1e Wijziging Verordening jeugdhulp De Ronde Venen 2020

De raad van de gemeente De Ronde Venen;

 

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders (raadsvoorstel nr.52/20 van 26 november 2020);

 

gelet op de artikelen 2.9, 2.10, 2.12 en 8.1.1, derde lid, van de Jeugdwet;

 

B e s l u i t

 

Vast te stellen de volgende verordening:

 

1e Wijziging Verordening jeugdhulp De Ronde Venen 2020 .

Artikel I  

Verordening jeugdhulp De Ronde Venen 2020 wordt gewijzigd als volgt:

 

A. Artikel 1 wordt als volgt gewijzigd:

 

Oude tekst

Nieuwe tekst

1.1c plan van aanpak opgesteld door de ouders, samen met bloedverwanten, aanverwanten of anderen die tot de sociale omgeving van de jeugdige behoren

plan van aanpak opgesteld door de (indien mogelijk) jeugdige en ouders, samen met bloedverwanten, aanverwanten of anderen die tot de sociale omgeving van de jeugdige behoren

1.1h informele zorg: zorg die niet geleverd wordt door een zorgaanbieder maar door iemand uit het sociaal netwerk

informele zorg: zorg die niet geleverd wordt door een zorgaanbieder maar door iemand uit het sociaal netwerk of door een vrijwilliger

1.1m sociaal netwerk: een bloed- of aanverwant in de eerste of tweede graad of een persoon die deel uitmaakt van de sociale relaties van de persoon aan wie een pgb wordt verstrekt;

sociaal netwerk: een bloed- of aanverwant of een persoon die deel uitmaakt van de sociale relaties van de persoon aan wie een pgb wordt verstrekt

 

B. Artikel 2 wordt als volgt gewijzigd:

 

Oude tekst

Nieuwe tekst

2.1a Informatieverstrekking over de ontwikkelingsbehoeften van jeugdigen en opvoedvragen van opvoeders en/of

Informatieverstrekking over de ontwikkelingsbehoeften van jeugdigen en opvoedvragen van opvoeders

2.1e Dyslexie (EED)

Dyslexie (ED)

 

Artikel 3 wordt als volgt gewijzigd:

 

Oude tekst

Nieuwe tekst

3.2 Het college bevestigt binnen vijf werkdagen de ontvangst van deze hulpvraag schriftelijk, tenzij de jeugdige en/of ouders hebben meegedeeld dit niet te wensen.

Het college bevestigt binnen vijf werkdagen de ontvangst van deze hulpvraag schriftelijk of elektronisch, tenzij de jeugdige en/of ouders hebben meegedeeld dit niet te wensen.

3.3c De mogelijkheid om binnen een redelijk termijn een familiegroepsplan op te stellen.

De mogelijkheid om binnen 6 weken een familiegroepsplan op te stellen.

3.4 Het college kan een machtiging gesloten jeugdhulp vragen als bedoeld in hoofdstuk 6 van de wet.

Het college kan een voorwaardelijke machtiging gesloten jeugdhulp vragen als bedoeld in hoofdstuk 6.1.4.3 van de wet.

 

Artikel 4 wordt als volgt gewijzigd:

 

Oude tekst

Nieuwe tekst

4.1 Het college zorgt voor de inzet van jeugdhulp na een verwijzing door de huisarts, medisch specialist of jeugdarts naar een door het college gecontracteerde jeugdhulpaanbieder. De genoemde jeugdhulpaanbieder bepaalt welke inzet van jeugdhulp nodig is.

Het college zorgt voor de inzet van jeugdhulp na een verwijzing door de huisarts, medisch specialist of jeugdarts naar een door het college gecontracteerde jeugdhulpaanbieder. De genoemde jeugdhulpaanbieder bepaalt welke inzet van jeugdhulp nodig is. Verwijzingen naar niet door de gemeente gecontracteerde jeugdhulpaanbieders worden niet door de gemeente verzorgd.

 

Artikel 5 wordt als volgt gewijzigd:

 

Oude tekst

Nieuwe tekst

5.2 De gemeente

Het college

5.3 Bij het onderzoek wordt met de jeugdige en/of zijn ouders besproken dat de mogelijkheid bestaat om te kiezen voor de verstrekking van een pgb. De jeugdige en/of zijn ouders wordt in begrijpelijke bewoordingen ingelicht over de gevolgen van die keuze.

Bij het onderzoek wordt met de jeugdige en/of zijn ouders de meest passende vorm van zorg (ZIN of PGB) besproken. De jeugdige en/of zijn ouders wordt in begrijpelijke bewoordingen ingelicht over de gevolgen van die keuze.

5.6 Als de jeugdige en/of zijn ouders genoegzaam bekend zijn bij de gemeente, kan het college in overeenstemming met hen afzien van een onderzoek als bedoeld in het eerste lid.

Als de jeugdige en/of zijn ouders bekend zijn bij de gemeente, kan het college in overeenstemming met hen afzien van een onderzoek als bedoeld in het eerste lid.

 

Artikel 6 wordt als volgt gewijzigd:

 

Oude tekst

Nieuwe tekst

Het college geeft de jeugdige en/of zijn ouders een schriftelijke weergave van de uitkomsten van het onderzoek. Opmerkingen of latere aanvullingen van de jeugdige en/of zijn ouders worden aan het ondersteuningsplan toegevoegd.

Het college geeft de jeugdige en/of zijn ouders (en/of verzorgers) een schriftelijke weergave van de uitkomsten van het onderzoek. Deze uitkomsten worden opgenomen in het ondersteuningsplan. Na ondertekening van de jeugdige en/of zijn ouders (en/of verzorgers) wordt het plan vastgesteld. Opmerkingen of latere aanvullingen van de jeugdige en/of zijn ouders (en/of verzorgers) worden aan het ondersteuningsplan toegevoegd.

 

Artikel 7 wordt als volgt gewijzigd:

 

Oude tekst

Nieuwe tekst

7.1a Een vastgesteld aanvraagformulier

Vervalt

7.1b Een door de jeugdige en/of zijn ouders ondertekend ondersteuningsplan als bedoeld in artikel 6 van deze verordening.

Een door de jeugdige en/of zijn ouders ondertekend ondersteuningsplan of getekend pgb plan als bedoeld in artikel 6 van deze verordening.

  • 1.

    Deze verordening wordt aangehaald als “1e Wijziging Verordening jeugdhulp De Ronde Venen 2020 ”.

  • 2.

    Deze verordening treedt in werking op de dag na die van publicatie.

Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van de raad van de gemeente De Ronde Venen,

d.d. 26 januari 2023.

De raad voornoemd,

de griffier,

de voorzitter,

Naar boven