Gewijzigd Ontwerp Beleidsregels toewijzing koopstandplaatsen voor woonwagens gemeente Súdwest-Fryslân ter inzage

 

 

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Súdwest-Fryslân (‘college’) maakt bekend dat met ingang van woensdag 27 maart 2024 gedurende 6 weken ter inzage liggen de gewijzigde ontwerp Beleidsregels toewijzing koopstandplaatsen voor woonwagens gemeente Súdwest-Fryslân.

 

De beleidsregels komen voort uit de Woonvisie Súdwest-Fryslân, uitspraken van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens en het Beleidskader Gemeentelijke woonwagens- en standplaatsenbeleid van het ministerie van Binnenlandse zaken. Doel van de beleidsregels is om bij toewijzing van koopstandplaatsen voor woonwagens de leefcultuur van de woonwagenbewoners te beschermen. De beleidsregels zijn gebaseerd op het afstammingsbeginsel. Het afstammingsbeginsel past bij de cultuur

van de woonwagenbewoners en zorgt ervoor dat bewoners in familieverband kunnen leven.

 

Een eerste versie van de ontwerp Beleidsregels toewijzing koopstandplaatsen voor woonwagens gemeente Súdwest-Fryslân heeft met ingang van 19 december 2023 gedurende 6 weken ter inzage gelegen. Mede naar aanleiding van de ingediende zienswijzen heeft het college besloten de ontwerp beleidsregels te wijzigen.

 

De toewijzingsregels zijn in dit gewijzigde ontwerp ingekort en op onderdelen gewijzigd. Redenen hiervoor zijn dat:

a. geen bindingseisen mogen worden gesteld;

b. het college de onderlinge familieverbanden binnen alle drie locaties in Sneek een rol wil laten spelen bij de uitgifteprocedure;

c. het college geen onderscheid wil maken tussen familie van huidige bewoners en familie van oud bewoners;

d. gradaties in leeftijd zijn losgelaten.

Ad. a

Het college is gehouden de Didam-procedure te volgen bij de uitgifteprocedure. Dit betekent in beginsel dat alle woonwagenbewoners een gelijke kans moeten krijgen om mee te dingen naar een standplaats. Het college komt beleidsvrijheid toe om op basis van het afstammingsbeginsel gradaties aan te brengen in de mate van afstamming. Zo mag meer voorrang worden gegeven aan personen die familiebanden (1e, 2e of 3e graads) hebben met (oud)bewoners van de locatie. Door dit te doen wordt voorkomen dat er sprake is van een uitsterfbeleid. Deze beleidsvrijheid reikt echter niet zo ver dat eveneens bindingseisen mogen worden gesteld. Dit betekent dat niet als voorwaarde mag worden gesteld dat de inschrijver (reeds) woonachtig is in de gemeente.

Ad. b

Door alle drie woonwagenlocaties in Sneek mee te nemen in de toewijzingsregels, houdt het college zoveel mogelijk rekening met de mogelijkheid voor woonwagenbewoners om in familieverband te kunnen samenleven.

Ad. c

Het college wil geen onderscheid maken tussen familie van huidige bewoners en familie van oud bewoners (‘spijtoptanten’). De omstandigheden waardoor spijtoptanten in het verleden naar een ‘stenen woning’ zijn verhuisd, kunnen sterk verschillen. Sommige mensen zijn vrijwillig vertrokken, sommigen hadden geen andere optie omdat er geen standplaats beschikbaar was. Door de familie van (oud)bewoners mee te nemen in de toewijzingsregels houdt de gemeente ook rekening met de trekvrijheid van woonwagenbewoners, welke trekvrijheid eveneens is aan te merken als cultureel kenmerk dat nadere invulling geeft aan de wezenskenmerken woonvorm en familieverbanden.

Ad d.

Het college acht een onderscheid in leeftijd (mist volwassen) niet wenselijk. Iedere volwassene dient binnen de betreffende toewijzingsregel, evenveel kans te hebben op een standplaats.

 

De gewijzigde ontwerp Beleidsregels toewijzing koopstandplaatsen voor woonwagens gemeente Súdwest-Fryslân zijn als bijlage opgenomen bij deze mededeling. De beleidsregels liggen van woensdag 27 maart 2024 tot en met donderdag 9 mei 2024 voor een ieder ter inzage bij de balie in het gemeentehuis, Marktstraat 8 te Sneek.

 

In genoemde periode kunnen ingezetenen van de gemeente en belanghebbenden schriftelijk hun zienswijze geven bij het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Súdwest-Fryslân, t.a.v. de heer J. Provoost, Postbus 10.000, 8600 HA Sneek of via e-mail j.provoost@sudwestfryslan.nl.

Ook is het mogelijk mondeling een zienswijze te geven. Indien u mondeling uw zienswijze wilt geven of nadere informatie wenst, kunt u contact opnemen met de heer J. Provoost, telefoon 14 0515.

Naar boven