Gemeente Heerlen -Bekendmaking opstarten procedure onttrekking aan de openbaarheid ‘Buitenweg’.

 

 

Burgemeester en wethouders van Heerlen maken bekend dat met besluit van 5 maart 2024, het ontwerpbesluit ‘onttrekking aan de openbaarheid Buitenweg’ ter inzage wordt gelegd. Voor deze voorgenomen onttrekking aan de openbaarheid wordt de uniforme openbare voorbereidingsprocedure gevolgd.

 

Het wettelijk kader voor deze onttrekkingsprocedure wordt gevormd door artikel 9 Wegenwet. Het bevoegde orgaan om tot onttrekking aan de openbaarheid over te gaan is de gemeenteraad. Voor het publiceren en ter inzage leggen van het ontwerpbesluit is het college bevoegd. Omdat het initiatief tot onttrekking bij de gemeente ligt, is het volgens artikel 9 Wegenwet niet vereist om de uniforme voorbereidingsprocedure te volgen. Door het volgen van de uniforme openbare voorbereidingsprocedure kunnen we alle belangen vooraf inzichtelijk maken en tot een zorgvuldig besluit komen.

 

Het concept-raadsvoorstel onttrekking aan de openbaarheid ‘Buitenweg’ en de bijbehorende tekeningen ligt met ingang vanaf de dag na publicatie gedurende zes weken voor een ieder kosteloos ter inzage. Inzage is alleen mogelijk op afspraak. U kunt een afspraak maken via het telefoonnummer 14045 of 045- 560 50 40. De stukken worden dan ter inzage voor u klaargelegd in de Publiekshal van de gemeente Heerlen (Geleenstraat 25).

 

Gedurende de ter inzagelegging kunt u schriftelijk of mondeling uw zienswijze indienen. Schriftelijke zienswijze kunt u richten aan het college van burgemeester en wethouders van Heerlen, t.a.v. cluster verkeer, 6400 AA, Heerlen. Telefonisch via het telefoonnummer 14 045 (vragen naar cluster verkeer)

 

Voorstel

 

gemeenteraad

 

Heerlen,

Onderwerp

Onttrekking aan de openbaarheid van diverse percelen / weggedeeltes Buitenweg Heerlen.

 

Inleiding/aanleiding

In het kader van de realisatie van de Parkstadroute door het Heidserpark, is in 2018 met de bewoners van de adressen Brederostraat 17, 19 en 21 overeengekomen om gronden te ruilen. Deze bewoners hebben eigendom met de bestemming ‘Bos’ aan de Buitenweg. De Buitenweg doorkruist als het ware het privé-eigendom van deze bewoners. Dit stuk Buitenweg zou in eerste instantie worden overgedragen aan de bewoners. In ruil daarvoor zou de gemeente Heerlen een zelfde stuk grond qua oppervlakte verkrijgen aan de achterzijde van deze bospercelen, waardoor de realisatie van de Parkstadroute mogelijk zou worden. Echter, door de aanwezigheid van een dassenburcht op een van de bospercelen is het tracé van de Parkstadroute verlegd. Vanwege het verleggen van het tracé is de voorziene grondruil niet meer nodig.

 

Aangezien er verwachtingen zijn gewekt naar de eigenaren van de bospercelen, is in de verkoop van weggedeelten van de Buitenweg voorzien. Daarmee samenhangend zullen de betreffende percelen /weggedeelten van de Buitenweg het openbaar karakter kwijtraken. Gelet hierop dient ten aanzien van deze weggedeelten de openbaarheid te worden onttrokken. De aan de openbaarheid te onttrekken percelen /weggedeelten van de Buitenweg zijn op de bij dit besluit behorende tekening aangegeven. Het betreft het gedeelte van de Buitenweg vanaf de trappen ter hoogte van de Multatulistraat tot aan de Brederostraat. De toegankelijkheid van de garage behorende bij de woning voorzien van het huisnummer 15 wordt in de nieuwe situatie voor de bewoners geborgd.

 

Het initiatief voor deze procedure tot onttrekking aan de openbaarheid van de genoemde percelen /weggedeelten van de Buitenweg, ligt bij de gemeenteraad. Als het initiatief voor deze procedure bij de gemeenteraad ligt, dan is de openbare uniforme voorbereidingsprocedure, zoals genoemd in afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht, juridisch niet noodzakelijk. Ondanks het feit dat de openbare uniforme voorbereidingsprocedure juridisch niet noodzakelijk is, wordt deze toch gevolgd. Op deze wijze kunnen we alle belangen vooraf inzichtelijk maken en tot een zorgvuldig besluit komen.

De beslissing om een weg aan het openbaar verkeer te onttrekken behoort tot de bevoegdheid van de gemeenteraad. De gemeenteraad komt daarbij beleidsruimte toe. Daarbij is het belangrijk dat het besluit niet onevenredig is in verhouding tot de met het besluit te dienen doelen en dient de gemeenteraad aan te geven dat zij in redelijkheid tot het besluit heeft kunnen komen.

 

Het besluit tot het onttrekken van percelen / weggedeeltes van de Buitenweg aan de openbaarheid, is van belang omdat dit in eerste instantie een vereiste was voor de realisering van de Parkstadroute. De Parkstadroute heeft in deze buurt een hoge prioriteit. Gelet op de bovengenoemde onvoorziene omstandigheid (aantreffen dassenburcht), is het noodzakelijk gebleken om het tracé te verleggen. Om de opgewekte verwachtingen bij de betreffende grondeigenaren niet te schaden, is het doorzetten van de afspraken zoals deze tijdens de insteek van de ‘grondruil’ zijn gemaakt aan de orde. De Buitenweg is een doodlopende weg die gelegen is in het bos aan de achterzijde van diverse woningen. Deze woningen zijn allemaal gelegen aan voor het verkeer openstaande wegen. Deze woningen zijn voor hun toegankelijkheid niet afhankelijk van de Buitenweg. Derhalve heeft de betreffende Buitenweg geen noodzakelijke functie voor de doorgang van het openbaar verkeer of de toegankelijkheid van deze woningen. Mede gelet op het feit dat de buitenweg een doodlopende weg is, gesitueerd door bospercelen en zich aan de achterzijde van de woningen bevindt, kan er eveneens sprake zijn van een aantasting van de privacy. Dit vanwege het feit dat deze weg weinig frequent wordt gebruikt en de privacy dan op elk moment en vaak onverwacht kan worden geschonden. Voor voetgangers die gebruik maken van het betreffende gedeelte van de Buitenweg, blijven de voorzieningen zoals de winkels / openbaar vervoer bereikbaar via de Multatulistraat /Vondelstraat. Tevens wordt opgemerkt dat het Heidserpark via diverse andere wegen te bereiken blijft.

 

Volledigheidshalve wordt opgemerkt dat zowel de gemeenteraad van Heerlen alsmede de gemeenteraad van Brunssum, vanwege de situering van de betreffende percelen / weggedeelten. door de gemeenteraden afzonderlijk de procedure tot het onttrekken van de weg wordt doorlopen. Daarbij is het van belang dat de procedures qua tijdspad op elkaar worden afgestemd. Van belang is dat de te realiseren onttrekking van de weg aan de openbaarheid enkel stand zal kunnen houden, als beide gemeenteraden eensluidend en daadwerkelijk tot het onttrekken van percelen / weggedeelten van de buitenweg aan de openbaarheid besluiten, evenals dat de gemeente Heerlen tot de desbetreffende overeenkomsten kan sluiten.

 

Kader

Programma Leefomgeving

 

Kernthema:

Herstructurering

 

Bevoegdheid

De gemeenteraad is op basis van artikel 9 Wegenwet het bevoegde orgaan om tot onttrekking aan de openbaarheid over te gaan.

 

Voorstel

Diverse percelen / weggedeeltes van de Buitenweg, kadastraal bekend gemeente Heerlen, sectie A, nr. 5632, sectie A, nr. 5879, en sectie A, nr. 5880, Sectie A, nr. 5605, Sectie A, nr. 5606 , Sectie A, nr. 5632, Sectie A, nr. 5302, sectie A, nr. 5632 aan de openbaarheid te onttrekken.

 

Argumenten

1.1. de te onttrekken weggedeelten worden verkocht aan eigenaren van de aanpalende percelen;

 

1.2 de procedure is afgestemd met de gemeenteraad van Brunssum zodat voor de betreffende percelen zowel gelegen in de gemeente Heerlen als in de gemeente Brunssum, ieder voor zover haar bevoegdheid, gezamenlijk tot het onttrekken van de openbaarheid van de buitenweg zal resulteren.

 

Tegenargumenten

n.v.t

 

Kosten en dekking

n.v.t

 

Communicatie

Het raadsbesluit zal bekend worden gemaakt in het elektronisch gemeenteblad op de website www.overheid.nl

Een afschrift van dit besluit zal worden verzonden aan Gedeputeerde Staten van de provincie Limburg.

 

Evaluatie

n.v.t

 

Planning, procedure en uitvoering

Gedurende de ter inzage legging gedurende een termijn van 6 weken, kunnen er zienwijzen worden ingediend. Na afloop van de ter inzage termijn wordt een besluit genomen.

 

Bijlagen

Situatietekening Buitenweg

 

Burgemeester en wethouders van Heerlen,

 

de wnd. secretaris, de burgemeester,

 

 

raadsbesluit

 

De raad der gemeente Heerlen;

gezien het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. registratienummer;

gezien het advies van de raadscommissie voor ;

besluit:

Diverse percelen / weggedeeltes van de Buitenweg, kadastraal bekend gemeente Heerlen, sectie A, nr. 5632, sectie A, nr. 5879, en sectie A, nr. 5880, Sectie A, nr. 5605, Sectie A, nr. 5606 , Sectie A, nr. 5632, Sectie A, nr. 5302, sectie A, nr. 5632 aan de openbaarheid te onttrekken.

 

Aldus besloten tijdens de vergadering van de raad der gemeente Heerlen van

de griffier, de voorzitter,

 

drs. T.W. Zwemmer drs. R. Wever

 

 

 

Burgemeester en wethouders van Heerlen,

J. Clemens,

wnd. burgemeester

drs. V. Gosselink - van Dijk,

secretaris

Naar boven