Verordening tot wijziging van de Financiële verordening 2024

De raad van de gemeente Haarlem

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 9 januari 2024

gelet op artikel 212 van de Gemeentewet;

overwegende dat de verordening een wijziging behoeft in verband met de vaststelling van de Kadernota Rechtmatigheid 2023

 

B E S L U I T:

vast te stellen de Verordening tot wijziging van de Financiële verordening 2024

Artikel I  

De Financiële verordening gemeente Haarlem 2024 wordt als volgt gewijzigd:

 

A.

Artikel 11, vierde lid komt te luiden als volgt:

Uitgangspunt is dat iedere overschrijding van de begrote lasten als onrechtmatig wordt beschouwd. Overschrijdingen van begrote lasten worden als acceptabel aangemerkt in de volgende situaties:

  • a.

    Er is wat betreft rechtmatigheid sprake van een overschrijding waarbij direct gerelateerde inkomsten de overschrijding compenseren.

  • b.

    Er is sprake van een overschrijding op een open-einde regeling.

  • c.

    De overschrijding past binnen het bestaande beleid van de raad en is toereikend toegelicht in de jaarrekening en had niet eerder in een tussentijdse (bestuurs)rapportage geautoriseerd kunnen worden.

B.

In artikel 11, wordt het vijfde lid vernummerd tot het zesde lid, en wordt een nieuw lid ingevoegd luidende:

  • 5.

    Overschrijdingen van baten en/of onderschrijdingen van lasten, investeringsbudgetten en baten zijn op zichzelf niet onrechtmatig en kunnen alleen onrechtmatig zijn als die niet tijdig aan de raad zijn gemeld. Deze zijn tijdig gemeld als deze zijn opgenomen in een tussentijdse rapportage of begrotingswijziging gedurende het boekjaar danwel toereikend zijn toegelicht in de jaarrekening over het betreffende boekjaar.

Artikel II  

Deze verordening treedt in werking op de dag na die van bekendmaking en krijgt terugwerkende kracht tot 2 mei 2023. Met dien verstande dat zij van toepassing is op de accountantscontrole van de jaarrekening en deelverantwoordingen van het verslagjaar 2023 en later.

Aldus vastgesteld te Haarlem op 29 februari 2024

de griffier,

de voorzitter,

TOELICHTING wijzigingen in de (artikelsgewijze) toelichting

Artikel 11 Begrotingscriterium

Artikel 11 Begrotingscriterium is nieuw toegevoegd o.b.v. de modelverordening en de gewijzigde definitie van begrotingsonrechtmatigheden in de geactualiseerde versie van de Kadernota Rechtmatigheid 2023. Ook voor dit artikel geldt dat hierover al een separaat besluit is genomen door de raad middels de pilot rechtmatigheidsverantwoording en hieraan inmiddels ook uitvoering wordt gegeven. Dit artikel is toegevoegd in het kader van de rechtmatigheidsverantwoording.

Naar boven