Verordening van de raad van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk houdende wijziging van de Financiële verordening gemeente Bodegraven-Reeuwijk 2017 (1e wijziging)

 

 

De raad van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk;

 

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 16 januari 2024;

 

gelet op het gestelde in artikel 212 van de Gemeentewet;

 

 

besluit:

 

 

vast te stellen de volgende verordening:

 

Verordening tot wijziging van de Financiële verordening gemeente Bodegraven-Reeuwijk 2017

(1e wijziging)

 

ARTIKEL I

 

De Financiële verordening gemeente Bodegraven-Reeuwijk 2017 wordt gewijzigd als volgt:

 

Na artikel 7 worden twee artikelen ingevoegd, luidende:

 

Artikel 7a. Materialiteit (verantwoordingsgrens afwijkingen) en rapportagetolerantie voor de controle van de jaarrekening

 

  • *

    In de rechtmatigheidsverantwoording bij de jaarrekening rapporteren burgemeester en wethouders aan de raad over afwijkingen. De verantwoordingsgrens is een door de raad vastgesteld bedrag, waarboven het college de afwijkingen moet opnemen in de rechtmatigheidsverantwoording. De verantwoordingsgrens valt binnen de bandbreedte van 0% tot 3% van de totale lasten van de gemeente, inclusief toevoegingen aan de reserves. Voor de jaarrekening 2023 wordt voorgesteld de verantwoordingsgrens vast te stellen op 2%.

  • *

    In de paragraaf bedrijfsvoering worden de geconstateerde afwijkingen (fouten of onduidelijkheden) gerapporteerd boven de € 50.000.

Artikel 7b. Spelregels wanneer sprake is van begrotingsonrechtmatigheid

Het college en de gemeenteraad moeten met elkaar spelregels overeenkomen wanneer sprake is van begrotingsonrechtmatigheid. Voor de gemeente Bodegraven-Reeuwijk geldt dat een (kosten)overschrijding op een programma onrechtmatig is tenzij:

  • a.

    de omvang van de overschrijding kleiner is dan € 100.000.

  • b.

    de overschrijding geheel of grotendeels wordt gecompenseerd door direct gerelateerde opbrengsten en of een onttrekking uit een reserve.

  • c.

    sprake is van een overschrijding bij een open einde (subsidie)regeling.

  • d.

    de overschrijding is geautoriseerd door middel van de vaststelling van een Bestuursrapportage.

  • e.

    die passen binnen het bestaande beleid, maar waarbij de accountant ondubbelzinnig vaststelt dat die ten onrechte niet tijdig zijn gesignaleerd.

  • f.

    dit activiteiten zijn welke achteraf als onrechtmatig moeten worden beschouwd omdat dit bijvoorbeeld bij nader onderzoek van de subsidieverstrekker, belastingdienst of een toezichthouder blijkt, geconstateerd na verantwoordingsjaar.

Een overschrijding op een investeringskrediet is onrechtmatig bij afwijkingen voor het lopende begrotingsjaar op programma/beleidsveldniveau vanaf 5%, met een minimum van € 10.000, op investeringskredieten tot € 2 miljoen. Bij overschrijdingen op investeringskredieten vanaf € 2 miljoen geldt dat bij afwijkingen groter dan € 100.000.

 

ARTIKEL II

 

Deze verordening treedt in werking op de eerste dag na die van de bekendmaking en werkt terug tot en met 1 januari 2023.

 

Aldus besloten in de openbare vergadering van de raad van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk, gehouden op 28 februari 2024.

 

De griffier,

drs. J.H. Rijs MMC

Naar boven