Verzamelverordening Weesp gemeenteraad Amsterdam 2024

De raad van de gemeente Amsterdam,

 

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 23 januari 2024,

gelet op de artikelen 149 en 216 van de Gemeentewet,

 

besluit:

Artikel I Wijziging Taxiverordening Amsterdam 2012

Bijlage I, onderdeel b bij de Taxiverordening Amsterdam 2012 komt te luiden: “het gebied buiten de ring A10 van Amsterdam, exclusief woonplaats Weesp, inclusief stadsdeel Amsterdam Noord, hierna te noemen: gebied B”.

 

Artikel II Wijziging Beheersverordening begraafplaatsen

De Beheersverordening gemeentelijke begraafplaatsen en crematoria Amsterdam wordt als volgt gewijzigd:

 

A

 

Aan artikel 1, onderdeel e, wordt na “de gesloten begraafplaats Huis te Vraag, Rijnsburgstraat 51, stadsdeel Zuid” toegevoegd:

  • *

    Gemeentelijke begraafplaats Carspelhof, Utrechtseweg 110, stadsgebied Weesp;

  • *

    Begraafplaats Landscroon, Korte Muiderweg 10, stadsgebied Weesp.

B

 

In artikel 6, tweede lid, wordt “begraafplaats Huis te Vraag” vervangen door “de begraafplaatsen Huis te Vraag en Landscroon”.

 

C

 

Aan artikel 7 wordt een lid toegevoegd, luidende:

 

  • 8.

    Algemene graven op begraafplaats Carspelhof

    • a.

      Algemene zandgraven, die zijn bestemd voor het begraven van drie lijken.

D

 

In artikel 8 worden, onder vernummering van het vijfde tot en met twaalfde lid tot zevende tot en met veertiende lid, twee leden ingevoegd, luidende:

 

  • 5.

    Op de begraafplaats Carspelhof zijn particuliere graven bestemd voor het begraven van maximaal drie lijken, het doen bijzetten van maximaal drie asbussen en in het graf doen verstrooien van as.

  • 6.

    Op de begraafplaats Landscroon kunnen uitsluitend bijzettingen in en asverstrooiingen op particuliere graven plaatsvinden.

E

 

In artikel 11 wordt onder vernummering van het tweede lid tot het derde lid een lid ingevoegd, luidende:

 

  • 2.

    In afwijking van het eerste lid bevinden zich op begraafplaats Carspelhof urnengraven bestemd voor drie asbussen.

 

F

 

Aan artikel 22 wordt een lid toegevoegd, luidende:

 

  • 12.

    In afwijking van het elfde lid voorzien burgemeester en wethouders op de begraafplaatsen Carspelhof en Landscroon in het schoonmaken van het gedenkteken en in de zorg voor de winterharde beplantingen.

Artikel III Tijdelijke aanwijzing Weesp als maatwerkgebied voor Parkeernormen

  • 1.

    Het stadsgebied Weesp wordt gekwalificeerd als C-locatie als bedoeld in de Nota Parkeernormen auto.

  • 2.

    De Parkeernormennota Weesp, zoals die gold op 23 maart 2024, kan als richtlijn worden gebruikt voor het vaststellen van parkeernormen als bedoeld in de Nota Parkeernormen auto.

Artikel IV Vaststellen tijdelijke verordening scheepvaartrechten Weesp

De raad stelt de in Bijlage 1 bij deze verordening opgenomen Tijdelijke verordening scheepvaartrechten Weesp vast.

Artikel V Wijziging Transitievisie Warmte Amsterdam

De Transitievisie Warmte Amsterdam wordt gewijzigd vastgesteld, zoals opgenomen in Bijlage 2 bij deze verordening.

Artikel VI Inwerkingtreding

 

Deze verordening treedt in werking met ingang van 24 maart 2024.

Artikel VII Citeertitel

Deze verordening wordt aangehaald als: Verzamelverordening Weesp gemeenteraad Amsterdam 2024.

Aldus vastgesteld in de raadsvergadering van 28 februari 2024.

De voorzitter

Femke Halsema

De raadsgriffier

Jolien Houtman

Bijlage 1 bij de Verzamelverordening Weesp gemeenteraad Amsterdam 2024: Tijdelijke verordening scheepvaartrechten Weesp

 

[Deze bijlage kunt u vinden via de wetstechnische informatie en downloaden als pdf document. Deze regeling wordt tevens integraal bekendgemaakt in een ander publicatieblad.]

Bijlage 2 Transitievisie warmte Amsterdam en Weesp

 

[Deze bijlage kunt u vinden via de wetstechnische informatie en downloaden als pdf document.]

 

Toelichting

Algemeen deel

 

Op 24 maart 2022 is Weesp door een gemeentelijke herindeling toegevoegd aan de gemeente Amsterdam. De Wet algemene regels herindeling (Wet arhi) bepaalt dat bij een herindeling nog uiterlijk twee jaar de regels van de oude gemeente, in dit geval Weesp, van toepassing kunnen blijven. Vóór de datum van herindeling is daarom in verzamelbesluiten bepaald welke Amsterdamse regelgeving al meteen na de herindeling zou gaan gelden en welke regelgeving van Weesp nog maximaal twee jaar zou blijven gelden.1

 

Op 24 maart 2024 loopt de overgangstermijn van de Wet arhi af. Op dit datum vervallen de regels van de oude gemeente Weesp die nu nog gelden automatisch. De Amsterdamse regels die nu nog niet gelden voor Weesp, worden vanaf 24 maart ook in Weesp van kracht. Hiervoor heeft het college een apart besluit genomen.2 Deze verordening is een van de laatste stappen om de regelgeving van Amsterdam en Weesp te harmoniseren. Hieronder worden de afzonderlijke bepalingen verder toegelicht.

 

Artikelsgewijze toelichting

 

Artikel I Wijziging Taxiverordening Amsterdam

 

In Amsterdam zijn de omstandigheden op de taximarkt dusdanig dat extra regels van uit de gemeente nodig zijn om deze markt te reguleren. In Weesp ontbreekt deze noodzaak. Bijlage I van de Taxiverordening wordt daarom gewijzigd, zodat in Weesp niet de vergunningplicht voor taxivervoer op de opstapmarkt geldt. Anders zouden taxibedrijven in stadsgebied Weesp onnodig geconfronteerd worden met regels die niet nodig zijn voor Weesp. De regels uit de Taxiverordening blijven wel gelden voor Driemond, dat onderdeel is van stadsgebied Weesp, maar van woonplaats Weesp. De woonplaats Weesp is een begrenzing uit de Basisregistratie adressen en gebouwen.3

 

Artikel II Wijziging Beheersverordening begraafplaatsen

 

Tijdens de overgangstermijn van twee jaar na de herindeling geldt nog een apart beheerverordening voor de twee begraafplaatsen op het grondgebied van de voormalige gemeente Weesp. Er wordt een aantal kleine aanpassingen aangebracht in de Beheersverordening begraafplaatsen van Amsterdam, zodat deze verordening ook kan worden toegepast voor de begraafplaatsen in Weesp.

 

De begraafplaatsen Carspelhof en Landscroon zijn toegevoegd aan het overzicht van de begraafplaatsen in Amsterdam en voor Landscroon wordt aangegeven dat daar uitsluitend bijzettingen in en asverstrooiingen op particuliere graven kunnen plaatsvinden. Er wordt één verschil gehandhaafd tussen beide beheersverordeningen. Op de begraafplaatsen Carspelhof en Landscroon zorgt de gemeente voor het schoonmaken van het gedenkteken en voor de winterharde planten. Op de andere begraafplaatsen is dat niet het geval. In de Heffingsverordening, waarin de begraafplaatsen in Weesp al zijn opgenomen, is hier ook rekening mee gehouden. Het van toepassing worden van de Amsterdamse beheersverordening heeft geen consequenties voor bestaande grafrechten.

 

Artikel III Tijdelijke aanwijzing Weesp als maatwerkgebied voor Parkeernormen

 

In de bestaande Nota Parkeernormen auto is Weesp niet opgenomen.4 Er is een nieuwe Nota Parkeernormen in ontwikkeling. De verwachting is dat deze na de zomer 2024 zal worden vastgesteld. In de tussentijd wordt stadsgebied Weesp tijdelijk als C-gebied aangewezen. Dat betekent dat er maatwerk wordt toegepast bij het vaststellen van parkeernormen voor alle ontwikkelingen. De Parkeernormen Weesp, die vervallen per 24 maart 2024, kunnen als richtlijn worden gebruikt.

 

Artikel IV Vaststellen tijdelijke verordening scheepvaartrechten Weesp

 

In verband met het voornemen om de Amsterdamse Binnenhavengeldverordening Pleziervaart (BHG- verordening) per 1 januari 2024 van toepassing te verklaren op het stadsgebied Weesp werd voor de Verordening Scheepvaartrechten 2022 van Weesp uitgegaan van een einddatum van 1 januari 2024. De beoogde BHG- harmonisatie per 1 januari 2024 is niet haalbaar gebleken. Bij raadsbesluit van 8 november 2023 (besluitnr. 2023- 176) is daarom besloten om de invoering van de BHG- verordening voor Weesp met één jaar uit te stellen. Deze zal derhalve plaatsvinden op 1 januari 2025. Het is voor de heffing van de bij de Verordening Scheepvaartrechten 2022 geregelde rechten van belang dat deze regels voor de tussenliggende periode van kracht blijven voor stadsgebied Weesp. Harmonisatie door overheveling van separate bepalingen uit de verordening in bestaande Amsterdamse regelgeving is niet uitvoerbaar geoordeeld. Er wordt daarom een Tijdelijke verordening scheepvaartrechten Weesp vastgesteld. De bepalingen in de per 24 maart 2024 van rechtswege te vervallen Verordening Scheepvaartrechten blijven materieel daarmee tot 1 januari 2025 van kracht.

 

Artikel V Wijziging Transitievisie Warmte Amsterdam

 

Volgens de afspraken uit het Klimaatakkoord (28 juni 2019) moet elke gemeente uiterlijk in 2021 een transitievisie warmte vaststellen. De gemeente Amsterdam als ook de (voormalige) gemeente Weesp heeft aan deze verplichting voldaan en voor het eigen grondgebied. De verplichting een transitievisie warmte (of warmteprogramma) vast te stellen wordt ook geborgd in de Omgevingswet, als het wetsvoorstel Wet gemeentelijke instrumenten warmtetransitie wordt aangenomen. Volgens het wetsvoorstel stelt elke gemeente één Transitievisie Warmte (warmteprogramma) vast. De Transitievisie Warmte van de (voormalige) gemeente Weesp en de Transitievisie Warmte van de gemeente Amsterdam worden met dit voorstel samengevoegd als Transitievisie Amsterdam en vastgesteld. Het gaat om een technische wijziging, waarbij geen inhoudelijke wijzigingen zijn aangebracht in beide visies maar deze alleen zijn samengevoegd in één document door de Transitievisie Warmte Weesp als bijlage toe te voegen. Er is op pagina 3 een korte leeswijzer toegevoegd om te verduidelijken dat op Weesp deze bijlage van toepassing is en niet de ‘hoofdtekst’ van de Transitievisie. Er wordt uiterlijk in 2026 een nieuwe Transitievisie voorbereid en vastgesteld.

 

Naar boven