Wettelijke bepalingen
Gelet op de artikelen 15 en 18 van de wegenverkeerswet 1994 en de artikelen 12 en 15 besluit Administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW), heeft het college van Burgemeester en wethouders van Huizen een verkeersbesluit genomen.
Op grond van artikel 15 lid 1 en lid 2 van de Wegenverkeerswet 1994 dient er een verkeersbesluit te worden genomen voor de plaatsing van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer opgenomen verkeerstekens, evenals voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.
De mandaatregeling van gemeente Huizen 2023, waarbij de bevoegdheid tot het nemen van een verkeersbesluit voor het instellen van een verbod is gemandateerd aan het afdelingshoofd Openbare werken.
Overwegingen ten aanzien van het besluit
Dat de Kerkstraat en Meentweg gelegen zijn binnen de bebouwde kom van de gemeente Huizen;
Dat de genoemde wegen in beheer en onderhoud zijn bij de gemeente Huizen;
Dat de Kerkstraat veel gebruikt wordt door fietsverkeer waaronder veel scholieren;
Dat de Kerkstraat en Meentweg tussen de Langestraat en de ventweg van de Gooilandweg een fietsstraat is;
Dat er in de Kerkstraat verkeersonveilige verkeersituaties ontstaan door de menging van voetgangers, fiets- en autoverkeer;
Dat het wegprofiel van de Kerkstraat en Meentweg te smal zijn voor de fiets en de auto om naast elkaar in twee richtingen te bewegen;
Dat het instellen van éénrichtingsverkeer de verkeersveiligheid verbeterd;
Dat de doorstroming van het verkeer gewaarborgd moet blijven;
Dat de wegen rond het centrum van Huizen een dorpsgevoel geven door de smalle en kronkelige wegen;
Dat deze maatregelen aansluiten op het huidige netwerk;
Dat het een logisch verkeerscircuit vormt in het geheel;
Dat dit project is opgenomen in het Mobiliteitsplan 2020 wat is vastgesteld;
Krachtens artikel 2 lid 1 van de Wegenverkeerswet 1994 wordt met onderhavig verkeersbesluit beoogd:
-Het verzekeren van de veiligheid op de weg;
-Het beschermen van weggebruikers en passagiers;
-Het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade;
-Het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte aantasting van het karakter of van de functie van objecten of gebieden;
Het is dan ook gewenst om op de Kerkstraat en Meentweg éénrichtingsverkeer in te richten met de borden C02, C03, C04-L en C04-R met het onderbord OB-54 uit bijlage 1 van het RVV 1990. Het ontwerp van deze borden is terug te vinden in de bijlage van dit besluit.
Overleg politie
Conform artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is er overleg geweest met de regio politieadviseur, wat resulteerde in een positief advies.
BESLUIT
Op grond van voorgaande overwegingen is de gemeente tot het besluit gekomen om de borden C02, C03, C04-L en C04-R met het onderbord OB-54 uit bijlage 1 van het RVV 1990 te plaatsen op de Kerkstraat en Meentweg volgens de tekening.
Huizen, 7 maart 2024
Het college van burgemeester en wethouders
Namens deze,
N. Meijer
Burgermeester en voorzitter B&W
J.P. Cnossen
B&W Gemeente Secretaris
Mededelingen
Bezwaar- of beroepsclausule
Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan tegen dit besluit binnen zes weken na dag van bekendmaking bezwaar worden gemaakt. Het bezwaarschrift moet gericht worden aan het college van burgemeesters en wethouders van Huizen, Postbus 5, 12370 AA Huizen. Dient u het bezwaarschrift in binnen zes weken na de dag waarop deze brief is verzonden (het poststempel op deze brief) dan reageert u binnen de termijn die de wet daarvoor geeft. Zorgt u ervoor dat het bezwaarschrift ten minste de volgende gegevens bevat:
1. Uw naam, adres, datum en handtekening;
2. Een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaarschrift is gericht (u kunt bijvoorbeeld datum en kenmerk van de brief vermelden of een kopie meesturen);
3. De reden(en) waarom u bezwaar maakt.
Als u een bezwaarschrift indient, kunt u ook een verzoek indienen tot het treffen van een voorlopige voorziening. Dat doet u bij de voorzieningenrechter van de rechtbank. Het adres is: Postbus 16005, 3500 DA Utrecht.de gegevens bevat:
1. uw naam, adres, datum en handtekening;
2. een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaarschrift is gericht (u kunt bijvoorbeeld datum en kenmerk van de brief vermelden of een kopie meesturen);
3. de reden(en) waarom u bezwaar maakt.
Als u een bezwaarschrift indient, kunt u ook een verzoek indienen tot het treffen van een voorlopige voorziening. Dat doet u bij de voorzieningenrechter van de rechtbank. Het adres is: Postbus 16005, 3500 DA Utrecht.