Kennisgeving bestemmingsplan ‘Hoogspanningsstation Amaliahaven 380 kV’

Burgemeester en wethouders van Rotterdam maken bekend dat de gemeenteraad bij besluit van 14 maart 2024 het bestemmingsplan ‘Hoogspanningsstation Amaliahaven 380 kV’ (NL.IMRO.0599.BP2211Amaliahaven-va01) heeft vastgesteld.

Bestemmingsplan

De plaatsing van het hoogspanningsstation vindt plaats op de Maasvlakte aan de Dardanellenstraat in de gemeente Rotterdam, grenzend aan de Prinses Amaliahaven.

Ten noorden van het plangebied bevindt zich de Prinses Margriethaven. Ten oosten bevindt zich de N15 autoweg met een overgang van de Europaweg naar de Madoerastraat. De dichtstbijzijnde woonbestemming ligt op circa 6,4 kilometer (vogelvlucht) afstand.

Het bestemmingsplan maakt de realisatie mogelijk van het hoogspanningsstation Amaliahaven. Station Amaliahaven wordt een aansluitlocatie voor onder meer waterstofinitiatieven, klantaansluitingen en Net op zee-verbindingen. De wind op zee projecten IJmuiden ver Beta én IJmuiden ver Gamma en een Nederwiek 2 zullen hierop aansluiten. Het nieuwe hoogspanningsstation Amaliahaven zal op haart beurt aangesloten worden op het bestaande 380kV-net (Maasvlakte, Simonshaven en Europoort). De nieuwe bovengrondse hoogspanningslijnen die hiervoor nodig zijn, maken onderdeel uit van voorliggend plan.

Terinzagelegging

Het raadsbesluit en het vastgestelde bestemmingsplan met bijbehorende stukken liggen met ingang van vrijdag 22 maart 2024 tot en met vrijdag 3 mei 2024 ter inzage.

Bovengenoemde stukken kunt u na het maken van een afspraak inzien tijdens hieronder genoemde openingstijden. Een afspraak is te maken via telefoon: 010 267 2514 of via e-mail bir@rotterdam.nl.

Concern informatiecentrum gemeente Rotterdam, Timmerhuis, Halvemaanpassage 1, 3011 AH Rotterdam. Openingstijden: dinsdag, woensdag en donderdag van 09.00 tot 13.00 uur.

Het bestemmingsplan met de bijbehorende stukken is tevens beschikbaar via https://omgevingswet.overheid.nl/regels-op-de-kaart.

 

Tegen het vaststellingsbesluit kan van zaterdag 23 maart 2024 tot en met vrijdag 3 mei 2024 beroep worden ingesteld door:

- belanghebbenden die tijdig hun zienswijze over het ontwerp naar voren hebben gebracht;

- belanghebbenden die kunnen aantonen daartoe redelijkerwijs niet in staat te zijn geweest.

 

Als gevolg van de uitspraken van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van 14 april 2021 en 4 mei 2021 kunnen ook niet-belanghebbenden die tijdig een zienswijze tegen het ontwerpbestemmingsplan hebben ingediend, beroep tegen het vaststellingsbesluit instellen. Ook belanghebbenden die geen zienswijze hebben ingediend tegen het ontwerpbestemmingsplan, kunnen tegen het vaststellingsbesluit beroep instellen.

 

Het beroep moet schriftelijk worden ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage. Indien beroep wordt ingesteld kan tevens een verzoek om voorlopige voorziening worden ingediend bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Voor zowel het beroepschrift als het verzoekschrift is griffierecht verschuldigd. Het bestemmingsplan treedt in werking met ingang van de dag na die waarop de beroepstermijn afloopt, tenzij binnen de beroepstermijn een verzoek om voorlopige voorziening is ingediend. Het besluit treedt dan niet in werking alvorens op het verzoek is beslist.

Rotterdam, 22 maart 2024

Burgemeester en wethouders voornoemd, namens dezen,

Mevr. H.M. van Bockxmeer

Algemeen directeur cluster Stadsontwikkeling

 

Naar boven