Wijziging beleidsregels Wmo

Het college besluit:

  • 1.

    De beleidsregels Wmo als volgt te wijzigen:

Oude tekst

Nieuwe tekst

Reden wijziging

Directe woonomgeving

Als leefomgeving in het kader van deelname aan het maatschappelijk verkeer wordt een afstand van 15-20 kilometer rondom de woning als redelijk aangemerkt, zie de begripsbepaling in de Verordening. Deze afstand komt overeen met vijf zones openbaar vervoer zodat de basisvoorzieningen door cliënt kunnen worden bereikt. Met basisvoorzieningen kan een treinstation, een ziekenhuis en winkels worden bedoeld. De ondersteuningsplicht van het College is gericht op de leefomgeving waarin bovengenoemde bestemmingen te bereiken zijn. Wil de cliënt sociale contacten onderhouden buiten de directe woon- en leefomgeving, dan geldt daarvoor het landelijke vervoersysteem Valys (standaard- en hoog persoonsgebonden kilometerbudget). Dit betekent dat voorzieningen om zich buiten de eigen leefomgeving te kunnen verplaatsen of om maatwerkvoorzieningen mee te nemen, zoals aanhangers en oprijplaten, niet onder de ondersteuningsplicht van het College vallen.

Directe woonomgeving

Als leefomgeving in het kader van deelname aan het maatschappelijk verkeer wordt een afstand van 15-20 kilometer rondom de woning als redelijk aangemerkt, zie de begripsbepaling in de Verordening, zodat de basisvoorzieningen door cliënt kunnen worden bereikt. Met basisvoorzieningen kan een treinstation, een ziekenhuis en winkels worden bedoeld. De ondersteuningsplicht van het College is gericht op de leefomgeving waarin bovengenoemde bestemmingen te bereiken zijn. Wil de cliënt sociale contacten onderhouden buiten de directe woon- en leefomgeving, dan geldt daarvoor het landelijke vervoersysteem Valys (standaard- en hoog persoonsgebonden kilometerbudget). Dit betekent dat voorzieningen om zich buiten de eigen leefomgeving te kunnen verplaatsen of om maatwerkvoorzieningen mee te nemen, zoals aanhangers en oprijplaten, niet onder de ondersteuningsplicht van het College vallen.

Verandering van zone naar km

Uitgangspunten omvang gebruik Regiotaxi

Voor het gebruik van de Regiotaxi wordt een gemaximeerd aantal zones (kilometers) toegekend tegen een gereduceerd tarief. Is de cliënt vanwege zijn beperkingen op de korte en de middellange afstand aangewezen op meerdere maatwerkvoorzieningen, dan wordt een lager aantal gemaximeerde zones toegekend. Ingeval de cliënt met beperkingen alleen gedeeltelijk (bijvoorbeeld bij minder goed weer) is aangewezen op de Regiotaxi, dan geldt ook een lager aantal gemaximeerde zones. Het maximaal aantal zones tegen gereduceerd tarief is vastgelegd in het Besluit Wmo 2015

Uitgangspunten omvang gebruik Regiotaxi

Voor het gebruik van de Regiotaxi wordt een gemaximeerd aantal kilometers toegekend tegen een gereduceerd tarief. Is de cliënt vanwege zijn beperkingen op de korte en de middellange afstand aangewezen op meerdere maatwerkvoorzieningen, dan wordt een lager aantal gemaximeerde kilometers toegekend. Ingeval de cliënt met beperkingen alleen gedeeltelijk (bijvoorbeeld bij minder goed weer) is aangewezen op de Regiotaxi, dan geldt ook een lager aantal gemaximeerde kilometers. Het maximaal aantal kilometers tegen gereduceerd tarief is vastgelegd in het Besluit Wmo.

Verandering van zone naar km

 

Naar boven