Gemeenteblad van Groningen
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Groningen | Gemeenteblad 2023, 9336 | algemeen verbindend voorschrift (verordening) |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Groningen | Gemeenteblad 2023, 9336 | algemeen verbindend voorschrift (verordening) |
Beheersverordening gemeentelijke begraafplaatsen gemeente Groningen 2023
De raad van de gemeente Groningen,
gelezen het voorstel van het college van 9 november 2022, inzake beheersverordening gemeentelijke begraafplaatsen;
gelet op artikel 35 van de Wet op de lijkbezorging en artikel 149 van de Gemeentewet;
besluit vast te stellen de volgende verordening:
Beheersverordening gemeentelijke begraafplaatsen gemeente Groningen 2023.
Hoofdstuk 1. Inleidende bepalingen
In deze verordening wordt verstaan onder:
begraafplaatsen: de begraafplaatsen Selwerderhof, Esserveld, Klein Selwerderhof I, Klein Selwerderhof II, de Zuiderbegraafplaats, de Noorderbegraafplaats en de gemeentelijke begraafplaatsen te Hoogkerk, Leegkerk, Middelbert en Noorddijk, de begraafplaatsen Eshof en de Harenerhof in Haren alsmede Begraafpark Ten Boer;
Partnergraf: een graf, bestaande uit twee graven naast elkaar, bestemd voor het begraven van twee met namen aangeduide overledenen, dan wel één overledene en één asbus/urn naast elkaar. In een partnergraf worden twee overledenen naast elkaar (en niet boven elkaar) begraven. Alleen de rechthebbende kan degene aanwijzen, die na overlijden in een partnergraf mogen worden begraven of bijgezet. Een partnergraf wordt uitgegeven met de uitvaart van één van de overledenen.
Artikel 2 Toepasselijkheid begrip particulier graf en bevoegdheid tot het vaststellen van nadere regels
Hoofdstuk 2 Openstelling, orde en rust op de begraafplaats
Artikel 4. Openstelling begraafplaats(en)
Het is verboden gedurende de tijd dat de begraafplaats(en) niet voor het publiek geopend is (zijn), zich daarop te bevinden, anders dan voor het bijwonen van een begrafenis of de bezorging van as. De beheerder van de begraafplaats(en) kan ontheffing verlenen van dit verbod, indien hiervoor naar zijn oordeel zwaarwegende argumenten zijn.
Herdenkingsbijeenkomsten, onthullingen van gedenktekens en dergelijke plechtigheden op de begraafplaats mogen slechts plaatsvinden nadat deze ten minste zes werkdagen tevoren zijn gemeld aan de beheerder. Datum en uur van de plechtigheid en de wijze waarop deze zal plaatsvinden, worden in overleg met de aanvrager door de beheerder vastgesteld.
Hoofdstuk 3 Voorschriften voor lijkbezorging
Artikel 7 Kennisgeving begraven en asbezorging, openen en sluiten van het graf
Degene die wil doen begraven, as wil doen bijzetten of as wil doen verstrooien geeft daarvan uiterlijk twee werkdagen voorafgaande aan die waarop de begraving, bijzetting of verstrooiing zal plaatsvinden, schriftelijk kennis bij de daartoe door of namens het college aangewezen ambtenaar. De zaterdag geldt voor de toepassing van deze bepaling niet als werkdag. Indien de burgemeester toestemming heeft gegeven om het lijk binnen 36 uur na het overlijden te begraven moet de kennisgeving aan de beheerder zo tijdig mogelijk worden gedaan.
Het openen van een graf ter begraving of voor het bezorgen van as, en het daarna sluiten van een graf, alsmede het bedienen van de hulpmiddelen mag uitsluitend geschieden door het personeel van de begraafplaats. De nabestaanden kunnen deze werkzaamheden, waaronder ook het zelf dragen van de lijkkist, onder toezicht van de beheerder geheel of gedeeltelijk zelf verrichten indien zij hun wens daartoe uiterlijk om 12.00 uur van de voorafgaande werkdag schriftelijk aan de beheerder hebben kenbaar gemaakt. Dit ter beoordeling en onder toezicht en aanwijzing van het personeel, voor eigen risico en met uitsluiting van aansprakelijkheid voor de gemeente. De zaterdag geldt voor de toepassing van deze bepaling niet als werkdag.
Artikel 8 Gebouwen en multimedia-installatie op Selwerderhof
Voor het gebruik van de aula-entree, aula, familiekamer, de ontvangstruimte worden voor iedere plechtigheid gedurende het eerste uur geen kosten in rekening gebracht, mits dit gebruik samenhangt met een begrafenis op een gemeentelijke begraafplaats in de gemeente Groningen. Indien er langer gebruik gemaakt wordt van de ruimten, wordt voor elk kwartier of een deel daarvan een bedrag in rekening gebracht overeenkomstig het in de heffing verordening vastgesteld tarief.
Hoofdstuk 4 Indeling en uitgifte van de graven
Artikel 11 Indeling graven en asbezorging
Artikel 14 Volgorde van uitgifte
De particuliere graven worden voor directe begraving en in volgorde van ligging uitgegeven. Uitzondering hierop zijn de zogenaamde ‘partnergraven’ op de begraafplaats Hoogkerk en het begraafpark Ten Boer. Partnergraven worden desgewenst uitgegeven tegelijkertijd met de uitvaart van één van de partners.
Het college kan bij nader vast te stellen regels de algemene en particuliere graven onderverdelen in categorieën. Het college bepaalt voor de verschillende categorieën de situering en oppervlakte.
Artikel 16 Termijnen Particuliere graven voor bepaalde tijd
Het college verleent, voor zover de daartoe bestemde ruimte van de begraafplaats(en) dat toelaat, op een daartoe bij hen schriftelijk in te dienen aanvraag, voor de tijd van 30 jaar recht op een particulier graf. De particuliere urnengraven worden uitgegeven voor 5, 10, 15, 20 of 30 jaar. De termijn begint te lopen op de datum waarop het particuliere graf is uitgegeven.
Het verleende recht op een particulier graf voor bepaalde tijd wordt op aanvraag van de rechthebbende verlengd telkens met een termijn van tien jaar, mits de aanvraag voor het verstrijken van de lopende termijn wordt ingediend.
Het verleende recht op een particulier urnengraf wordt op aanvraag van de rechthebbende verlengd met 5 of 10 jaar, mits de aanvraag voor het verstrijken van de lopende termijn wordt ingediend.
Bij een begrafenis in een particulier graf, waarvan het beschikbare aantal huurjaren minder dan 10 jaar is, dient er tenminste verlengd te worden met de nodige restjaren, welke nodig zijn voor de wettelijk vereiste grafrusttermijn van 10 jaar. De periode van verlenging wordt naar boven afgerond op hele jaren.
Het college kan aan de rechthebbende op een particulier graf voor onbepaalde tijd vergunning verlenen tot het daarin voor eigen rekening doen aanbrengen van een grafkelder overeenkomstig de door het college te stellen nadere regels.
Artikel 18 Overschrijving van verleende rechten
Na het overlijden van de rechthebbende kan het recht op het particuliere graf worden overgeschreven op naam van de echtgenoot of levenspartner dan wel een bloed- of aanverwant tot en met de derde graad, indien de aanvraag daartoe wordt gedaan binnen een jaar na het overlijden van de rechthebbende. Indien de overleden rechthebbende in het graf dient te worden begraven, of indien de asbus met zijn resten in het graf dient te worden bijgezet dient het verzoek tot overschrijving daaraan voorafgaand te worden gedaan.
Artikel 19 Afstand doen van graven
Zonder aanspraak te kunnen maken op enige vergoeding, kan de rechthebbende schriftelijk afstand doen ten behoeve van de gemeente van het recht op het particuliere graf. Van de ontvangst van een dergelijke verklaring ontvangt de rechthebbende een schriftelijke bevestiging van het college.
Artikel 20 Vervallen en vervallen verklaren van grafrechten
In geen van de gevallen als bedoeld in het eerste en in het tweede lid vindt terugbetaling plaats van (een deel van) de kosten van het grafrecht of van eventuele andere kosten. Evenmin kan aanspraak worden gemaakt op enige vergoeding. Het doen van afstand ontslaat evenmin van de verplichting tot het betalen van de kosten voor de lopende termijn.
Indien het grafrecht is vervallen en geen andere bestemming voor de eventueel in het graf aanwezige menselijke resten en/of as(-bussen) kenbaar is gemaakt, worden de resten begraven onderin hetzelfde graf of op een daartoe bestemd gedeelte van de begraafplaats. De in het graf aanwezige as wordt verstrooid op een van de daartoe bestemde gedeelten van de begraafplaatsen; op een door de beheerder te bepalen tijdstip.
Artikel 21 Incidentele asverstrooiing
Op de plek van een incidentele as verstrooiing mag geen blijvend herdenkingsteken in welke vorm dan ook worden geplaatst of in of aan een boom worden opgehangen of bevestigd. Hierbij kan worden gedacht aan blijvende beplanting, grafmonumenten, plaquettes, naambordjes, bloempotten, vazen, herdenkingslichtjes/-lampjes, etc.
Artikel 24 Onderhoud door rechthebbende op de begraafplaatsen met uitzondering van Selwerderhof
Het college kan de rechthebbende per aanschrijving verplichten onderhoud te plegen of een beschadiging aan de grafbedekking te herstellen binnen de door het college gestelde termijn indien het onderhoud of de beschadiging zodanig is dat deze naar het oordeel van het college het uiterlijk aanzien van de begraafplaats schaadt of indien de beschadiging van de grafbedekking gevaar oplevert voor derden. Wanneer het adres van de rechthebbende niet bekend is of wanneer ontvangst van de aanschrijving niet wordt bevestigd, wordt de rechthebbende middels een op het graf geplaatste sticker verzocht in het benodigde onderhoud te voorzien, met daarbij de mededeling van de mogelijke gevolgen van niet nakoming genoemd in lid 5 van dit artikel.
Artikel 25 Niet-blijvende grafbeplanting
Niet-blijvende beplanting op een graf die in een verwaarloosde staat verkeert, kan door de beheerder worden verwijderd zonder dat aanspraak kan worden gemaakt op schadevergoeding. Losse bloemen, planten, kransen en dergelijke kunnen, wanneer zij verwelkt zijn, door de beheerder worden verwijderd. Linten, siervazen en dergelijke voorwerpen dienen door nabestaanden te worden verwijderd binnen uiterlijk 6 weken. Indien dit binnen 6 weken niet is gedaan, dan worden deze – voor zover ze naar het oordeel van de beheerder ontsierend zijn – door de beheerder verwijderd.
Artikel 26 Verwijdering grafbedekking na verstrijken van de termijn
Het voornemen tot verwijdering van de grafbedekking maakt het college ten minste een jaar voorafgaande aan het tijdstip waarop de grafbedekking zal worden verwijderd per brief aan de rechthebbende bekend. Wanneer het adres van de rechthebbende niet bekend is, maakt het college het voornemen tot verwijdering van de grafbedekking gedurende ten minste een jaar voorafgaande aan het tijdstip waarop de grafbedekking zal worden verwijderd door middel van een bij het graf te plaatsen bordje en bij de ingang van de begraafplaats bekend.
Hoofdstuk 6 Ruiming van graven, urnengraven en urnennissen
Artikel 27 Ruiming, bezorging van overblijfselen en as
Het voornemen van het college om een algemeen graf te ruimen wordt ten minste een jaar voorafgaande aan het tijdstip waarop het graf geruimd zal worden per brief aan belanghebbende bekend gemaakt . Wanneer het adres van de belanghebbende niet bekend is, maakt het college het voornemen tot ruiming van het graf gedurende ten minste een jaar voorafgaande aan het tijdstip van ruiming door middel van een bij het graf te plaatsen bordje en bij de ingang van de begraafplaats op het mededelingenbord bekend.
De beheerder draagt er zorg voor dat met de bij de ruiming van het graf nog aanwezige menselijke resten te allen tijde respectvol wordt omgegaan en dat bezoekers van de begraafplaats niet met menselijke resten worden geconfronteerd. Bij de ruiming zijn geen andere personen aanwezig dan degenen die met deze werkzaamheden zijn belast.
Hoofdstuk 7 Gedeelte voor kerkgenootschap
Artikel 29 Afwijkende regels en kennisgeving onderhoudsbehoefte van graven
Het college kan na overleg met het bestuur van het kerkgenootschap ten aanzien van de openstelling van het gedeelte, de indeling van graven, de onderverdeling van graven in categorieën en de eisen voor de grafbedekking op een ter beschikking van het kerkgenootschap gestelde deel van een begraafplaats nadere regels stellen die afwijken van de regels krachtens artikel 4, eerste lid, artikel 12, artikel 15 en artikel 22, derde lid, van deze verordening.
Artikel 31 Intrekking oude regeling
De Beheersverordening gemeentelijke begraafplaatsen gemeente Groningen 2022, vastgesteld bij raadsbesluit van 13 oktober 2021, wordt vervallen verklaard.
Artikel 32 Bijzondere gevallen
Het college kan in bijzondere gevallen afwijken van de bepalingen van deze verordening indien toepassing van de verordening tot onbillijkheden van overwegende aard leidt.
In gevallen waarin, ten aanzien van verkregen rechten en vergunningen, deze verordening en/of de nadere regels niet voorzien, of bij twijfel over de toepassing van de bepalingen, beslist het college.
Rechten op particuliere graven en vergunningen, onder eerdere verordeningen verkregen, blijven van kracht, doch daarvan mag slechts gebruik worden gemaakt met inachtneming van de bij deze verordening gestelde regels, voor zover die op deze rechten en vergunningen van toepassing kunnen worden gebracht.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2023-9336.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.