Wijziging 2 van de Verordening financiën Rotterdam 2021

De Raad van de gemeente Rotterdam,

 

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 23 januari 2024 (raadsvoorstel nr. 24bb000405/24bo002739);

 

gelet op artikel 212 van de Gemeentewet;

 

overwegende dat:

wijzigingen in het Besluit begroting en verantwoording provincies en gemeenten en het Besluit accountantscontrole decentrale overheden als gevolg van de invoering van de rechtmatigheidsverantwoording vanaf 2023 nopen tot aanpassing van de Verordening financiën Rotterdam 2021;

 

besluit:

Artikel I

De Verordening financiën Rotterdam 2021 wordt als volgt gewijzigd:

 

A.

 

In artikel 1 wordt, onder vervanging van de punt aan het slot door een puntkomma, in de alfabetische volgorde de volgende begripsbepaling ingevoegd:

  • -

    rechtmatigheidsverantwoording: verantwoording door het college in de jaarrekening over in hoeverre de in de jaarrekening verantwoorde baten en lasten, en ook balansmutaties, rechtmatig tot stand zijn gekomen;

B.

 

Na artikel 6a wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 6b Rechtmatigheid

  • 1.

    In dit artikel wordt verstaan onder:

    • -

      rapportagegrens: bedrag waarboven fouten en onduidelijkheden in de toelichting op de rechtmatigheid in het jaarverslag worden opgenomen;

    • -

      verantwoordingsgrens: totaalbedrag waarboven fouten en onduidelijkheden in de rechtmatigheidsverantwoording moeten worden opgenomen.

  • 2.

    Het college neemt jaarlijks de rechtmatigheidsverantwoording op in de jaarrekening.

  • 3.

    Het college geeft in de paragraaf bedrijfsvoering een toelichting op de rechtmatigheidsafwijkingen boven de rapportagegrens. In deze paragraaf wordt per afwijking aandacht besteed aan:

    • a.

      de argumentatie die ziet op waarom een afwijking een onrechtmatigheidsfout of -onduidelijkheid is;

    • b.

      de achterliggende oorzaken die ertoe hebben geleid dat is afgeweken van wet- en regelgeving;

    • c.

      de maatregelen ter voorkoming van soortgelijke afwijkingen in de toekomst.

  • 4.

    In de Kadernota accountantscontrole en rechtmatigheid worden in ieder geval de volgende zaken vastgelegd:

    • a.

      de te hanteren verantwoordingsgrens voor fouten en onduidelijkheden; en

    • b.

      de te hanteren rapportagegrens.

C.

 

In Bijlage 1 wordt

 

Kunstgrasvelden

10

vervangen door

Kunstgrasvelden

30

Artikel II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het gemeenteblad en werkt ten aanzien van artikel I, onderdelen A en B, terug tot en met 1 januari 2023.

Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van 14 maart 2024.

De griffier,

I.C.M. Broeders

De voorzitter,

A. Aboutaleb

Toelichting

Toelichting op artikel I, onderdeel B

Het college legt vanaf het verslagjaar 2023 verantwoording af over de financiële rechtmatigheid. Dit gebeurt via de rechtmatigheidsverantwoording (welke onderdeel uit maakt van de jaarrekening). De gemeenteraad bepaalt met de hoogte van de verantwoordingsgrens het totaalbedrag waarboven fouten en onduidelijkheden (apart) in de rechtmatigheidsverantwoording worden opgenomen. De verantwoordingsgrens is bedoeld om afspraken te maken over de omvang van de bevindingen die voortvloeien uit de controle van de rechtmatigheid en het informeren van de raad hierover.

Het college geeft aanvullend, in de paragraaf bedrijfsvoering, een toelichting op de fouten en onduidelijkheden die in de rechtmatigheidsverantwoording zijn opgenomen. In deze paragraaf wordt per bevinding aandacht besteed aan:

  • De argumentatie waarom een afwijking een onrechtmatigheidsfout of -onduidelijkheid is;

  • De achterliggende oorzaken waarom is afgeweken van wet- en regelgeving;

  • De maatregelen ter voorkoming van soortgelijke afwijkingen in de toekomst.

De gemeenteraad bepaalt met de hoogte van de rapportagegrens het bedrag waarboven fouten en onduidelijkheden in de paragraaf bedrijfsvoering (jaarverslag) worden toegelicht.

 

De hoogte van de verantwoordingsgrens en van de rapportagegrens worden vastgelegd in de kadernota Accountantscontrole en rechtmatigheidsverantwoording.

Het nieuwe artikel 6b is van toepassing vanaf de in 2024 op te stellen jaarstukken over 2023.

 

Toelichting op artikel I, onderdeel C

De maximale afschrijvingstermijn voor kunstgrasvelden wordt verlengd van 10 jaar naar 30 jaar. Op basis van ervaringscijfers blijkt dat het grootste deel van de uitgaven voor kunstgrasvelden worden gedaan aan de ondergrond van het terrein (incl. drainage). De gebruiksduur van deze ondergrond is 30 jaar. De huidige maximale afschrijvingstermijn van 10 jaar was gebaseerd op de kortere gebruiksduur van de bovenlaag en de aanname dat het grootste deel van de uitgaven deze toplaag betreft. Gedurende de gebruiksduur van de ondergrond worden uitgaven aan vervanging van de toplaag behandeld als onderhoudsuitgaven ten laste van de exploitatie.

Deze aanpassing is opgenomen in de afschrijvingstabel in de bijlage van de Verordening Financiën 2021 en geldt vanaf 2024.

 

Dit gemeenteblad ligt ook ter inzage bij het Concern Informatiecentrum Rotterdam (CIC): 010-267 2514 of bir@rotterdam.nl

Naar boven