Zesde wijziging van het Aanwijzingsbesluit toezichthouders Rotterdam 2019

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rotterdam,

 

gelezen het voorstel van de concerndirecteur Stadsbeheer van 22 februari 2024; kenmerk 2402-8008;

 

gelet op artikel 25 van de Afvalstoffenverordening Rotterdam 2009 en artikel 6:2, eerste lid, onderdelen a en b, van de Algemene plaatselijke verordening Rotterdam 2012;

 

overwegende dat het gewenst is het Aanwijzingsbesluit toezichthouders Rotterdam 2019 te wijzigen om

  • de controleurs huisafval van de afdeling Schone Stad van het cluster Stadsbeheer aan te wijzen als toezichthouder voor de Afvalstoffenverordening Rotterdam 2009;

  • buitengewoon opsporingsambtenaren van de Nederlandse Spoorwegen aan te wijzen als toezichthouder voor enkele artikelen uit de APV Rotterdam 2012 in en rondom Rotterdam Centraal station;

besluit:

Artikel I  

Het Aanwijzingsbesluit toezichthouders Rotterdam 2019 wordt als volgt gewijzigd:

 

A

 

In artikel 1 wordt onder vernummering van het tweede tot en met het tiende lid tot derde tot en met elfde lid een lid ingevoegd, luidende:

 

  • 2.

    De medewerkers van het cluster Stadsbeheer van de gemeente Rotterdam in de functie van controleurs huisafval zijn belast met het toezicht op de naleving van het bepaalde bij of krachtens de Afvalstoffenverordening Rotterdam 2009.

B

 

Aan artikel 4 wordt een lid toegevoegd, luidende:

 

  • 9.

    De buitengewoon opsporingsambtenaren van de Nederlandse Spoorwegen zijn belast met de handhaving en het toezicht op de naleving van de artikelen 2:47, 2:48, 2:49 en 2:50 van de Algemene plaatselijke verordening Rotterdam 2012 in het gebied dat gelegen is rondom Rotterdam Centraal station, aan de binnenzijde begrensd door de OV-incheckpoortjes van de Nederlandse Spoorwegen aan de centrumzijde en aan de noordzijde en aan de buitenzijde begrensd door de antiterrorisme-paaltjes aan alle vier zijden van Rotterdam Centraal station. Dit gebied is ook aangegeven op de in bijlage 3 behorende bij dit besluit bijgevoegde kaart.

C

 

Er wordt een bijlage toegevoegd, luidende:

 

Bijlage 3. Kaart werkgebied NS-boa’s Rotterdam Centraal station als bedoeld in artikel 4, negende lid

Artikel II  

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het gemeenteblad waarin zij wordt geplaatst.

Aldus vastgesteld in de vergadering van 26 maart 2024.

De secretaris,

G.J.D. Wigmans, l.s.

De burgemeester,

A. Aboutaleb

Toelichting  

Het aanwijzingsbesluit wordt om twee redenen gewijzigd. Ten eerste worden de controleurs huisafval van de afdeling Schone Stad van Stadsbeheer aangewezen als toezichthouder voor de Afvalstoffenverordening Rotterdam 2009. Deze controleurs zijn aan het begin van de start van hun werkzaamheden omwille van de snelheid om pragmatische redenen in een apart aanwijzingsbesluit door manager Handhaving van de afdeling Toezicht en Handhaving van Stadsbeheer aangewezen als toezichthouder. Aangezien dit algemene aanwijzingsbesluit zoveel mogelijk bedoeld is als centrale plek om toezichthouders aan te wijzen, vindt dat nu alsnog plaats. Ten tweede worden de buitengewoon opsporingsambtenaren van de Nederlandse Spoorwegen aangewezen als toezichthouder voor enkele overlastartikelen uit de APV Rotterdam 2012 in en rondom de terminal van Rotterdam Centraal station. Nu kunnen deze NS-boa’s alleen op grond van de Wet personenvervoer 2000 achter de elektronische toegangspoortjes handhaven op overlastgevend gedrag. Het is wenselijk dat zij dit ook kunnen doen vóór de poortjes en in een ruimer gebied rondom Rotterdam Centraal station, zodat zij samen met de politie en boa’s van Stadsbeheer effectief tegen overlast in en rondom Rotterdam Centraal station kunnen optreden.

 

Bezwaarclausule

Belanghebbenden kunnen tegen dit besluit binnen zes weken na de bekendmaking ervan een bezwaarschrift indienen. Dit bezwaarschrift moet ondertekend zijn en ten minste bevatten:

  • -

    naam en het adres van de indiener;

  • -

    datum bezwaarschrift;

  • -

    de gronden van het bezwaar;

  • -

    een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar zich richt.

U wordt verzocht een kopie van dit besluit mee te zenden. Het indienen van een bezwaarschrift schort de werking van dit besluit niet op.

 

Het bezwaarschrift moet worden gezonden naar:

het college van burgemeester en wethouders

t.a.v. de Algemene Bezwaarschriftencommissie,

Postbus 1011

3000 BA Rotterdam.

 

U kunt, indien u een bezwaarschrift heeft ingediend, een verzoek om voorlopige voorziening (o.a. schorsing) indienen bij: Rechtbank Rotterdam, sector Bestuursrecht, postbus 50951, 3007 BM te Rotterdam. Voor een dergelijk verzoek is griffiegeld verschuldigd.

 

Dit gemeenteblad ligt ook ter inzage bij het Concern Informatiecentrum Rotterdam (CIC): 010-267 2514 of bir@rotterdam.nl

Naar boven