Gemeente Heerlen - Transitievisie Warmte 2.0 (definitief)

 

 

Burgemeester en wethouders van Heerlen maken bekend dat de Transitievisie Warmte 2.0 door het college op d.d. 20 februari 2024 is vastgesteld.

 

Algemeen

De Transitievisie Warmte 2.0 is de gemeentelijke strategische visie voor het energiezuinig en aardgasvrij maken van de gebouwde omgeving.

De Transitievisie Warmte 2.0 is een aanvulling op de Transitievisie Warmte 1.0, die op 26 januari 2022 door de gemeenteraad werd vastgesteld.

Een ontwerpversie van de visie heeft vanaf 3 november 2023 zes weken ter inzage gelegen. In deze periode zijn geen zienswijzen ingediend, waardoor de visie inhoudelijk ongewijzigd is gebleven.

 

Waarom een visie?

Het opstellen van een Transitievisie Warmte komt voort uit het Klimaatakkoord. In het Klimaatakkoord van juni 2019 is de afspraak opgenomen dat alle gemeenten in Nederland de regie hebben om in 2050 alle 7 miljoen woningen en 1 miljoen andere gebouwen goed te isoleren én met duurzame warmte te verwarmen. Met de Transitievisie Warmte 2.0 geeft de gemeente richting aan de aanpak om onze woningen en gebouwen (stapsgewijs) te isoleren en aardgasvrij te maken. De visie maakt duidelijk wanneer in welke buurten wordt gestart met de ‘Buurtgerichte aanpak’, welke warmteoplossingen daar kansrijk zijn en hoe het vervolgproces samen met de buurt wordt georganiseerd. Ook wordt beschreven waar men terecht kan op het moment dat men zelfstandig en op eigen tempo stappen wil zetten op het gebied van het isoleren of aardgasvrij maken van een woning of gebouw.

 

Hoe worden we energiezuinig en aardgasvrij ?

Geleidelijk aan worden we uiterlijk in 2050 een aardgasvrije gemeente. Dat gaat en hoeft niet van vandaag op morgen. De komende jaren ligt de prioriteit voornamelijk op het isoleren van woningen en gebouwen. Dit is vaak de eerste stap. Door te isoleren besparen we energie, wordt het comfortabeler in de woning of het gebouw en valt de energierekening lager uit. De energie die we door isoleren niet verbruiken hoeven we dus ook niet (duurzaam) op te wekken. Bovendien werken de meeste aardgasvrije warmteoplossingen pas optimaal als de woning of het gebouw voldoende geïsoleerd is. Met behulp van een Isolatie- en Verduurzamingsprogramma (IVP) worden de komende jaren verschillende activiteiten en regelingen aangeboden, waarmee bepaalde bewoners ondersteuning kunnen krijgen om dat te doen. Denk aan een collectieve inkoopactie voor particuliere woningeigenaren van slecht geïsoleerde woningen met een lage WOZ-waarde. Ook kunnen bewoners en gebouweigenaren op heerlenverduurzaamt.nl zien welke stappen zij kunnen nemen om energie te besparen of aardgasvrij te worden. Via dit online platform kunnen gebouweigenaren en -gebruikers informatie krijgen over maatregelen om energie te besparen of te verduurzamen en desgewenst advies of ondersteuning aanvragen.

Daarnaast verkennen we tijdens de ‘Buurtgerichte aanpak’ buurt voor buurt en gebiedsgericht of de stap naar aardgasvrij gezet kan worden en wat daarvoor nodig is. Samen met partners uit de buurt stellen we een ‘Uitvoeringsplan’ op, zodat bewoners en andere betrokken partijen weten waar zij aan toe zijn en welke eventuele maatregelen zij moeten nemen. Buurten met relatief veel slecht geïsoleerde woningen, waar de betaalbaarheid van de energierekening onder druk staat en waar grootschalige renovatie- en herstructureringsprojecten gepland zijn hebben de komende jaren de hoogste prioriteit. Dit jaar starten we het proces om tot een uitvoeringsplan te komen op in de buurt Hoensbroek-Centrum.

 

Terinzagelegging

De Transitievisie Warmte 2.0 met de bijbehorende bijlagen vindt u op http://www.overheid.nl.

De vastgestelde visie ligt daarnaast met ingang van 25 maart 2024 gedurende zes weken ter inzage in de Publiekshal van de gemeente Heerlen, Geleenstraat 25. De Publiekshal is geopend op maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag van 8.30 tot 16.00 uur en op donderdag van 8.30 tot 20.00 uur.

 

Heerlen, 15 maart 2024.

 

Burgemeester en wethouders van Heerlen

Naar boven