Eerste Wijzigingsverordening Verordening aansluitvoorwaarden riolering Uithoorn 2009

De raad van Uithoorn;

 

Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 23 februari 2023, nr. 2022-008291

 

gelet op artikel 149 Gemeentewet en artikel 10.33 Wet milieubeheer ;

 

b e s l u i t:

 

Vast te stellen de Eerste Wijzigingsverordening Verordening aansluitvoorwaarden riolering Uithoorn 2009:

Artikel 1  

Artikel 2 van de Verordening aansluitvoorwaarden riolering Uithoorn 2009 wordt als volgt gewijzigd:

 

Artikel 2 Vergunningsplicht

  • 1.

    Het is verboden zonder een daartoe verleende aansluitvergunning een aansluiting van een particulier riool op het openbaar riool tot stand te brengen of te wijzigen.

  • 2.

    Burgemeester en wethouders verlenen een aansluitvergunning alleen voor het tot stand brengen, houden en wijzigen van een aansluiting tussen het particulier riool en de perceelaansluiting:

    • a.

      voor de afvoer van afvalwater zonder hemel- en/of drainagewater naar het daarvoor bedoelde buizenstelsel;

    • b.

      voor de afvoer van hemel- en/of drainagewater naar het daarvoor bedoelde buizenstelsel;

    • c.

      voor de afvoer van afvalwater zonder hemel- en/of drainagewater indien ter plaatse riolering onder over- en/of onderdruk aanwezig is;

    • d.

      voor de afvoer van afvalwater zonder hemel- en/of drainagewater, indien ter plaatse dient te worden voorzien in een systeem voor individuele behandeling van afvalwater (IBA).

  • 3.

    Indien meer dan één aansluiting van een particulier riool op het openbaar riool tot stand dient te worden gebracht, alsmede wanneer meer dan één aansluiting dient te worden gewijzigd, is het eerste lid voor iedere aansluiting of wijziging afzonderlijk van toepassing.

  • 4.

    In de vergunning kunnen voorschriften worden opgenomen met betrekking tot:

    • a.

      het tot stand brengen van de aansluiting;

    • b.

      de technische eisen aan de aansluiting;

    • c.

      het aantal aansluitingen en de locaties van de aansluitingen;

    • d.

      het onderhoud, de renovatie en de vervanging van de perceelaansluitleiding;

    • e.

      sloopwerkzaamheden op het perceel van de rechthebbende;

    • f.

      de periode waarvoor de vergunning wordt verleend indien de aansluiting is bedoeld voor de afvoer van bronneringswater of indien het een tijdelijke aansluiting betreft.

    • g.

      de pompcapaciteit van de pomp in het gemaal als voor het aansluitpunt een gemaal is opgenomen om het afvalwater te kunnen lozen in de openbare riolering.

  • 5.

    Indien de rechthebbende binnen één jaar na verlening van de aansluitvergunning geen verzoek heeft gedaan de aansluiting of wijziging van de aansluiting waarop die aansluitvergunning betrekking heeft, uit te voeren, kunnen burgemeester en wethouders de aansluitvergunning intrekken.

  • 6.

    Geen vergunning is vereist wanneer:

    • a.

      een particulier riool voor de afvoer van afvalwater of hemelwater opnieuw door de gemeente wordt aangesloten op het openbaar riool als onderdeel van een door de gemeente uit te voeren rioolrenovatie;

    • b.

      een particulier riool (drainageleiding) voor de afvoer van drainagewater wordt aangesloten op het openbaar riool indien kan worden aangesloten op een al aanwezig aansluitpunt.

Artikel 2  

Aan de artikelsgewijze toelichting bij artikel 2 van de Verordening aansluitvoorwaarden riolering Uithoorn 2009 toe te voegen:

 

In de praktijk worden bij rioolrenovaties ook de huisaansluitingen zo nodig vervangen en aangesloten op het hoofdriool. Op grond van deze verordening is een vergunning vereist. Dit zou voor de bewoner/eigenaar betekenen dat hij zelf voor de huisaansluitingen vergunning moet aanvragen en moet laten uitvoeren. Bij renovaties worden de huisaansluitingen meegenomen in het project en door de gemeente zo nodig verlengd en aangesloten. Lid 6 onder a geeft aan dat een vergunning in het kader van beheer en toezicht niet nodig is.

Na het opnieuw aansluiten van de bestaande huisaansluiting blijft het eigendom en beheer van de leiding bij de particuliere grondeigenaar rusten.

 

Bij rioolvervangingen waarbij geconstateerd is, dan wel er een sterk vermoeden was, dat het oude riool in de voortuin een drainerende werking had, zijn extra aansluitpunten voor hemelwaterafvoer aangelegd in openbaar gebied tot de perceelsgrens. Een bewoner/grondeigenaar die daarna een stijging van het grondwaterniveau in de kruipruimte waarneemt, kan in eigen grond een aansluiting maken op dat aansluitpunt. Lid 6 onder b geeft aan dat een vergunning in het kader van beheer en toezicht niet nodig is.

 

In de onder a en b genoemde gevallen is geen sprake van een belastbaar feit als bedoeld in de Verordening rioolaansluitrecht.

Artikel 3  

Deze verordening treedt in werking op de dag na bekendmaking.

Vastgesteld in de openbare vergadering van de

raad van Uithoorn van 23 februari 2023, nr. S 2.3,

de griffier,

dhr. J.H. van Leeuwen

de voorzitter,

dhr. P.J. Heiliegers

Naar boven