Aanwijzingsbesluit DAEB zwembad Middelburg en Vlissingen

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Middelburg, en

het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Vlissingen,

ieder voor zover bevoegd;

 

gelet op de volgende bepalingen:

  • de artikelen 14 en 106, tweede lid, van het Verdrag betreffende de Werking van de Europese Unie;

  • het Besluit 2012/21/EU van de Europese Commissie van 20 december 2011 betreffende de toepassing van artikel 106, lid 2, van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie op staatssteun in de vorm van compensatie voor de openbare dienst, verleend aan bepaalde met het beheer van diensten van algemeen economisch belang belaste ondernemingen, Pb EU 2012, L 7/3;

 

gelet op de volgende overwegingen:

  • Aan de Sportweg 2 te Vlissingen, op de grens tussen de gemeenten Middelburg en Vlissingen, bevindt zich een openbaar toegankelijke zwemaccommodatie met 4 bassins, horeca, personeels- en verblijfruimten en een fitnessaccommodatie.

  • De eigendom van deze sportaccommodatie is in handen van de besloten vennootschap Stadsgewestelijk Zwembad Vastgoed B.V. (hierna: Vastgoed B.V.), waarvan de gemeenten Vlissingen en Middelburg elk voor 50% aandeelhouder zijn.

  • Een belangrijk bestaansrecht voor deze zwemaccommodatie is het faciliteren van en zorgdragen voor voldoende zwemvaardigheid en zwemveiligheid. De gemeenten Middelburg en Vlissingen achten het dan ook van algemeen belang dat de zwemaccommodatie toegang blijft geven aan hun inwoners voor het aanleren en behouden van voldoende zwemvaardigheid en aan de Walcherse verenigingen voor het beoefenen van sport. De zwemaccommodatie is vanwege de verschillende bassins geschikt voor een divers aanbod en voor verschillende doelgroepen. Een groot aantal verenigingen is thuis in deze zwemaccommodatie en ruim 1.000 kinderen volgen er jaarlijks zwemles.

  • Uitbesteding van de exploitatie wordt door de gemeenten gezien als het best passende gebruiksmodel voor deze zwemaccommodatie, waarbij gelet op de ervaring in de afgelopen 10 jaar dat de zwemaccommodatie niet zonder verliezen kon worden geëxploiteerd, de gemeenten jaarlijks een financiële bijdrage toezeggen aan de exploitant van de zwemaccommodatie.

  • Namens Vastgoed B.V. zijn de gemeenten Middelburg en Vlissingen door middel van een aankondiging op 27 juli 2023 gestart met een nieuwe Europese aanbesteding voor het aangaan van een concessieovereenkomst per 1 januari 2024.

  • De besloten vennootschap Sportfondsen Middelburg-Vlissingen B.V. (hierna: exploitant) heeft, conform de aanbestedingsstukken, een aanbieding ingediend die als nummer één in rang is geëindigd op grond waarvan Vastgoed B.V. de concessie definitief aan Sportfondsen Middelburg-Vlissingen B.V. heeft gegund.

 

Besluiten als volgt:

 

Artikel 1.

De exploitatie, waaronder begrepen het dagelijks onderhoud en beheer, van de zwemaccommodatie, gelegen aan de Sportweg 2 te Vlissingen, wordt aangewezen als een dienst van algemeen economisch belang. Deze aanwijzing geldt voor het gehele grondgebied van de gemeenten Middelburg en Vlissingen.

 

Artikel 2.

De aanwijzing zoals genoemd in artikel 1 is geldig voor een periode van 10 jaar, ingaande op 1 januari 2024.

 

Artikel 3.

Deze dienst van algemeen economisch belang omvat de volgende verplichtingen:

Vastgoed B.V. stelt de tarieven voor de maatschappelijke gebruikers vast, exploitant doet hiertoe een voorstel. Maatschappelijke gebruikers zijn: Uit de gemeenten Vlissingen en/of Middelburg afkomstige (sport)verenigingen, stichtingen en/of organisaties zonder winstoogmerk met een maatschappelijke doelstelling op het gebied van (zwem)sport in de breedste zin van het woord. De maatschappelijke tarieven voor 2023 zijn in bijlage 4 van de exploitatieovereenkomst opgenomen en mogen ingaande per 1 januari 2024 jaarlijks maximaal worden aangepast conform het consumentenprijs-indexcijfer van de maand september, reeks alle huishoudens, als gepubliceerd door het Centraal Bureau voor de Statistiek. De exploitant is vrij om overige tarieven naar eigen inzicht vast te stellen met dien verstande dat het marktconforme tarieven dienen te zijn, waarbij rekening wordt gehouden met de tarieven van zwembaden in de omgeving.

Alle (huur-)opbrengsten en gebruiksvergoedingen die verband houden met de exploitatie van de accommodatie komen ten gunste van de exploitant met inachtneming van de bepaling ten aanzien van het weerstandvermogen dat is omschreven in artikel 10 van de exploitatieovereenkomst.

 

Artikel 4.

Vastgoed B.V. zegt jaarlijks een financiële bijdrage toe aan de exploitant van de zwemaccommodatie. Deze jaarlijkse financiële bijdrage bedraagt € 890.000,- exclusief btw. Indien de exploitant in een bepaald boekjaar een exploitatieoverschot heeft behaald dan is de exploitant verplicht dat overschot als winst- of egalisatiereserve aan het eigen vermogen toe te voegen totdat het eigen vermogen een omvang heeft van € 300.000,-. Het meerdere boven de € 300.000,- komt voor 75% ten gunste van de exploitant. Voor de resterende 25% kunnen zowel de exploitant als de gemeenten voorstellen doen voor het doen van investeringen ten behoeve van kwaliteitsverbetering in of rond de accommodatie in de breedste zin van het woord. Besteding van de 25% vindt niet plaats voordat de gemeenten goedkeuring geven voor de bestemming ervan.

 

Artikel 5.

Dit aanwijzingsbesluit treedt in werking op de dag na bekendmaking.

 

Bezwaarclausule

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kunnen belanghebbenden gedurende zes weken na de datum van bekendmaking van dit besluit schriftelijk bezwaar indienen bij het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Vlissingen, Postbus 3000, 4380 GV Vlissingen.

 

Aldus besloten in de vergadering van het college van burgemeester en wethouders van Middelburg d.d. 26 maart 2024.

Burgemeester en wethouders van Middelburg

de secretaris,

mr. A. van den Brink

de burgemeester,

M.A. Fränzel MSc

Aldus besloten in de vergadering van het college van burgemeester en wethouders van Vlissingen d.d. 26 maart 2024.

Burgemeester en wethouders van Vlissingen

de secretaris,

drs. R.D.A. Wiskerke

de burgemeester,

drs. A.R.B. van den Tillaar

Naar boven