Wijzigingsbesluit Beleidsregel energietoeslag lage inkomens 2022

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Ede;

gelezen het voorstel van 21 februari 2023, zaaknummer 374952;

gelet op artikel 35, vierde lid, van de Participatiewet;

besluit:

Artikel I

De Beleidsregel energietoeslag lage inkomens 2022 wordt als volgt gewijzigd:

 

Artikel 3, derde lid komt te luiden:

3. De eenmalige energietoeslag van € 1.300,- die eerder is toegekend aan huishoudens wordt ambtshalve gewijzigd in een bedrag van € 1.800,-. Deze huishoudens ontvangen een nabetaling van € 500,-.

 

Artikel II

Dit besluit treedt in werking op de achtste dag na bekendmaking.

 

Vastgesteld in de vergadering van 21 februari 2023, zaaknummer 374952;

Het college voornoemd,

drs. R.F. Groen MPA

de secretaris,

mr. L.J. Verhulst

de burgemeester.

Toelichting

De regering is bezig met de voorbereiding van een Wet energietoeslag 2023. Op het moment van vaststellen van deze beleidsregel is sprake van een wetsvoorstel dat voor advies is voorgelegd aan de Afdeling advisering van de Raad van State. Het gemeentebestuur heeft van de regering niet de mogelijkheid gekregen om vooruit te lopen op inwerkingtreding van dit wetsvoorstel. Wel geeft de regering de mogelijkheid om de energietoeslag die is verleend over 2022 alvast te verhogen met €500. Een en ander is opgenomen in de Oktoberbrief over verdeling aanvulling middelen ondersteuning gestegen energieprijzen van de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 4 november 2022, 2022-0000575528.

Het college van burgemeester en wethouders van Ede kiest met dit besluit ervoor van deze mogelijkheid gebruik te maken. Hiermee kan als het ware een ‘voorschot’ worden verleend op de energietoeslag voor 2023. Het college vindt het belangrijk om deze stap te zetten om betalingsproblemen voor huishoudens met lage inkomens te voorkomen. Hierbij is rekening gehouden met de beoogde datum van inwerkingtreding van de Wet energietoeslag 2023 die ligt op 1 juli 2023. Daarna zal er nog enige tijd overheen gaan voor de wet is geïmplementeerd in lokale regels en vervolgens alle aanvragen (naar verwachting enkele duizenden aanvragen) zijn behandeld.

 

Studenten zijn uitgesloten

De verhoging van de energietoeslag geldt alleen voor de energietoeslag niet-studenten. De regering is voornemens om studenten uit te sluiten van de regeling voor 2023. Op dit punt wacht het college de behandeling van het wetsvoorstel af. Het college heeft hierbij meegewogen dat studenten in Ede recent de mogelijkheid is geboden om over het jaar 2022 een energietoeslag van € 500 c.q. € 1.300 aan te vragen afhankelijk van hun huisvestingsvorm. Daarnaast worden studenten door de regering gecompenseerd voor hogere energielasten in 2023 via een verhoging van de basisbeurs van € 660 (circa € 160 per maand vanaf september 2023). Als in een individueel geval deze maatregelen niet toereikend zijn kan een beroep worden gedaan op individuele bijzondere bijstand.

 

Noodfonds bestaanszekerheid

Het college voorziet dat er ook mensen zullen zijn die vanwege hun huidige persoonlijke situatie de energietoeslag goed kunnen gebruiken. Voor nieuwe situaties kiest het college voor om het wetgevingstraject af te wachten, aangezien dat niet de toegestane ‘verhoging’ van de toeslag uit 2022 betreft.

Die mensen kunnen wel in 2023 een aanvraag indienen voor het noodfonds. Ook is voor hen de weg naar bijzondere bijstand in individuele situaties mogelijk. Dit kan van belang zijn voor huishoudens die in 2023 te maken krijgen met een terugval in inkomen of die verhuizen naar de gemeente Ede.

Voor de mogelijkheid om energietoeslag aan te vragen wordt in nieuw beleid voorzien dat gebaseerd zal worden op de Wet energietoeslag 2023.

Naar boven