Publicatie voorgenomen verkoop grond gemeente Hoorn

 

 

Intentie tot verkoop van taluds achter de woningen gelegen aan de Koewijzend 8, 10, 12A, 12B, 14 en 16 te Blokker

 

De Gemeente Hoorn heeft het voornemen om taluds te verkopen aan de eigenaren van de betreffende percelen waaraan de taluds zijn gelegen, ten behoeve van het gebruik als tuin. De taluds zijn gelegen achter de woningen aan de Koewijzend 8, 10, 12A, 12B, 14 en 16 te Blokker en hebben een oppervlakte van respectievelijk circa 422, 92, 73, 69, 71 en 62 vierkante meter.

 

Op basis van recente jurisprudentie dient de gemeente bij verkoop van vastgoed een selectieprocedure te doorlopen om op die wijze serieuze gegadigden mee te laten dingen en zo gelijke kansen te creëren. Een selectieprocedure kan echter achterwege blijven indien bij voorbaat vaststaat of redelijkerwijs mag worden aangenomen dat op grond van objectieve, toetsbare en redelijke criteria slechts één serieuze gegadigde in aanmerking komt voor de aankoop van het vastgoedobject. Op basis van onderstaande argumentatie is de gemeente van oordeel dat bij deze verkoop de eigenaren van de percelen gelegen aan de taluds, de enige serieuze gegadigden zijn.

 

Argumenten

Op basis van inspraak van de omwonenden op de plantontwikkeling van fase A West in de Bangert en Oosterpolder is in de verkaveling een watergang opgenomen tussen de bestaande lintbebouwing en de nieuwbouw van fase A West. Bij de aanleg van die watergang zijn taluds ontstaan die grenzen aan de percelen die zijn gelegen aan de Koewijzend. De gemeente kan de taluds moeilijk bereiken voor onderhoud. Om die reden heeft de gemeente de taluds te koop aangeboden aan de eigenaren van de percelen waaraan de betreffende taluds grenzen. Gezien het feit dat de taluds direct grenzen aan de percelen van de beoogde kopers en alle beoogde kopers een talud van de gemeente te koop krijgen aangeboden, is er geen sprake van andere serieuze gegadigden en is voor de onderhavige taluds dus sprake van één serieuze gegadigde. Om die reden zien wij af van het voeren van een openbare selectieprocedure.

 

Termijn reactie

De gemeente Hoorn zal drie (3) weken na de datum van deze publicatie overgaan tot het verkopen van de betreffende grond, tenzij voordien door een belanghebbende gemotiveerd een kort geding tegen dit voornemen aanhangig is gemaakt bij de voorzieningenrechter van de rechtbank Noord-Holland. Er liggen verder geen stukken ter inzage.

 

Voor nadere inlichtingen C.C. Groot,

 

Met deze publicatie geeft de Gemeente uitvoering aan het arrest van de Hoge Raad d.d. 26 november 2021 (ECLI:NL:HR: 2021:1778).

 

Naar boven