Reparatie bestemmingsplan Buitenstad Zaltbommel vastgesteld

Reparatiebestemmingsplan “Buitenstad Zaltbommel”.

Burgemeester en wethouders van Zaltbommel maken bekend dat de gemeenteraad van Zaltbommel in haar vergadering van 22 februari 2024 het reparatie-bestemmingsplan “Buitenstad Zaltbommel” opnieuw heeft vastgesteld. Dit naar aanleiding van de uitspraak van de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, d.d. 8 november 2023. In deze uitspraak heeft de raad de opdracht gekregen om, met inachtneming van de tussenuitspraak (r.o. 10.2), binnen 20 weken na verzending van deze uitspraak -kort gezegd- de geconstateerde gebreken te herstellen. Naar aanleiding van de uitspraak zijn de geconstateerde gebreken hersteld en het bestemmingsplan “Buitenstad Zaltbommel” als volgt gewijzigd:

A. In artikel 13.1 is de volgende wijziging aangebracht, zodat deze als volgt luidt:

“De voor Waarde-Beschermd Stadsgezicht” aangewezen gronden, zijn behalve voor de andere daar voorkomende bestemmingen mede bestemd voor het behoud en zo mogelijk herstel van de ruimtelijke structuur en de cultuurhistorische waarden van het beschermd stadsgezicht van Zaltbommel zoals omschreven in de toelichting op het aanwijzingsbesluit d.d. 21 december 1984, zoals opgenomen in Bijlage 1” Voorts is het aanwijzingsbesluit d.d. 21 december 1984 als bijlage 1 toegevoegd aan de planregels.

B. De bepaling in artikel 13.2.1 onder a is aangepast, door het zinsdeel “zoals gegeven in het beeldkwaliteitsplan voor het beschermd stadsgezicht” te schrappen, zodat de bepaling als volgt luidt:

Volgens de gebruiksregels, gegeven onder lid 13.1, mogen uitsluitend bouwwerken worden gebouwd die geen gebouwen zijn en die nodig zijn voor het behoud of het herstel van het beschermd stadsgezicht en voor het behoud of herstel van het cultuurhistorisch evenwicht daarin”.;

C. De bepaling in 13.2.3 onder b, onder 1 is aangepast, door het zinsdeel “in het bijzonder of die omgevingsvergunning niet in strijd is met het beeldkwaliteitsplan voor het beschermd stadsgezicht” te schrappen, zodat deze bepaling als volgt luidt:

“de vraag of door het verlenen van de omgevingsvergunning het belang van de dubbelbestemming niet onevenredig wordt geschaad; en”.;

D. De bepaling in 13.4.4 onder c onder 1 is aangepast, door het zinsdeel “in het bijzonder of de omgevingsvergunning niet in strijd is met het beeldkwaliteitsplan voor het beschermd stadsgezicht” te schrappen, zodat de bepaling als volgt luidt:

“de vraag of door verlenen van de omgevingsvergunning het belang van de dubbelbestemming niet onevenredig wordt geschaad en”.;

Inzage

Het vastgesteld bestemmingsplan ligt met bijbehorende documenten van donderdag 21 maart 2024 tot en met woensdag 1 mei 2024 voor iedereen ter inzage. De stukken bekijkt u via onze website www.zaltbommel.nl. De informatie vindt u onder bouwen en verbouwen / bestemmingsplannen.

Ook kunt u ze bekijken tijdens de openingstijden bij de afdeling Publiekszaken op het gemeentekantoor van Zaltbommel. Neem hiervoor contact op met het Omgevingsloket via 14 0418 of omgevingsloket@zaltbommel.nl. Het gemeentekantoor ligt aan de Hogeweg 11 te Zaltbommel.

Beroepsmogelijkheid

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft op 8 november 2023 (ECLI:NL:RVS:2023:4121), gebruikmakend van de zg. bestuurlijke lus een tussenuitspraak gedaan. Daarbij heeft de raad van de gemeente Zaltbommel de opdracht gekregen om binnen 20 weken, na dagtekening van verzending van de uitspraak het bestemmingsplan te herstellen en aan te geven of er sprake is van een gewijzigd of nieuw besluit. In de uitspraak heeft de Raad van State aangegeven dat afdeling 3.4 van de Awb bij de voorbereiding van een gewijzigd of nieuw besluit niet opnieuw behoeft te worden toegepast.

Naast het herstel van de gebreken is het bestemmingsplan op enkele onderdelen gewijzigd. Dit betreft een wijziging van ondergeschikte aard ten opzichte van het bestemmingsplan “Buitenstad Zaltbommel”, reden waarom geen ontwerpbestemmingsplan ter inzage wordt gelegd.

Tegen het reparatiebestemmingsplan “Buitenstad Zaltbommel” kan door belanghebbenden beroep worden ingesteld.

De beroepen tegen het bestemmingsplan “Buitenstad Zaltbommel”, worden door artikel 6:19, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht geacht mede te zijn gericht tegen het reparatiebestemmingsplan “Buitenstad Zaltbommel”, tenzij daaraan geheel tegemoetkomt. Deze appellanten hoeven dus niet opnieuw beroep in te stellen als zij bezwaren hebben tegen het reparatiebestemmingsplan “Buitenstad Zaltbommel”.

Het reparatiebestemmingsplan “Buitenstad Zaltbommel” is ook toegezonden aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State en aan appellanten.

De termijn voor het indienen van een beroepschrift bedraagt zes weken en vangt aan op de dag na deze bekendmaking.

Het beroepschrift moet worden ingediend bij:

Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van StatePostbus 200192500 EA Den Haag

Voor burgers is het ook mogelijk om digitaal beroep in te stellen tegen het reparatiebestemmingsplan. Dit kan via het Digitaal Loket van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (https://digitaalloket.raadvanstate.nl)

Het beroepschrift dient ten minste de volgende onderdelen te bevatten:

· De naam en het adres van de indiener;

· De dagtekening;

· Een vermelding dat het gaat om het reparatiebestemmingsplan “Buitenstad Zaltbommel”;

· De redenen (gronden) waarom u beroep instelt;

· Uw handtekening (het beroepschrift moet ondertekend zijn);

· Zo mogelijk dient ook een kopie te worden toegevoegd van het besluit waarop het geschil betrekking heeft.

Crisis- en herstelwet

Op dit besluit tot vaststelling van het reparatiebestemmingsplan “Buitenstad Zaltbommel” is afdeling 2 van hoofdstuk 1 van de Crisis- en Herstelwet van toepassing. Dit betekent dat de belanghebbende in het beroepschrift de beroepsgronden gericht tegen het besluit moet opnemen (bij indiening van het beroepschrift). Het beroep wordt niet-ontvankelijk verklaard als de beroepsgronden niet binnen de beroepstermijn van zes weken zijn ingediend. Na afloop van de beroepstermijn kunnen beroepsgronden niet meer worden aangevuld.

Voorlopige Voorziening

Als een beroepschrift is ingediend, is het mogelijk om daarnaast een verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening in te dienen. Een dergelijk verzoek dient te worden gericht aan de voorzieningenrechter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Het verzoek dient tenminste het volgende te bevatten:

· De naam en adres van de indiener;

· De dagtekening;

· Een vermelding dat het gaat om het reparatiebestemmingsplan “Buitenstad Zaltbommel”;

· De redenen (gronden) van het beroep;

· Uw handtekening (het verzoek moet ondertekend zijn);

· Zo mogelijk dient ook een kopie te worden toegevoegd van het besluit waarop het geschil betrekking heeft);

· Een afschrift van het beroepschrift.

Naar aanleiding van het verzoek kan de Voorzieningenrechter een voorlopige voorziening treffen als onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist.

Voor de behandeling bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van het beroep en voor het verzoek om een voorlopige voorziening is griffiegeld verschuldigd.

Als het beroep- of verzoekschrift in een vreemde taal is gesteld en een vertaling voor een goede behandeling van het verzoek noodzakelijk is, dient de indiener van het beroep- of verzoekschrift zorg te dragen voor een vertaling.

Naar boven