Verkeersbesluit gemeente Amersfoort, wijk Vathorst/Hooglanderveen: aanwijzen van parkeervakken voor het elektrisch laden van voertuigen op het Uddelermeer ter hoogte van nummer 9

Zaak nr. 1884110

Burgemeester en wethouders,

INLEIDING

Bevoegdheid:

Op grond van artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 is het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Amersfoort bevoegd dit verkeersbesluit te nemen. Op 21 februari 2024 is deze bevoegdheid in het Bevoegd-hedenbesluit Gemeente Amersfoort 2024 door het college van burgemeester en wethouders gemandateerd aan de afdelingsmanager Stad en Ontwikkeling.

OVERWEGINGEN TEN AANZIEN VAN HET BESLUIT

Besluitverplichting

Op grond van artikel 15 van de Wegenverkeerswet 1994 dient er in de volgende gevallen een verkeersbesluit te worden genomen:

- De plaatsing of verwijdering van verkeerstekens en onderborden (opgenomen in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer), voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

- Maatregelen op of aan de weg tot een wijziging van de inrichting van de weg of het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer, indien de maatregelen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken.

Procedure

Conform artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is er overleg geweest met de politie.

Motivering

De Uddelermeer is gelegen binnen de bebouwde kom van deze gemeente en is bij de gemeente in beheer en onderhoud. Amersfoort zet met de Aanpak Luchtkwaliteit o.a. in op een verdere uitbreiding van de openbare laadinfrastructuur en een het stimuleren van een efficiënter gebruik van het laadnetwerk. Er zijn vier parkeerplaatsen voor het opladen van elektrische voertuigen voorzien aan de Uddelermeer, ter hoogte van nummer 9. De locaties van de laadpalen zijn getoetst aan de Beleidsregels verkeersbesluit opladen elektrische voertuigen Amersfoort. Er is gekozen voor locaties die passen bij het vastgestelde laadpalengrid (https://www.amersfoort-in-beeld.nl/#laadpalen). Dit zorgt voor een zo goed en evenwichtig mogelijke spreiding van laadpalen en een goede zichtbaar en bereikbaarheid van de locaties. Tevens wordt hierbij geen openbaar groen opgeofferd en is de verkeersveiligheid niet in het geding.

Per elektrische laadpaal kunnen twee elektrisch aangedreven voertuigen gelijktijdig worden geladen. Op deze locatie zijn per elektrische laadpaal twee parkeerplaatsen benodigd, zodat de elektrische voertuigen opgeladen kunnen worden (zie bijlage). Met het stimuleren van elektrisch (schoon)vervoer wordt de leefbaarheid, bereikbaarheid en luchtkwaliteit verbeterd. Door het plaatsen van de laadpalen voor vier elektrische auto’s treedt er een verschuiving op in de beschikbaarheid van het type parkeerplaats. Er heeft overleg plaatsgevonden met de korpschef van de politie in de gemeente Amersfoort over de hierna te noemen verkeersmaatregel.

Belangenafweging

De hiervoor genoemde verkeersmaatregel strekt tot de volgende belangen genoemd in artikel 2 van de WVW 1994:

- Het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;

- Het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte aantasting van het karakter of van de functie van objecten of gebieden;

- Het bevorderen een doelmatig of zuinig energiegebruik.

Gelet op artikel 2 van de WVW 1994 komt het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer in het geding bij het treffen van deze verkeersmaatregel. Gelet op voorgaande overwegingen wordt het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer van ondergeschikt belang geacht.

Advies politie

De gemandateerde Verkeersspecialist van de politie Midden-Nederland heeft geadviseerd over het voorgenomen verkeersbesluit, en heeft daarbij aangeven dat deze instemt met de maatregel.

BESLUIT

Op grond van voorgaande overwegingen is de gemeente tot het besluit gekomen om:

- Om op het parkeerterrein aan de achterzijde van de Uddelermeer ter hoogte van nummer 9 vier parkeervakken gelegen bij de oplaadpunten voor elektrische voertuigen aan te wijzen als parkeerplaats voor het opladen van elektrische voertuigen, volgens de bijlage bij dit besluit;

- Dit aan de weggebruikers kenbaar te maken door het plaatsen van borden E4 van de Bijlage 1 van het Reglement verkeerstekens en verkeersregels 1990 (RVV) met onderbord ‘opladen elektrische voertuigen’ alsmede met onderbord OB504.

Het feitelijk aanwijzen van deze vier parkeervakken doormiddel van het plaatsen van de benodigde bebording wordt gefaseerd uitgevoerd. Hierbij wordt gestart met het feitelijk aanwijzen van twee parkeervakken gelegen bij de oplaadpunten voor elektrische auto’s. Op basis van aanvragen en/of gebruiksdata wordt ook het derde en vierde parkeervak gelegen bij de oplaadpunten voor elektrische auto’s feitelijk aangewezen.

Inwerkingtreding

Dit verkeersbesluit treedt in werking met ingang van de dag, nadat een termijn van acht weken na de dag waarop het besluit is bekend gemaakt, is verstreken. De daadwerkelijke uitvoering van het besluit is op <datum>.

Vul hier de tekst van de overwegingen in]

Communicatie

Dit verkeersbesluit wordt gepubliceerd in de Gemeenteberichten.

Burgemeester en wethouders van Amersfoort,

Namens dezen,

 

J.W. Boelhouwer

Afdelingsmanager Stad en Ontwikkeling

Amersfoort, 26 maart 2024

Iedere belanghebbende die door dit besluit rechtstreeks in zijn belang is getroffen, kan ingevolge van het bepaalde in de Algemene Wet Bestuursrecht (Awb) na bekendmaking hiervan binnen zes weken een gemotiveerd bezwaarschrift hiertegen indienen bij het college van burgemeester en wethouders, Postbus 4000, 3800 EA Amersfoort. Het bezwaarschrift moet op grond van artikel 6:5 van de Algemene Wet Bestuursrecht zijn ondertekend en zijn gedateerd en ten minste uw naam en adres vermelden, een omschrijving van dit besluit en de gronden van het bezwaar. Burgemeester en wethouders verzoeken u in het bezwaarschrift een telefoonnummer te vermelden waarop u overdag bereikbaar bent. Informatie hierover vindt u op de site www.amersfoort.nl/bezwaar.

 

Naar boven