Ontwerpbesluit tot definitieve onttrekking aan de openbaarheid van een deel van het parkeerterrein aan de Badweg, nabij Kogerstrand, De Koog, Texel

 

Inleiding

Texels Campings B.V. en de gemeente Texel hebben afspraken gemaakt over de uitruil van

bestemmingen en het onttrekken van een deel van het openbare parkeerterrein aan de Badweg

met een oppervlakte van circa 845 m2 ten behoeve van het exclusieve gebruik voor de gasten van

camping het Kogerstrand.

Het gaat om het parkeerterrein aan de Badweg te De Koog, Texel, kadastraal bekend gemeente Texel, sectie G nummer 523 gedeeltelijk. De exacte locatie is ingetekend op de bijgevoegde situatietekening.

 

Juridisch kader

De gemeenteraad van de gemeente Texel is op basis van artikel 7 en 9 van de Wegenwet bevoegd

een onttrekkingsbesluit te nemen.

Artikel 11, lid 1 Wegenwet bepaalt dat iedere belanghebbende bij een weg, niet behorende tot de in artikel 8 bedoelde, het recht heeft aan de raad van de gemeente waarin de weg is gelegen, ten opzichte van die weg toepassing van artikel 9 te verzoeken.

Artikel 11, lid 2 Wegenwet bepaalt dat op de voorbereiding van de beslissing op het verzoek afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht van toepassing is.

 

Besluit

De gemeenteraad heeft in zijn vergadering van 20 maart 2024 besloten in te stemmen met het ‘ontwerpbesluit tot definitieve onttrekking aan de openbaarheid van een deel van het parkeerterrein aan de Badweg, nabij Kogerstrand, De Koog, Texel”, met een oppervlakte van circa 845 m2, zoals aangegeven op Bijlage 1 dat onlosmakelijk onderdeel is van dit ontwerpbesluit.

 

Motivering

In het vigerende bestemmingsplan Buitengebied 2013 heeft het perceel G 523 een verkeersbestemming. Dit perceel is eigendom van Staatsbosbeheer en in erfpacht uitgegeven aan Texelcampings B.V. Hier is al jaren een openbare parkeerplaats.

En in hetzelfde bestemmingsplan heeft het perceel G 584 de enkelbestemming ‘Recreatie – Kampeerterrein’.

Deze grond is deels in eigendom van Staatbosbeheer en voor het andere deel van De Staat (Rijkswaterstaat).

Over deze percelen loopt de ontsluitingsroute (openbare weg) naar het strand (Paal 20).

Op deze grond was een brug gerealiseerd, die inmiddels is verwijderd.

 

Over deze brug, het verwijderen daarvan en de aanleg van een nieuwe verbinding en het onttrekken van de parkeerplaats door middel van een slagboom is nogal wat te doen geweest. De betrokken partijen zijn daarover in overleg gegaan en hebben afspraken gemaakt.

Onderdeel van deze afspraken is een bestemmingsuitruil tussen de recreatiebestemming van perceel G 584 met de verkeersbestemming van een gedeelte van perceel G 523. Dit betreft een 1 op 1 uitruil, dus met dezelfde oppervlakte. Het gaat om circa 845 m2. De recreatiebestemming is er niet echt, en die strook grond is ook niet in erfpacht uitgegeven aan de camping.

De achterliggende gedachte van de uitruil is dat een deel van de openbare parkeerplaats dan aan de openbaarheid kan worden onttrokken, waarmee de camping het eigen parkeerprobleem binnen het bestemmingsvlak ‘Recreatie – Kampeerterrein’, zoals dat conform de regels in het bestemmingsplan ook vereist is, op kan lossen. De slagboom, die in 2023 door Texelcampings B.V. aan de voorzijde van het openbare parkeerterrein was geplaatst, moet dan naar achteren tot aan de nieuwe bestemmingsgrens, zodat het gedeelte dat wel openbaar blijft voor de slagboom zit. Dit doet ook recht aan het al jarenlange feitelijke gebruik van de percelen.

Het parkeerterrein aan de Badweg fungeert niet als ‘overloop parkeerterrein’ voor parkeren in het centrum van De Koog, waar op sommige momenten van het jaar sprake is van parkeerdruk.

Het betreft een parkeerterrein dat hoofdzakelijk wordt gebruikt door gasten van camping Kogerstrand en bezoekers van het strand en de strandpaviljoens bij Paal 20.

Het effect van het onttrekken van een deel van het parkeerterrein brengt dus geen ander gebruik met zich mee. De gasten van de camping parkeren dan voortaan op het deel van het parkeerterrein, dat is afgeschermd van de openbaarheid door middel van bijvoorbeeld een slagboom. Voor de bezoekers van het strand/paviljoens blijft het andere deel van het parkeerterrein toegankelijk. Het parkeren van de gasten van de hotels aan de strand speelt hierbij geen rol, omdat die binnen het eigen bestemmingsvlak parkeren.

 

Terinzagelegging ontwerpbesluit

Het ontwerp besluit ligt van dinsdag 2 april tot en met dinsdag 14 mei 2024 ter inzage bij de Publieksbalie op het gemeentehuis van Texel, Emmalaan 15, 1791 AT, Den Burg. De Publieksbalie is geopend van maandag tot en met donderdag van 08.30 – 12.30 uur.

Het ontwerpbesluit is ook in te zien via de website van de gemeente Texel www.texel.nl

(zoekterm bekendmakingen)

 

Zienswijze indienen

Op dit ontwerpbesluit is afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht van toepassing. Belanghebbenden kunnen gedurende de termijn van terinzagelegging schriftelijk of mondeling een zienswijze geven op het ontwerpbesluit.

Een schriftelijke zienswijze kunt u richten aan de raad van de gemeente Texel/team Beleid, Postbus 200, 1790 AE te Den Burg.

 

Definitief besluit

Na afloop van de termijn van terinzagelegging neemt de gemeenteraad een definitief besluit. De ingediende zienswijzen worden meegenomen in de besluitvorming.

 

Bijlage 1

 

mevrouw E. Wolkamp, secretaris.

Den Burg

maart 2024

burgemeester en wethouders van Texel,

de heer M. Pol MSc, burgemeester,

Naar boven