Bekendmaking voornemen tot verkoop van gemeentelijk onroerend goed, gelegen aan Ambacht te Panningen, gemeente Peel en Maas

De Hoge Raad der Nederlanden heeft op 26 november 2021 het Didam-arrest gewezen (ECLI:NL:HR:2021:1778). Dit arrest heeft duidelijk gemaakt dat overheden het gelijkheidsbeginsel dienen toe te passen bij onder andere de verkoop en verhuur van onroerende zaken. Daarvoor dient een overheid een openbare verkoopprocedure te hanteren. Uitzondering daarop is mogelijk in het geval dat op basis van objectieve, toetsbare en redelijke criteria er redelijkerwijs maar één partij daarvoor in aanmerking komt. In dat geval mag een overheidsorgaan –een-op-een contracteren. Hiervoor is wel noodzakelijk dat er een publicatie van dit voornemen plaatsvindt met een redelijke termijn waarbinnen anderen bezwaar kunnen maken.

Verkoop oude praktijklokalen te Panningen

De gemeente Peel en Maas is voornemens om het kadastrale perceel gemeente Helden, sectie G, nummer 7820 te verkopen aan Ambacht Peel en Maas B.V. voor de realisatie van 13 woningen in de middenhuur in het bestaande gebouw. Totale perceelgrootte betreft circa 1500 m2. De gemeente stelt zich op het standpunt dat er geen nieuwe openbare verkoopprocedure noodzakelijk is.

Motivering:

Naar het oordeel van de gemeente is beoogd koper de enige serieuze gegadigde(n) die in aanmerking komt voor de hiervoor vermelde verkoop.

 

  • 1.

    Er is behoefte aan het toevoegen van betaalbare woningen op betreffende locatie, met de wens om het bestaande gebouw te behouden. Koper is de enige overgebleven gegadigde die een plan heeft ingediend die voldoet aan deze criteria.

  • 2.

    Daartoe heeft de gemeente in juli 2021 – conform de spelregels van later dat jaar in het Didam Arrest bepaalde - een open verkoopprocedure georganiseerd. Deze procedure zag toe op het selecteren van marktpartijen om woningen te realiseren in het bestaand gebouw. De overeenkomst met de nummer 1 is later ontbonden, waarna de nummer 2 – zijnde Ambacht Peel en Maas B.V. – de gelegenheid is geboden om op basis van het destijds ingediende plan alsnog de oude praktijklokalen te kopen.

  • 3.

    Hiermee wordt een plan gerealiseerd conform de behoefte.

  • 4.

    Er hebben zich in de tussentijd geen nieuwe gegadigden gemeld.

  • 5.

    Samenwerking met koper biedt zekerheid dat op korte termijn de woningen gerealiseerd kunnen worden en hiermee ook het gehele gebied woonrijp gemaakt kan worden.

Vervaltermijn:

Als u zich niet kunt verenigen met het bovenstaande, omdat u meent zelf als gegadigde in aanmerking te komen, dan dient u dit uiterlijk binnen 20 kalenderdagen na publicatiedatum kenbaar te maken door middel van een gemotiveerd bericht aan jolanda.kollee@peelenmaas.nl onder vermelding van “Verkoop gemeentelijk onroerend goed, gelegen aan Ambacht te Panningen”. U dient hiervan tevens binnen de hiervoor genoemde termijn een afschrift te verzenden naar de gemeente t.a.v. info@peelenmaas.nl.

Indien wij uw gemotiveerde bericht binnen voornoemde reactietermijn hebben ontvangen, zullen wij binnen een termijn van 20 kalenderdagen na het sluiten van de reactietermijn uw bericht beoordelen en ons standpunt aan u kenbaar maken.

Indien u zich niet kunt verenigen met het standpunt van de gemeente, dan kunt u uiterlijk binnen een termijn van 20 kalenderdagen na dagtekening van het standpunt van de gemeente een kort geding procedure aanhangig maken bij de bevoegde voorzieningenrechter en dient u de gemeente Peel en Maas hiervan onverwijld in kennis te stellen middels betekening van de dagvaarding op het adres van de gemeente, bij gebreke waarvan het recht vervalt om tegen al het voornoemde in rechte op te komen en/of daarop enige aanspraak in welke vorm of hoedanigheid dan ook te baseren, althans zijn uw rechten daarop uitgewerkt. Een digitaal afschrift van de dagvaarding dient u tevens per e-mail aan info@peelenmaas.nl te verzenden

Naar boven