Wijzigingsbesluit Verordening leerlingenvervoer Doesburg 2014

De raad van de gemeente Doesburg,

 

Overwegende, dat het ter bevordering van de samenredzaamheid en het tegengaan van uitvoeringsproblemen gewenst is de Verordening Leerlingenvervoer Doesburg 2014 te actualiseren;

 

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d. 23 januari 2024;

 

gelet op artikel 4 van de Wet op het primair onderwijs, artikel 4 van de Wet op de expertisecentra en artikel 8.29 van de Wet voortgezet onderwijs 2020, ;

 

B E S L U I T:

 

  • I.

    de op 22 mei 2014 vastgestelde Verordening leerlingenvervoer Doesburg 2014 als volgt te wijzigen:

Artikel I  

In de intitulé wordt “artikel 4 van de Wet voortgezet onderwijs 2020” gewijzigd in “artikel 8.29 van de Wet voortgezet onderwijs 2020”.

Artikel II  

Aan artikel 2 wordt een vijfde lid toegevoegd:

 

“5. Bij de beoordeling van een aanvraag beoordeelt het college de mogelijkheden van ouders om de leerling zelf te brengen en halen.”

Artikel III  

In artikel 9 wordt lid 3 verwijderd. Lid 4 wordt vernummerd tot lid 3.

Artikel IV  

In artikel 11 wordt in lid 1, aanhef en onderdeel a, “negen jaar” gewijzigd in “elf jaar.”

Artikel V  

In lid 2, aanhef en onderdeel b van artikel 13 en in lid 3 van artikel 13, wordt “twee maal 20 cent per kilometer” gewijzigd in “tweemaal de belastingvrije vergoeding voor woon-werkverkeer zoals gehanteerd door de Belastingdienst.”

Artikel VI  

Aan artikel 13 wordt een derde lid toegevoegd:

 

“3. Een voorziening als bedoeld in het eerste lid wordt alleen toegekend voor zover de ouder(s) ten behoeve van het college genoegzaam aantonen dat zij niet zelf zorg kunnen dragen voor het vervoer van hun kind of kinderen naar en van school. Voor zover ouders dit wel kunnen, wordt bekostiging op basis van de kosten van eigen vervoer verstrekt, zoals bepaald in artikel 14.”

Artikel VII  

In lid 4 van artikel 13 wordt het volgende toegevoegd: “Het college kan bij nadere regels afwijken van de eerste volzin met een voorziening die ouders stimuleert om gezamenlijk meerdere kinderen naar school te vervoeren (carpoolen) of begeleiden.”

Artikel VIII  

Na artikel 16 wordt een nieuw artikel 16a ingevoegd:

 

Artikel 16a. Bekostiging van de kosten van openbaar vervoer en vervoer per fiets

  • 1.

    Het college verstrekt aan de ouders van de leerling die een school bezoekt zoals bedoeld in artikel 16, aanhef en eerste lid, onder b, bekostiging op basis van de kosten van het openbaar vervoer, indien de afstand van de woning naar de dichtstbijzijnde voor hem toegankelijke school meer dan 6 km bedraagt.

  • 2.

    Indien aanspraak bestaat op bekostiging zoals bedoeld in het eerste lid en de leerling naar het oordeel van het college, al dan niet onder begeleiding, gebruik kan maken van het vervoer per fiets, verstrekt het college de ouders bekostiging op basis van de kosten van het vervoer per fiets.

Artikel IX  

Aan artikel 18 wordt een derde lid toegevoegd:

 

“3. Een voorziening als bedoeld in het eerste lid wordt alleen toegekend voor zover de ouder(s) ten behoeve van het college genoegzaam aantonen dat zij niet zelf zorg kunnen dragen voor het vervoer van hun kind of kinderen naar en van school. Voor zover ouders dit wel kunnen, wordt bekostiging op basis van de kosten van eigen vervoer verstrekt, zoals bepaald in artikel 19.”

Artikel X  

In lid 2, aanhef en onderdeel b van artikel 19 en in lid 3 van artikel 19, wordt “twee maal 20 cent per kilometer” gewijzigd in “tweemaal de belastingvrije vergoeding voor woon-werkverkeer zoals gehanteerd door de Belastingdienst”.

Artikel XI  

In lid 4 van artikel 19 wordt het volgende toegevoegd: “Het college kan bij nadere regels afwijken van de eerste volzin met een voorziening die ouders stimuleert om gezamenlijk meerdere kinderen naar school te vervoeren (carpoolen) of begeleiden.”

Artikel XII  

In artikel 19 in lid 2 sub b en in artikel 13 lid 3 wordt “twee maal 20 cent per kilometer” gewijzigd in “tweemaal de belastingvrije vergoeding voor woon-werkverkeer zoals gehanteerd door de Belastingdienst,”

Artikel XIII  

Artikel 22 komt te luiden als volgt:

 

Artikel 22. Nadere regels en gevallen niet voorzien

 

In gevallen, de uitvoering van het leerlingenvervoer betreffende, waarin deze verordening niet voorziet, beslist het college. Het college kan nadere regels stellen over alle bepalingen in deze verordening.

 

  • II.

    Dit besluit in werking te laten treden op de dag na de bekendmaking van dit besluit.

  • III.

    Te bepalen dat aanvragen voor het lopende schooljaar 2023/2024 nog zullen worden beoordeeld op basis van de verordening zoals vastgesteld op 22 mei 2014.

Aldus besloten door de raad van de gemeente Doesburg in zijn openbare vergadering van 29 februari 2024.

De griffier,

De voorzitter,

Naar boven