Gemeente Schiedam - naamgeving openbare ruimte

 

Burgemeester en wethouders van Schiedam besluiten:

 

  • 1.

    de straatnaam Mgr Nolenspad vast te stellen voor de openbare ruimte tussen de Mgr Nolenslaan en de Burgemeester Honnerlage Gretelaan, volgens de bij dit besluit horende tekening;

     

  • 2.

    de straatnaam Marga Klompépad vast te stellen voor de openbare ruimte tussen de De Meesterstraat 40 en de Parkweg, volgens de bij dit besluit horende tekening;

     

  • 3.

    de straatnaam Els Borstpad vast te stellen voor de openbare ruimte ten zuiden van het Marga Klompépad tussen het Mgr Nolenspad en de Parkweg, volgens de bij dit besluit horende tekening;

     

  • 4.

    in aanvulling op het besluit van de raad van 7 februari 1994 (1994VR20), de straatnaam Schermerhornlaan vast te stellen voor de openbare ruimte tussen het Lieftinckplein, de Mgr Nolenslaan, het Dr Willem Dreesplein en het Marga Klompépad, volgens de bij dit besluit horende tekening.

 

Belanghebbenden die het niet eens zijn met een besluit kunnen binnen zes weken na datum waarop het besluit is bekendgemaakt een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders (postbus 1501, 3100 EA Schiedam). In het bezwaarschrift dient in ieder geval uw naam, adres en telefoonnummer, de datum en een omschrijving van het betreffende besluit (kenmerk) te staan. Vergeet niet uw bezwaarschrift te ondertekenen.

Aldus vastgesteld op 21 februari 2023.

Burgemeester en wethouders van Schiedam,

de secretaris,

C.E. Bos

de burgemeester,

C.H.J. Lamers

Toelichting  

 

  • 1.

    Naamgeving Mgr Nolenspad

    De Mgr Nolenslaan loopt van het Dr Wibautplein tot aan de Parkweg met een aftakking bij het Lieftinckplein (Mgr Nolenslaan 85-97). In het verlengde van deze aftakking ligt een fietspad tot aan de Burgemeester Honnerlage Gretelaan. Mgr betekent: Monseigneur. Volgens de spellingsregels schrijven we afkortingen met een punt, maar in de Basisregistratie Adressen en Gebouwen is de schrijfwijze Mgr Nolenslaan, zonder punt. Aangezien het pad in het verlengde van de Mgr Nolenslaan ligt, heeft het college van burgemeester en wethouders besloten om er de naam Mgr Nolenspad aan te geven.

     

  • 2.

    Naamgeving Marga Klompépad

    Marga Klompé (1912-1986) was in 1956 de eerste vrouwelijke minister in Nederland, namens de Katholieke Volkspartij (een voorloper van het CDA). Haar naam past bij de andere in de Nolensbuurt, zoals van de politici Nolens en Schermerhorn.

     

  • 3.

    Naamgeving Els Borstpad

    Els Borst-Eilers (1932-2014) was minister van Volksgezondheid in de kabinetten-Kok namens D66. Haar gewelddadige dood schokte Nederland. Ook deze naam past bij die van andere politici in de Nolensbuurt. Zij staat bekend onder de achternaam Borst en daarom heeft het college van burgemeester en wethouders besloten alleen deze naam te gebruiken in de naamgeving (en niet Eilers).

     

  • 4.

    Herziening naamgeving Schermerhornlaan

    De gemeenteraad heeft op 7 februari 1994 (1994VR20) de straatnaam Schermerhornlaan gegeven aan ‘het gebied c.q. de open ruimte ten oosten van de Mgr. Nolenslaan’. Willem Schermerhorn (1894-1977) was de eerste premier na de Tweede Wereldoorlog (namens de Vrijzinnig Democratische Bond, die in 1946 opging in de Partij van de Arbeid). De herziening betreft het verlengen van de Schermerhornlaan tot aan het Marga Klompépad.

Naar boven