijnenen HR++ glaswordtuitgegaan van € 85,- per m2 voor HR++ glasinclusiefplaatsingen btw [berekend]. 

 

Artikel 7:5 Wat en tegen welke voorwaarden 

1.

b.

Energiezuinig glas voor monumenten/beschermd dorpsgezicht; 

 

3

 

a.

de energiebesparende maatregel of het groendak nog niet is geplaatst op het moment dat de aanvraag voor subsidieverlening wordt gedaan;

 

Artikel 7:6 Bijzondere voorwaarden

2.

HR++ Glas, energiezuinig monumentaal glas, vloer-, bodem-, dak-, muur-, gevel- en spouwmuurisolatie moet worden geplaatst c.q. aangebracht door een erkend bedrijf met uitzondering van een groendak; deze mag door de eigenaar zelf worden geplaatst. Het isolatiemateriaal moet daarnaast worden aangebracht door een erkend bedrijf dat natuurvriendelijk isoleert zoals beschreven op www.natuurvriendelijkisoleren.nl.   

3. 

Voor alle energiebesparende maatregelen moet duidelijk het aantal m2 gespecificeerd worden op de offerte en de factuur. 

 

5. 

De factuur is voorzien van het bedrag en het type duurzame maatregel en een datum waarop de duurzame maatregel is geplaatst. In de factuur moet een specifiek onderscheid zijn gemaakt tussen de verschillende kostenposten.  

 

Artikel 7:11 Weigeringsgronden  

Artikel 7:11 Weigeringsgronden  

Toevoegen van: 

 

g. Subsidie wordt aangevraagd voor het vervangen of de isolatie van nieuwe aanbouw, opbouw, nieuwe verdieping, nieuwe dakkapel, glaskoepel of dakraam. 

 

h. Het isolatiemateriaal niet wordt aangebracht door een erkend bedrijf dat natuurvriendelijk isoleert zoals beschreven op www.natuurvriendelijkisoleren.nl.   

 

i. De aanvrager van subsidie voor groendak geen bestelbon heeft bijgevoegd, waaruit de datum van de bestelling blijkt. Dit hoeft niet als de aankoop online is gedaan.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Toevoegen bijlage: 

 

Tabel 2 Subsidiebedragen per vierkante meter per duurzame maatregel 

 

Soort isolatiemaatregel 

Subsidiebedrag per m2 

HR++ glas  

€ 46,00 

Energiezuinig glas voor monumenten/beschermd dorpsgezicht  

€ 137,00 

Vloerisolatie 

€ 11,00 

Bodemisolatie 

€ 6,00 

Spouwmuurisolatie 

€ 8,00 

Muur- of gevelisolatie 

€ 19,00 

Dakisolatie 

€ 17,00 

Groendaken 

€ 20,00 

 

Voor de berekening van de meterprijs per isolatiemaatregel is gekeken naar de gemiddelde kosten van de totaal aantal aanvragen van de afgelopen jaren per m2. Dit bedrag komt grotendeels overeen met de subsidiebedragen van de landelijke ISDE-subsidieregeling, behalve voor muur- en dakisolatie, groendak en monumentaal glas.  

 

 

Netto glasmaat 

Om subsidie aan te vragen heeft u de oppervlakte van het glas nodig in vierkante meters. De gemeentelijke subsidieregeling hanteert de meetmethode: netto glasmaat. De kozijnen tellen niet mee voor het subsidiebedrag per m2. 

 

 

 

 

 

 

 

Naar boven