Herstelpublicatie voorgenomen verkoop Oude Velddijk 26 te Peize

 

Op 7 april 2021 heeft de gemeenteraad een besluit genomen over de invulling van de locatie Oude Velddijk 26 te Peize, kadastraal bekend gemeente Peize sectie G, perceelnummer 2548. De gemeenteraad koos voor een invulling met levensloopbestendige woningen, indien mogelijk in de vorm van een hofje. Via een verkoopprocedure die op 20 december 2022 is gepubliceerd door de gemeente Noordenveld heeft de gemeente de locatie in de verkoop gezet. Randvoorwaarden voor gunning waren een CPO(Collectief Particulier Opdrachtgeverschap)-achtig initiatief voor levensloopbestendige woningen met een combinatie van koop en (sociale) huur. Het resultaat van de verkoopprocedure Oude Velddijk 26 is dat één inschrijving is ontvangen, te weten het plan van het Naoberhof, dat daarmee ook de winnende inschrijver is gebleken.

Het Naoberhof is een plan dat door een groep initiatiefnemers uit de gemeente Noordenveld, onder begeleiding van Stichting Knarrenhof, is voorbereid en dat zij verder gezamenlijk met Stichting Woonborg, Stichting Knarrenhof en het Ontwikkelbedrijf Onz’Hof (de uitvoeringsorganisatie voor Knarrenhofjes) hebben uitgewerkt. Daarbij zijn de woningbouwcorporatie Woonborg en het Ontwikkelbedrijf Onz’Hof de professionals die voor de initiatiefnemers Naoberhof hun Knarrenhof gaan bouwen en verkopen respectievelijk verhuren.

Na gunning van de ontwikkelingsexercitie, heeft Naoberhof de gemeente verzocht de exercitie – en daarmee de grond behorende bij de Oude Velddijk 26 te Peize – over te dragen aan de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijk Ontwikkelbedrijf Knarrenhof 25 B.V. Een vennootschap die gelieerd is aan Stichting Knarrenhof. Ontwikkelbedrijf Knarrenhof 25 B.V. bindt zich daarmee aan de gemeente en aan Naoberhof om de winnende inschrijving te realiseren. Met deze overdracht willen de initiatiefnemers van Naoberhof de verwezenlijking van het winnende plan zekerstellen. De gemeente heeft te kennen gegeven mee te willen werken aan de voorgestelde wijziging, omdat het oorspronkelijke (winnende) plan hiermee zeker wordt gesteld. Ook blijft door uitdrukkelijke betrokkenheid van Naoberhof het CPO-achtige initiatief in stand. Bovendien was Knarrenhof reeds als kennispartner betrokken bij de winnende inschrijving en is hun betrokkenheid ook als zodanig aangehaald in de winnende inschrijving. Het winnende plan wijzigt met de voorgestelde wijziging dan ook niet substantieel en de uitgangspunten van de verkoopprocedure worden daarmee gerespecteerd.

 

Waarom deze publicatie?

De gemeente publiceert hier in verband met juridische transparantie een kleine wijziging. Formeel-juridisch was de initiatiefgroep Naoberhof de winnende inschrijver en aan hen wenste de gemeente de grond te leveren. Maar de initiatiefgroep geeft aan in de huidige samenstelling financieel en organisatorisch niet in staat te zijn de geschetste ambitie te realiseren. Op de voorgestelde wijze is dat wel mogelijk. Op nadrukkelijk verzoek van de initiatiefgroep is de gemeente voornemens de grond te leveren aan Knarrenhof 25 B.V., welke als enig doel heeft het realiseren van het Naoberhof Peize. Nu hiermee de uitkomsten van de gevoerde procedure worden geborgd, ziet de gemeente Knarrenhof 25 B.V., als samenwerkingspartner van Naoberhof als winnende inschrijver, voor zover thans nog relevant, als enige serieuze gegadigde voor deze grond. Omdat Knarrenhof 25 B.V. weliswaar mede-indiener was van de inschrijving op de Verkoopprocedure, maar niet de eerst begunstigde, maakt de gemeente Noordenveld hierbij kenbaar dat ze op verzoek van de winnaar van de verkoopprocedure de grondpositie voor hen door levert aan deze besloten vennootschap. Mochten er CPO-achtige organisaties zijn die aantoonbaar kunnen overleggen dat zij ook mee hadden gedaan met de verkoopprocedure als deze mogelijkheid hen duidelijk was geweest, dan kunnen deze zich binnen 4 weken na deze publicatie melden bij de gemeente met het overleggen van de bewijsstukken daarvan. Als er zich binnen 4 weken geen CPO-achtig initiatief meldt, dat ook een samenwerking heeft met een woningbouwcorporatie, acht de gemeente zich vrij om de grond behorende tot de locatie Oude Velddijk 26 te Peize over te dragen aan Knarrenhof 25 B.V. Derden kunnen na die termijn geen aanspraken maken jegens de gemeente voor deze exercitie.

 

Voor nadere inlichtingen kunt u desgewenst contact opnemen met projectleider Mark Smit per email via m.smit@noordenveld.nl

 

Naar boven