Voorgenomen verkoop (binnen ruilovereenkomst) Project Gebiedsontwikkeling Oostelijke Langstraat (GOL)

Het college van Gedeputeerde Staten van de Provincie Noord-Brabant, het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Heusden en het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Waalwijk (hierna gezamenlijk: het college) zijn voornemens om als onderdeel van project Gebiedsontwikkeling Oostelijke Langstraat (hierna: GOL) ter hoogte van Elshout een snelwegafrit van de autosnelweg A59 te realiseren en een ecologische verbindingszone aan te leggen tussen natuurgebied de Hooibroeken en het Afwateringskanaal ’s-Hertogenbosch – Drongelen.

 

Het doel van de voorgenomen grondverkoop is de gelijktijdige aankoop door het college van drie percelen grond, kadastraal bekend als gemeente Drunen, sectie K, nummer 23 (gedeeltelijk), gemeente Drunen, sectie K, nummer 74 (geheel) en gemeente Drunen, sectie K, nummer 75 (gedeeltelijk), waarop een gedeelte van de hiervoor omschreven werken zal worden gerealiseerd binnen project GOL.

 

Het college sluit hiervoor een ruilovereenkomst met de eigenaren van een gedeelte van de benodigde percelen waarbij de volgende kadastrale percelen aan de perceeleigenaren worden verkocht:

  • Gemeente Drunen, sectie K, nummer 16 (geheel)

  • Gemeente Drunen, sectie K, nummer 17 (geheel)

  • Gemeente Drunen, sectie K, nummer 18 (geheel)

  • Gemeente Drunen, sectie K, nummer 900 (geheel)

  • Gemeente Drunen, sectie K, nummer 2585 (geheel)

  • Gemeente Drunen, sectie K, nummer 2586 (geheel)

  • Gemeente Drunen, sectie K, nummer 2587 (geheel)

  • Gemeente Drunen, sectie K, nummer 2588 (gedeeltelijk)

  • Gemeente Waalwijk, sectie K, nummer 101 (geheel)

  • Gemeente Waalwijk, sectie K, nummer 108 (geheel)

  • Gemeente Waalwijk, sectie K, nummer 110 (geheel)

  • Gemeente Waalwijk, sectie K, nummer 111 (geheel)

  • Gemeente Waalwijk, sectie K, nummer 760 (geheel)

  • Gemeente Waalwijk, sectie K, nummer 761 (geheel)

 

De eigenaren van deze percelen hebben aangegeven alleen mee te willen werken aan een grondverkoop, indien er geruild kan worden met voor hen geschikte vervangende grond en indien zij het eerste pachtrecht verkrijgen op de percelen Drunen K 15 en Waalwijk K 107 tot 31-12-2028. Daaruit is deze ruiling ontstaan. In de ruiling worden de percelen, zoals opgenomen in deze publicatie, als ruilgrond ingezet c.q. één-op-één aan de eigenaren van de percelen verpacht. Hiermee zijn de desbetreffende eigenaren de enige serieuze gegadigde voor verkoop c.q. ruiling om de beoogde doelstelling te realiseren.

 

Het college is van mening dat bij deze verkoop sprake is van een uitzonderingssituatie zoals door de Hoge Raad geformuleerd in haar arrest van 26 november 2021. Omdat slechts één serieuze gegadigde in aanmerking komt voor de aankoop van de grond, hoeft geen mededingingsruimte door middel van een openbare selectieprocedure te worden geboden. De criteria die het college daarbij in aanmerking neemt zijn de volgende:

 

1. Opgave Provincie, gemeente Heusden en gemeente Waalwijk

In het project ´Gebiedsontwikkeling Oostelijke Langstraat” (hierna: GOL) is op perceelniveau vastgelegd waar het college grond nodig heeft om het infrastructurele werk te kunnen realiseren. Het college heeft daarvoor middelen ter beschikking gesteld. In onderhavig geval ruilt het college grond ten behoeve van de realisatie van het project GOL. Door de grondruil verkrijgt het college grond in eigendom, welke voor project GOL benodigd is.

 

2. Doel van de verkoop / ruiling

Het doel van de grondverkoop / ruiling is de gelijktijdige aankoop door de provincie Noord-Brabant van drie percelen grond, kadastraal bekend als gemeente Drunen, sectie K, nummer 23 (gedeeltelijk), gemeente Drunen, sectie K, nummer 74 (geheel) en gemeente Drunen, sectie K, nummer 75 (gedeeltelijk). Middels deze ruiling kan op de door de provincie Noord-Brabant te verwerven percelen een gedeelte van het infrastructurele werk en van de ecologische verbindingszone worden gerealiseerd binnen het project GOL.

 

Vervaltermijn reactie

Tegen de ruiling kunnen geen zienswijzen, bezwaren of beroep in de zin van de Awb worden ingediend c.q. ingesteld. Eenieder die meent dat hij, met inachtneming van voornoemde criteria, als een serieuze gegadigde ook voor de aankoop van de percelen in aanmerking komt, dient binnen 20 kalenderdagen na publicatie van deze aankondiging een kort geding tegen de provincie Noord-Brabant, de gemeente Heusden en de gemeente Waalwijk aanhangig te maken bij de Rechtbank Oost-Brabant, Leeghwaterlaan 8, 5223 BA te ’s-Hertogenbosch. Het starten van een kort geding geschiedt door middel van een tijdige betekening van een dagvaarding door een deurwaarder.

 

Bij gebreke van een tijdig kort geding binnen de hierboven opgenomen vervaltermijn van 20 kalenderdagen, vervalt het recht tegen voornoemde in rechte op te komen en/of daarop enige vordering tot schadevergoeding of welke andere aanspraak dan ook te baseren, althans heeft u uw rechten daarop verwerkt. De provincie Noord-Brabant, de gemeente Heusden, de gemeente Waalwijk en de grondeigenaar zouden immers onredelijk worden benadeeld, indien pas na deze termijn alsnog tegen het voornemen respectievelijk het aangaan van de overeenkomst zou worden opgekomen.

Naar boven