Eerste wijziging nadere regels zelfredzaamheid en participatie gemeente Landgraaf 2023

 

Burgemeester en wethouders van L a n d g r a a f ;

 

overwegende dat het wenselijk is om regels te formuleren omtrent het verstrekken van sportvoorzieningen;

 

gelet op de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 en de Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Landgraaf 2023;

 

b e s l u i t e n :

Artikel I  

De Nadere regels zelfredzaamheid en participatie gemeente Landgraaf 2023 worden als volgt gewijzigd:

 

  • A.

    Artikel 2, vierde lid, komt te luiden:

 

  • 4.

    Voor de uitbetaling van het persoonsgebonden budget geldt dat dit exclusief bemiddelingskosten, administratiekosten en eenmalige uitkering is, maar inclusief feestdagenuitkering en reiskosten. Dit betekent dat de budgethouder vrij is om te kiezen voor uitbetaling van de zorgverlener op basis van declaratie of factuur. Uitbetaling op basis van maandloon is niet toegestaan.

 

  • B.

    Artikel 3, derde lid, onder a, komt te luiden:

 

  • a.

    voor bouwkundige woonvoorzieningen vindt plaats nadat het gereedmeldingsformulier met bijbehorende facturen door het college zijn ontvangen en het college heeft vastgesteld dat de aanpassing heeft plaatsgevonden overeenkomstig het programma van eisen.

 

  • C.

    Artikel 4, tweede lid, komt te luiden:

 

2. Indien een bouwkundige of woontechnische woonvoorziening noodzakelijk is en die voorziening is niet of niet geheel in de Ergolijst opgenomen, dan dient de aanvrager voorafgaand ten minste één offerte aan het college te overleggen.

 

  • D.

    Artikel 6, tweede lid, onder b, komt te luiden:

 

  • b.

    indien de aanvrager geen eigen auto heeft, voor een tegemoetkoming in de taxikosten voor €602,- per jaar, met dien verstande dat indien de partner eveneens in aanmerking komt voor een tegemoetkoming voor de taxikosten, de hoogte van de tegemoetkoming voor beiden wordt bepaald op anderhalf maal het geldende bedrag. De tegemoetkoming wordt jaarlijks geactualiseerd op basis van de autokosten volgens Nibud.

  •  

  • E.

    Na artikel 6 wordt een nieuw artikel 6A ingevoegd, luidende:

Artikel 6A. Sportvoorzieningen.

Een aanvrager kan eenmaal per 7 jaar in aanmerking komen voor een financiële tegemoetkoming van maximaal €3000,- voor de aanschaf, onderhoud en reparatie van een sportvoorziening, indien:

a. op grond van aantoonbare beperkingen sporten zonder voorziening onmogelijk is; en

b. de aanvrager lid is van een sportvereniging; en

c. er geen mogelijkheden zijn om gebruik te maken van voorzieningen vanuit gehandicaptenplatforms, landelijke sportverenigingen, de gehandicaptenvereniging of via andere voorliggende voorzieningen zoals Uniek Sporten; en

d. de sport die door de aanvrager beoefend wordt, niet beoefend kan worden met een reguliere voorziening; en

e. de aanvrager kan aantonen dat er sprake is van een actieve en regelmatige sportbeoefening; en

f. er geen sprake is van topsportbeoefening.

 

 

  • F.

    Artikel 7, elfde lid, onder b, komt te luiden:

  • b.

    de vertegenwoordiger toont aan dat ondanks de fysieke afstand tot de cliënt kan worden voldaan aan de taken en verantwoordelijkheden en de vertegenwoordiger woont op redelijke afstand;

 

Artikel II  

  • 1.

    Dit besluit kan worden aangehaald als “eerste wijziging Nadere regels Wmo zelfredzaamheid en participatie gemeente Landgraaf 2023”.

  • 2.

    Dit besluit treedt in werking op de dag na bekendmaking daarvan.

 

 

 

 

 

Landgraaf, 5 maart 2024

Burgemeester en wethouders voornoemd,

de secretaris, de burgemeester,

ir. J.M.C. Rijvers mr. R. de Boer

Toelichting

 

Artikel 6A

Het doel van een sportvoorziening is het ondersteunen van de cliënt in het uitoefenen van sport, waardoor de aanvrager zo lang mogelijk kan participeren. Sporten kan voor een cliënt met beperkingen moeilijker en/of duurder zijn dan voor een persoon zonder beperkingen. Wanneer het voor de aanvrager niet mogelijk is om zonder sportvoorziening onvoldoende te participeren in de maatschappij, kan het college een sportvoorziening verstrekken. Onder een sportvoorziening wordt onder andere verstaan:

• sportrolstoelen: een sportrolstoel kan uitkomst bieden bij diverse sporten, zoals bijvoorbeeld hockey, tennis of rugby.

• overige hulpmiddelen: hierbij kan worden gedacht aan bijvoorbeeld een zitski, roadrunner of handbike.

 

Het bedrag dat wordt verstrekt is bedoeld als tegemoetkoming in aanschaf, onderhoud en reparatie van een sportvoorziening voor een periode van 7 jaar. Dit betekent echter niet dat ieder middel na 7 jaar vervangen dient te worden. Bij een verzoek tot vervanging van de sportvoorziening zal te allen tijde worden beoordeeld of de sportvoorziening technisch en ergonomisch gezien aan vervanging toe is. Na de periode van 7 jaar kunnen onderhoudskosten worden vergoed als de voorziening technisch is gekeurd en is goedgekeurd.

 

Zoals beschreven in het artikel onder c dient de aanvrager lid te zijn van een gehandicaptensportvereniging en een bewijs van lidmaatschap te tonen. Het kan echter voorkomen dat er geen actieve vereniging in de regio aanwezig is en dat iemand daardoor besluit om individueel te gaan sporten. Indien uit gedegen onderzoek blijkt dat iemand zijn sportbeoefening niet in verenigingsverband hoeft uit te oefenen (bijvoorbeeld iemand die in het verleden altijd aan individueel hardlopen heeft gedaan en dit nu middels handbiken weer op wil gaan pakken) dan kan er een uitzondering worden gemaakt op de regel dat iemand te allen tijde lid moet zijn van een vereniging. Indien een sport individueel beoefend wordt dienen er wel omstandigheden te zijn waardoor de sport bijdraagt aan het maatschappelijk participeren.

 

In sommige gevallen kan een sport ook beoefend worden met een reguliere voorziening, zoals een normale transportrolstoel. Dit is afhankelijk van het soort sport en de mate van beperking van de aanvrager. In dit geval maakt de aanvrager geen aanspraak op de financiële tegemoetkoming, zoals gesteld in het bepaalde onder d.

 

Wanneer er sprake is van topsportbeoefening zoals bedoeld onder f heeft het college geen verplichting om dergelijke voorzieningen te faciliteren, aangezien het gebruikelijk is dat de aanvrager in dit geval sponsoren werft.

 

Wanneer een melding wordt gedaan voor een sportvoorziening wordt onder meer gekeken naar de sportieve behoeften van de cliënt. Indien de aanvrager geen sport beoefende voordat de beperkingen optraden, kan de aanvrager gebruik maken van de diensten van Uniek Sporten. In dit geval kan de aanvrager 4 maanden een sport(hulp)middel gratis uitproberen, zoals beschreven staat in lid c. Mocht de aanvrager na deze 4 maanden nog steeds gebruik willen maken van de financiële tegemoetkoming, dan zal het college het gebruikelijke onderzoek starten.

 

 

Naar boven