Verkeersbesluit voor het tijdelijk nemen van diverse verkeersmaatregelen ten behoeve van het evenement IJsselloop op 14 april 2024 in de gemeente Deventer, kenmerk: 24481-2024

 

BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DEVENTER

Op grond van artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet en het door B&W genomen delegatie- en mandaatbesluit van 11 mei 2010, nummer 34.6339, zijn wij bevoegd dit verkeersbesluit te nemen.

 

OVERWEGINGEN TEN AANZIEN VAN HET BESLUIT

Vereiste van besluit

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een

verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen (Bawb) inzake het wegverkeer genoemde verkeerstekens, voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Op grond van artikel 15, tweede lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een

verkeersbesluit worden genomen voor maatregelen op of aan de weg tot wijziging van de inrichting van de weg of tot het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer, indien de maatregelen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken.

Op grond van het bepaalde in artikel 34 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer kan het bevoegd gezag onder bepaalde omstandigheden tijdelijke verkeerstekens plaatsen of tijdelijke maatregelen uitvoeren.

Indien de tijdelijke plaatsing of de tijdelijke maatregel van kortere duur is dan vier maanden, behoeft geen verkeersbesluit te worden genomen.

Onder de gegeven omstandigheden wordt dit thans wel nodig geacht.

Gelet op de bekendmaking d.d. 29 maart 2024 van de ter inzage legging van het besluit en de mogelijkheid voor belanghebbenden om bezwaar in te dienen;

 

Motivering

- Het evenement 'IJsselloop' vindt jaarlijks plaats;

- Dit jaar vindt het evenement plaats op 14 april 2024;

- Er moeten voor dit evenement verkeersmaatregelen getroffen worden, zodat het evenement doorgang kan vinden;

- De veiligheid van bezoekers van het evenement moet gewaarborgd worden;

- Er zijn voorgaande jaren eveneens verkeersmaatregelen getroffen ten behoeve van het evenement en dit heeft in het verleden geen problemen opgeleverd;

Het overgrote deel van de verkeersmaatregelen wordt door de organisatie uitgezet op tijden dat het evenement daadwerkelijk plaatsvindt. Niet alle hieronder genoemde borden en maatregelen zullen daarom gelijktijdig plaatsvinden.

De maatregelen vinden plaats op 14 april 2024 tussen 06.00 uur en 18.00 uur te Deventer.

 

De tijdelijke verkeersmaatregelen worden op de volgende manier gerealiseerd:

-Het afsluiten voor alle verkeer van:

*Welle, onder de Linden en Kapjeswelle ( tussen 10 en 16 uur)

*Wilhelminabrug ( tussen 11 en 16 uur)

*Bolwerksweg, Langelaan Worpplantsoen ( tussen 11.30 en 15 uur)

*fietspad Spoorbrug ( tussen 12 en 15.30 uur)

*Kazernestraat tussen Emmaplein en inrit garage ( tussen 11 en 16 uur)

*Achter de Hoven ( tussen 11.45 en 15.30 uur)

* Noordenbergsingel ( tussen 11.45 en 15.30 uur);

Het afsluiten van genoemde straten voor alle bestuurders wordt aangegeven door middel van bord C01 en het plaatsen van schragen.

-Het afsluiten van het fietspad Lage Steenweg ( tussen 12 en 14 uur) (doormiddel van het plaatsen van het tekstbord ‘Fietspad afgesloten’);

-Het afsluiten van de Lage Steenweg, rijbaan ( doorgaand verkeer gestremd tussen 12 en 14 uur);

-Het afsluiten van het fietspad Wilhelminabrug richting Twello (afgesloten voor alle verkeer behalve voetgangers tussen 11 en 16 uur);

-Emmastraat: afsluiten voor gemotoriseerd verkeer tussen 11 en 16 uur;

-Fietspad Wilhelminabrug richting Deventer: verkeer in twee richtingen tussen 11 en 16 uur.

 

De route voor de Kidsrun is: Verzetslaan, Bokkingshang, Welle, keerlus op de Nieuwe Markt en weer richting Zandpoort naar de finish op de Brink. Ook deze wegen worden tijdelijk afgesloten.

 

Uit het oogpunt van

a. het verzekeren van de veiligheid op de weg;

b. het beschermen van de weggebruikers en passagiers;

c. het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;

is het gewenst om tijdelijke verkeersmaatregelen in de binnenstad te Deventer ten behoeve van het evenement IJsselloop in te stellen.

 

BESLUITEN

Op grond van vorenstaande overwegingen besluiten burgemeester en wethouders om tijdelijke verkeersmaatregelen in te stellen in de binnenstad te Deventer ten behoeve van het evenement IJsselloop 2024.

Na afloop van deze periode worden de oorspronkelijke verkeersborden weer teruggeplaatst.

 

Inzage

Het besluit ligt 6 weken, na publicatie op 29 maart 2024, ter inzage.

 

Bezwaar

Ingevolge het bepaalde in de Algemene wet bestuursrecht (Awb) is het voor belanghebbenden mogelijk binnen zes weken met ingang van de dag na die, waarop dit besluit is bekendgemaakt, een gemotiveerd bezwaarschrift in te dienen bij het college van Burgemeester en Wethouders, postbus 5000, 7400 GC Deventer. Daarnaast kan een verzoekschrift tot het treffen van een voorlopige voorziening worden gericht aan de president van de arrondissementsrechtbank, sector bestuursrecht, Postbus 10067, 8000 GB ZWOLLE.

 

Deventer, 21 maart 2024

 

Namens burgemeester en wethouders van Deventer,

 

 

R.A.P. van Hout

Programmamanager Leefomgeving

 

 

Naar boven