Verkeersbesluit voor het instellen van een inrijverbod voor vrachtverkeer in de Noorderstraat

BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE BAARN,

VASTSTELLEN BEVOEGDHEID.

OVERWEGINGEN TEN AANZIEN VAN HET BESLUIT.

Kenmerk: 902654

Datum besluit: 21 maart 2024

Op grond van het Mandaatbesluit gemeente Baarn 2022 is de teammanager Beheer Ruimte/Omgeving gemandateerd dit verkeersbesluit te ondertekenen. 

 

Vereiste van het besluit

Op grond van artikel 15 van de Wegenverkeerswet 1994 dient er in de volgende gevallen een verkeersbesluit te worden genomen:

- De plaatsing of verwijdering van verkeerstekens en onderborden (opgenomen in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer), voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

- Maatregelen op of aan de weg tot een wijziging van de inrichting van de weg of het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer, indien de maatregelen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken.

Motivering

De Noorderstraat is een oude en smalle straat. De breedte van het wegprofiel is niet toereikend voor vrachtverkeer. Vrachtverkeer kan zich klemrijden en daardoor onveilige en onhandige situaties veroorzaken.

Een gegeven is ook dat navigatiemiddelen niet of onvoldoende aangeven dat de Noorderstraat voor grote voertuigen niet berijdbaar is, waardoor de chauffeurs onbedoeld zich klemrijden.

Dit is te voorkomen door de Noorderstraat gesloten te verklaren voor vrachtverkeer. Voor speciale gevallen kan een ontheffing voor het inrijverbod worden aangevraagd bij gemeente Baarn.

Belangenafweging

Vrachtverkeer heeft een alternatief, namelijk via de Oosterstraat-Javalaan of Oosterstraat-Bosstraat-Eemstraat.

 

 

OVERLEG

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is overleg gepleegd met het regionaal politiekorps Utrecht.

BESLUIT

Op grond van vorenstaande overwegingen besluiten burgemeester en wethouders,

  • een geslotenverklaring in te stellen voor vrachtwagens op de Noorderstraat, komende vanaf de Oosterstraat;

  • deze geslotenverklaring kenbaar te maken met het plaatsen van bord C7 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990.

 

Situatieschets

 

 

 

Baarn, 21 maart 2024

Afdeling verkeer

Namens burgemeester en wethouders van de gemeente Baarn,

Aukje Smet, teammanager Beheer Ruimte/Omgeving

Dit besluit is elektronisch aangemaakt en daarom niet ondertekend.

Bezwaar

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan iedereen wiens belang rechtstreeks bij een besluit is betrokken, hiertegen een met redenen omkleed bezwaarschrift indienen. Dit moet dan gebeuren binnen zes weken na de dag waarop het besluit is gepubliceerd. Het bezwaarschrift dient te worden gericht aan burgemeester en wethouders van Baarn, Postbus 1003, 3740 BA Baarn.

In spoedeisende zaken kunnen belanghebbenden, zodra het bezwaarschrift is ingediend, de Voorzieningenrechter vragen om een voorlopige voorziening te treffen. U kunt uw verzoekschrift indienen bij de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Midden-Nederland, afdeling bestuursrecht, o.v.v. voorlopige voorzieningen Postbus 16005, 3500 DA, Utrecht. Houdt u er rekening mee dat hieraan kosten verbonden zijn (informatie bij de griffier van de Rechtbank op nummer 088-36 20000).

U kunt uw verzoekschrift ook digitaal bij genoemde rechtbank indienen via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden.

Naar boven