Besluit tot wijziging van de Raamregeling tijdelijke subsidies Nieuwegein 2024

Het college van burgemeester en wethouders van Nieuwegein;

 

gelet op de Raamregeling tijdelijke subsidies Nieuwegein 2024

 

besluit vast te stellen:

het besluit tot wijziging van de Raamregeling tijdelijke subsidies Nieuwegein 2024

Artikel I  

De Raamregeling tijdelijke subsidies Nieuwegein 2024 wordt als volgt gewijzigd:

 

A.

 

Hoofdstuk 3 komt als volgt te luiden:

 

Hoofdstuk 3 Specificatie ‘Preventie met Gezag’

 

Paragraaf 3.1 Preventie met Gezag

 

Artikel 3.1.1 Inleiding

De specificatie Preventie met Gezag betreft de regeling van het verstrekken van subsidies door de gemeente Nieuwegein ten behoeve van het uitvoeren van de activiteiten van de specifieke uitkering Voorkomen georganiseerde en ondermijnende jeugdcriminaliteit.

 

Artikel 3.1.2 Begripsbepalingen

  • a.

    Jonge aanwas: jongeren 8 - 23 jaar, nog geen criminele carrière in de cocaïnehandel of andere drugssoorten. D.w.z. 0 - max. 2 Opiumwet delicten. Geen impact op wijkniveau. Minimaal 2 risico indicatoren zijn aanwezig: (a) schulden, (b) kwetsbare gezinssituatie (denk aan psychische problematiek, opvoedproblemen) (c) sociale omgeving die crimineel actief is (d.w.z. vrienden/jeugdgroep criminele familierelaties), (d) middelengebruik (soft/harddrugs), (d) schoolverzuim, (d) gedragsproblemen, (e) beïnvloedbaar, (f) zucht naar status en geld.

  • b.

    Doorgroeiers: jongeren (vanaf) 15 jaar, beginnende criminele carrière in de cocaïnehandel. D.w.z. heeft minimaal 3 drugsdelicten op zijn/haar naam staan (systeeminfo) waarvan ook signalen dat hij/zij zich bezighoudt met de cocaïnehandel. Beperkte impact op wijkniveau. (1) één of meer indicator(en) van jonge aanwas kunnen aanwezig zijn. (2) Er zijn signalen waaruit blijkt dat hij/zij een criminele carrière in (minimaal) de cocaïnehandel ambieert en (3) er zijn signalen van onverklaarbaar bezit van luxe goederen. (4) Hij/zij is lokaal actief qua dealgedrag en is een bekende van professionals (politie/zorg).

Artikel 3.1.3 Toepassingsbereik

  • 1.

    Deze nadere regels zijn van toepassing op het verlenen van subsidie aan gecertificeerde instellingen, ten behoeve van jeugdreclassering voor doelgroepen jeugdigen en jongvolwassenen.

  • 2.

    Subsidie wordt verstrekt voor activiteiten gedurende het tijdvak 1 januari 2024 - tot 1 juli 2026.

Artikel 3.1.4 Subsidiabele activiteiten en doelgroepen

In aanvulling op het in artikel 1.1.2. bepaalde, komen de volgende – in de SPUK-regeling genoemde activiteiten - voor subsidie in aanmerking gericht op de doelgroepen Jonge aanwas en Doorgroeiers:

 

  • 1.

    Subsidie wordt verstrekt voor het uitvoeren van activiteiten ten behoeve van de (wettelijke) taken van de jeugdreclassering, te weten de volgende justitiële maatregelen en preventieve interventies:

    • a.

      KansRijk: Een proactieve wijkgerichte aanpak ter voorkoming van risicovol gedrag;

    • b.

      Jeugdreclassering Plus (JR+): De JR+ maatregel geeft voor de duur van 6 maanden de jeugdreclasseerder 3 uren per week om de begeleiding van de jongeren te intensiveren;

    • c.

      Straatkracht: Straatkracht is een intensieve werkwijze van jeugdreclassering voor jongeren van 12 tot en met 23 jaar voor een periode van 12 maanden. Deze maatregel wordt opgelegd door de rechter.

  • 2.

    In aanvulling op het eerste lid, kunnen de activiteiten ook innovatieve en aanvullende pilots en projecten omvatten met betrekking tot de doelgroep jonge aanwas en doorgroeiers.

  • 3.

    Subsidie wordt verstrekt voor afzonderlijke- of een combinatie van onderdelen van het programma Preventie met Gezag. Deze onderdelen zijn:

    • a.

      Beeld op orde: activiteiten/ interventies gericht op het verbeteren van signalerende functies en het versterken van de informatiepositie;

    • b.

      Preventie: activiteiten/ interventies die primair gericht zijn op het weerbaarder maken van jongeren en hun ouders, activiteiten die bijdragen aan het vergroten van perspectief voor de jeugd, voorkomen dat jongeren in de criminaliteit belanden;

    • c.

      Repressie: activiteiten/ interventies die gericht zijn op het terugdringen van jongeren in de criminaliteit, activiteiten die jongeren kunnen helpen om uit de criminaliteit te stappen.

Artikel 3.1.5 Aanvullende subsidiecriteria

Om voor subsidie in aanmerking te komen, wordt in aanvulling op het in artikel 1.1.3 bepaalde, voldaan aan de volgende aanvullende criteria:

  • 1.

    Aanvrager heeft kennis van en ervaring met de Nieuwegeinse samenleving en Nieuwegeinse veiligheidsproblematiek. Aanvrager beschrijft dit in het activiteitenplan.

  • 2.

    Aanvrager onderschrijft de ambities van het programma Preventie met gezag. Aanvrager beschrijft dit in het activiteitenplan.

  • 3.

    Bij de uitvoering van de subsidiabele activiteiten voldoen de medewerkers die de activiteiten coördineren, dan wel uitvoeren aan de kwalificatie die voor elke specifieke activiteit vereist is.

  • 4.

    Aanvrager committeert zich tot deelname aan de monitoring en een lerende omgeving. Aanvrager beschrijft dit in het activiteitenplan.

Artikel 3.1.6 Aanvraag

In aanvulling op artikel 5 lid 2 van de Algemene subsidieverordening Nieuwegein 2015 en artikel 1.1.5 van deze regeling, worden aan de subsidieaanvraag de volgende eisen gesteld:

 

Vooroverleg:

  • a.

    Voordat een aanvraag kan worden ingediend, vindt er een vooroverleg plaats aan de hand van het door de gemeente beschikbaar gestelde vooroverlegformulier:

  • b.

    Het vooroverleg vindt plaats binnen 12 weken na ontvangst van het in het eerste lid bedoelde formulier.

Artikel 3.1.7 Aanvraagtermijn

Overeenkomstig artikel 6 lid 2 van de Algemene subsidieverordening Nieuwegein 2015 geldt de volgende aanvraagtermijn: aanvragen om subsidie worden ingediend tussen 12 en 24 weken voordat de aanvrager voornemens is te beginnen met de activiteiten waarvoor de subsidie wordt aangevraagd.

 

Artikel 3.1.8 Beslistermijn

Overeenkomstig artikel 7 van de Algemene subsidieverordening Nieuwegein 2015 geldt de volgende beslistermijn: het college beslist binnen 12 weken nadat de volledige aanvraag is ingediend.

 

Artikel 3.1.9 Aanvullende verplichting

In aanvulling op artikel 1.1.11 geldt voor subsidies voor meer dan 12 maanden een aanvullende verplichting om een of meer tussenrapportages in te sturen. De aanvrager wordt in dat geval door middel van de beschikking hiervan op de hoogte gebracht.

Artikel II  

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na die van de bekendmaking.

Aldus vastgesteld in de vergadering van 12 maart 2024,

Ellie Liebregts

secretaris

Marijke van Beukering-Huijbregts

burgemeester

Naar boven