Door de gemeente Olst-Wijhe is een woonbehoefteonderzoek uitgevoerd, mede naar aanleiding van de uitspraak van het College voor de Rechten van de Mens waarin is aangegeven dat lokale overheden de cultuur van woonwagenbewoners dienen te beschermen. Gemeenten moeten hun woonwagenbewoners binnen redelijke termijn helpen aan een standplaats, als uit onderzoek blijkt dat hieraan behoefte bestaat.
Het woonbehoefteonderzoek toonde destijds aan dat die behoefte er is onder de zogenaamde spijtoptanten; woonwagenbewoners die terug willen keren naar een woonwagen in de gemeente Olst-Wijhe, maar waarvoor nu geen standplaats beschikbaar is. Er worden nu op 2 locaties woonwagenstandplaatsen toegevoegd:
- 1.
Aan het Anem in Wijhe (kadastraal bekend als gemeente Wijhe, sectie G, nummers 2179 en 2314) worden drie woonwagenstandplaatsen toegevoegd.
- 2.
Aan de Hooiberglaan in Olst worden vier nieuwe woonwagenstandplaatsen (kadastraal bekend als gemeente Olst, sectie F, nummer 4994) gerealiseerd.
Omdat deze voorzieningen niet passen binnen de geldende bestemmingsplannen heeft de gemeenteraad op 12 februari 2024 het bestemmingsplan “Ontwikkeling woonwagenstandplaatsen Olst-Wijhe” gewijzigd vastgesteld ten aanzien van de volgende punten:
- 1.
De afbeelding 2.2 van de bestaande situatie wordt gewijzigd. Er wordt een meer recente afbeelding toegevoegd.
- 2.
De in bijlage 9 genoemde uitgangsnotitie van het Waterschap wordt bijgevoegd.
- 3.
Hoofdstuk 5 van de toelichting wordt aangevuld naar aanleiding van nadere afstemming met het Waterschap.
- 4.
Bij paragraaf 4.7 wordt het nadere advies over de compensatie voor kleine zoogdieren (Er is geadviseerd om een lijnvormig element (in de vorm van circa 2 meter breed struweel) aan te brengen die het nieuw aan te planten deel ten westen van het projectgebied met de Zandwetering verbindt. Zo kunnen de marters via de Zandwetering naar geschikt gebied ten zuiden en noorden van het projectgebied migreren.
- 5.
Bij paragraaf 3.2.4.3 Gebiedskenmerken wordt bij de laatste paragraaf de verwijzing naar de mix van functies gewijzigd in de functie wonen (woonwagenstandplaatsen).
- 6.
De uitgangspunten ten aanzien van het aantal verkeersbewegingen per standplaats zoals gehanteerd in het geluidsonderzoek en het stikstofonderzoek zijn gecontroleerd. Daarbij is het geluidsonderzoek aangepast – conform de normen van het CROW, wordt uitgegaan van: “eenpersoonswoning, niet stedelijk, rest bebouwde kom, 2,4 verkeersbewegingen per standplaats”. Het aangepaste onderzoek wordt bij het bestemmingsplan gevoegd.
- 7.
Het uitgangspunt van 2,4 verkeersbewegingen per plaats wordt ook opgenomen in de toelichting.
- 8.
De afwijking opgenomen in artikel 10.2 voor het plaatsen van windturbines zal worden verwijderd.
- 9.
Nabij de locatie aan het Anem staat een gemaal van het Waterschap. Bij deze inrichting hoort een hindercirkel van 30 meter. Een klein deel van deze cirkel ligt over de locatie aan het Anem. Naar aanleiding van het nadere overleg met het Waterschap wordt in het bestemmingsplan opgenomen dat aan de oostzijde van de standplaatsen er een zone wordt opgenomen, gebaseerd op de hindercirkel van 30 meter, waarbinnen geen geurgevoelige gebouwen of bouwwerken zijn toegestaan. Binnen deze zone zijn wel bijgebouwen, parkeervoorzieningen en overige voorzieningen mogelijk.
Dit bestemmingsplan valt onder het overgangsrecht na invoering van de Omgevingswet. Hiermee is op grond van de Wet ruimtelijke ordening (Wro) de gemeenteraad bevoegd om een bestemmingsplan vast te stellen.
Het gewijzigde plan (identificatienummer NL.IMRO.1773.BP202301207-0301) en het vaststellingsbesluit liggen ter inzage van 14 maart tot en met 24 april 2024. U vindt het plan op www.ruimtelijkeplannen.nl, Regels op de kaart - Omgevingsloket en bij ons klantcontactcentrum in Wijhe (Raadhuisplein 1). U kunt het enkel op afspraak inzien. Een afspraak inplannen om het in te zien kan door te bellen naar 14 0570. Bronbestanden vindt u op ro.olst-wijhe.nl/manifest.
U kunt binnen de genoemde termijn beroep instellen. Een beroepschrift dient u in bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag.
Het indienen van een beroepschrift betekent niet dat het vastgestelde bestemmingsplan niet in werking treedt. Om de werking van het besluit op te schorten, kunt u als belanghebbende binnen de genoemde termijn een voorlopige voorziening aanvragen bij de voorzitter van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag.