Verkeersbesluit 2023VB06 reserveren 2e parkeerplaats opladen elektrische voertuigen

 

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Veldhoven,

OVERWEGINGEN TEN AANZIEN VAN HET ONTWERP VERKEERSBESLUIT

Vereiste van een besluit

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Gelet op

De bepalingen in de Wegenverkeerswet 1994, het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990, het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW) en de Algemene wet bestuursrecht.

De vigerende besluit interne mandaten, volmachten en machtigingen.

De Beleidsregels laadvoorzieningen voor elektrische auto’s in de openbare ruimte (2019).

Uit oogpunt van

Het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer.

Is het gewenst om

Een tweede parkeerplaats te reserveren voor het opladen van elektrische voertuigen nabij de Kerkakkerstraat 139, Het Struweel 61, Hermelijn 27, De Messenmaker 4 en Herikbeek 2 (De Bussels).

Motivering

De gemeente Veldhoven heeft zich in 2017 aangesloten bij de Global Goals voor Sustainable Development, een mondiaal kompas voor uitdagingen als armoede, onderwijs en de klimaatcrisis. Verder zijn in 2019 binnen Nederland organisaties en partijen (waaronder de VNG namens de Nederlandse gemeenten) het Klimaatakkoord overeengekomen zijn de opwarming van de aarde te beperken. Een van de vele maatregelen die daar uit voortkomen is dat alle nieuwe personenauto’s die vanaf 2030 op de markt komen 100% elektrisch moeten zijn. Hierdoor hebben 65 samenwerkende gemeenten in Noord-Brabant en Limburg, waaronder Veldhoven, als doelstelling opgenomen om in de komende vier jaar 4.000 nieuwe laadpalen te plaatsen in deze gemeenten. De gemeente Veldhoven plaatst om die reden proactief laadpalen op centrale locaties, rekening houdend met een goede spreiding en reeds geplaatste laadpalen. De locaties zijn gekozen op basis van vooraf bekeken kenmerken, zoals verwachting gebruik elektrische auto’s, afstand tot elektriciteitsnet, grondeigendom gemeente, afstand tot bomen, enz. We hebben een aantal locaties binnen de gemeente Veldhoven waar één openbare parkeerplaats voor het opladen van elektrische gereserveerd is. Voor deze locaties geeft het verbruik nu aanleiding om de tweede parkeerplaats ook te reserveren voor het opladen van elektrische voertuigen.

Gehoord

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is overleg gepleegd met de operationeel expert wijkzorg, namens de politiechef Eenheid Oost Brabant van de Nationale Politie en dat deze positief heeft geadviseerd.

Belangenafweging (Awb procedure)

Tegen het ontwerp verkeersbesluit zijn geen zienswijzen binnen gekomen. Het ontwerp verkeersbesluit heeft van donderdag 19 januari 2023 tot en met woensdag 1 maart 2023 ter inzage gelegen in het digitale Gemeenteblad en de informatieruimte van het gemeentehuis.

 

Besluit

tot het instellen van een tweede gereserveerde parkeerplaats voor het laden van elektrische voertuigen bij de laadvoorzieningen nabij onderstaande adressen en bijbehorende eerder gemaakte verkeersbesluiten:

  • 1.

    Kerkakkerstraat 139 (2013VB01)

  • 2.

    Het Struweel 61 (2019VB35)

  • 3.

    Hermelijn 27 (2020VB54)

  • 4.

    De Messenmaker 4 (2018VB26)

  • 5.

    Herikbeek 2 (De Bussels) (2019VB23)

Dit wordt door middel van het verplaatsen van het verkeersbord E4 van bijlage 1 van het RVV 1990 inclusief het onderbord met de tekst "opladen elektrische voertuigen" en het plaatsen van een onderbord OB504 (pijl links en rechts) aangegeven.

  •  

  •  

Veldhoven 15 maart 2023

college van burgemeester en wethouders Veldhoven

Namens deze,

ing. J.J.C. van Tol

Afdelingshoofd Beheer en realisatie

 

Mededelingen

Dit verkeersbesluit ligt met bijbehorende tekening van donderdag 16 maart 2023 tot en met woensdag 26 april 2023 ter inzage in de informatieruimte van het gemeentehuis en is te raadplegen via het digitale Gemeenteblad (www.officielebekendmakingen.nl).

Bezwaar en voorlopige voorziening

Tegen dit verkeersbesluit kan, binnen 6 weken na de datum van publicatie van het besluit, beroep ingesteld worden door:

  • 1.

    degenen die tijdig zienswijzen hebben ingediend tegen het ter inzage gelegen ontwerp besluit en

  • 2.

    belanghebbenden aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten geen zienswijzen te hebben ingediend tegen het ontwerp besluit binnen de daarvoor gestelde termijn.

Het beroepschrift dient te zijn ondertekend en bevat ten minste het volgende:

  • 1.

    naam en adres van de indiener;

  • 2.

    datum en handtekening;

  • 3.

    vermelding van het nummer en de datum van het verkeersbesluit;

  • 4.

    een motivering waarom men zich niet kan verenigen met het genomen besluit.

Het beroepschrift kunt u indienen bij de rechtbank Oost-Brabant, sector bestuursrecht, postbus 90125, 5200 MA ’s-Hertogenbosch. Het indienen van een beroepschrift heeft geen schorsende werking. Aan de Voorzieningenrechter van de rechtbank Oost-Brabant kan tevens om een voorlopige voorziening (schorsing van het verkeersbesluit) worden gevraagd.

Aan zowel het instellen van beroep als het vragen om een voorlopige voorziening zijn kosten verbonden. Men ontvangt daarover bericht van de rechtbank.

 

 

Naar boven