Gemeente Nederweert – intrekking ex artikel 8, lid 1 Wet voorkeursrecht gemeenten

Intrekking voorkeursrecht

Burgemeester en wethouders van Nederweert maken bekend dat zij 28 februari 2023 hebben besloten op grond van artikel 8, lid 1 en 2 van de Wet voorkeursrecht het door de gemeenteraad op 23 november 2021 gevestigde voorkeursrecht in te trekken op het navolgende perceel:

  • 1.

    het perceel, kadastraal bekend gemeente Nederweert, sectie Y, nummer 1471, gelegen aan de Hoebensstraat te Nederweert

Ter inzage

Het besluit ligt, tezamen met de kadastrale kaart en de lijst met kadastrale gegevens (waaronder de lijst van eigenaren, beperkt gerechtigden en de perceelsgrootte van het aangewezen perceel ) met ingang van 8 maart 2023  tot en met 18 april 2023 voor een ieder kosteloos ter inzage in het gemeentehuis van Nederweert (Raadhuisplein 1, 6031 VR Nederweert). U kunt ook telefonisch een afspraak maken via de heer W. Bijlmakers onder nummer 0495-677111.

Voorgenomen gebruik en toegedachte bestemming

Het perceel kadastraal bekend gemeente Nederweert, sectie Y nummer 1471 is gelegen in het bestemmingsplan ‘Hoebenakker 2013’ en heeft de bestemming ‘Wonen’. Het voorgenomen gebruik door de eigenaren betreft de bouw van een woning op dit perceel. Dit is toegestaan krachtens het geldende bestemmingsplan en de gemeente heeft hiervoor een omgevingsvergunning verleend. Het voorgenomen gebruik van het perceel wijkt niet af van de door de gemeente toegedachte, niet-agrarische bestemming op dit perceel.

Gevolgen

De intrekking van het voorkeursrecht houdt in dat de eigenaren en/of beperkt gerechtigden de grond niet langer meer eerst aan de gemeente Nederweert moeten aanbieden, als zij de grond willen verkopen. Daarnaast leidt intrekking ertoe dat het voorkeursrecht geen betekenis meer heeft bij een voorgenomen onderhandse executoriale verkoop zoals bedoeld in artikel 3:268 lid 2 BW. De eigenaren en beperkt gerechtigden ontvangen afzonderlijk bericht over de inhoud van het besluit en de gevolgen hiervan.

Bezwaar en voorlopige voorziening

Het besluit wordt aangemerkt als een besluit in de zin van de Algemene wet bestuursrecht (Awb), zodat tegen dit besluit tot intrekking van het voorkeursrecht op het vermelde perceel, ingevolge de Awb bezwaar open staat. Belanghebbenden kunnen binnen zes weken na bekendmaking van dit besluit een bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Nederweert, Postbus 2728 6030 AA Nederweert.

Het bezwaarschrift moet ondertekend zijn en moet ten minste bevatten:

  • a.

    De naam en het adres van de indiener;

  • b.

    De dagtekening;

  • c.

    Een omschrijving van het besluit waartegen het gericht is;

  • d.

    De gronden van het bezwaar.

De indiening van een bezwaarschrift schorst de werking van het besluit niet. Belanghebbenden kunnen in het geval van dringende spoed de voorzieningenrechter vragen een voorlopige voorziening te treffen. Dit is slechts mogelijk indien ook een bezwaarschrift is ingediend. Verzoeken voor een voorlopige voorziening kunnen worden gericht aan de voorzieningenrechter van de rechtbank Rechtbank Limburg, Afdeling bestuursrecht, Postbus 950, 6040 AZ Roermond.

Naar boven