Wijzigingsbesluit Beleidsregels Participatiewet, IOAW, IOAZ en Bbz 2004 Maassluis, Vlaardingen en Schiedam 2020

Het dagelijks bestuur van Stroomopwaarts, namens de colleges van burgemeester en wethouders van Maassluis, Vlaardingen en Schiedam,

overwegende,

 

gelet op de Participatiewet, de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werknemers, de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen, artikel 4:81 en volgende van de Algemene wet bestuursrecht en het Besluit bijstandverlening zelfstandigen 2004;

 

besluit vast te stellen de volgende:

 

Besluit tot wijziging van de Beleidsregels Participatiewet, IOAW, IOAZ en Bbz 2004 Maassluis, Vlaardingen en Schiedam 2020

Artikel 1  

De definitie “draagkracht” in Artikel 1.1, lid 2 wordt te verduidelijking gewijzigd naar:

draagkracht

het bedrag aan inkomen dat een aanvrager zelf aan noodzakelijke bijzondere kosten moet besteden voordat bijzondere bijstand wordt verstrekt

Artikel 2  

Artikel 6.3, lid 1 wordt gewijzigd naar:

  • 1.

    Het inkomen als bedoeld in de artikelen 32 en 33 van de wet wordt:

    • a.

      voor inwoners van de gemeente Vlaardingen en de gemeente Schiedam als draagkracht in aanmerking genomen voor zover het meer bedraagt dan 110% van de voor een alleenstaande dan wel gehuwden geldende norm als bedoeld in de artikelen 20, 21, 22 en 23 van de wet.

    • b.

      voor inwoners van de gemeente Maassluis als draagkracht in aanmerking genomen voor zover het meer bedraagt dan 120% van de voor een alleenstaande dan wel gehuwden geldende norm als bedoeld in de artikelen 20, 21, 22 en 23 van de wet.

Artikel 3  

Artikel 6.3, lid 8 wordt gewijzigd naar:

  • 8.

    Bij de vaststelling van het inkomen voor berekening van de draagkracht wordt een ontvangen individuele inkomenstoeslag buiten beschouwing gelaten.

Artikel 4  

De toelichting op artikel 6.3, lid 1 wordt gewijzigd naar:

Het college heeft op grond van artikel 35 van de wet bij een aanvraag om bijzondere bijstand beleidsvrijheid in de wijze waarop de draagkracht van een belanghebbende wordt vastgesteld. Voor de colleges van de gemeente Vlaardingen en de gemeente Schiedam betreft dit het inkomen voor zover dit meer bedraagt dan 110% van een geldende alleenstaande of gehuwdennorm. Voor het college van de gemeente Maassluis betreft dit het inkomen voor zover dit meer bedraagt dan 120% van een geldende alleenstaande of gehuwdennorm.

Artikel 5  

De toelichting op artikel 6.3, lid 4 wordt gewijzigd naar:

De uitspraak van 14 februari 2017 van de CRvB omtrent draagkracht gaat om een specifiek geval. In deze uitspraak oordeelt de Raad dat het netto-inkomen, ook al ligt hier beslag op, het uitgangspunt is bij de vaststelling van draagkracht in het kader van de verlening van bijzondere bijstand. Het verstrekken van bijzondere bijstand voor de kosten in kwestie zou immers impliceren dat indirect bijzondere bijstand wordt verstrekt voor schulden.

Volgens de huidige jurisprudentielijn die de Raad hanteert over het vaststellen van de draagkracht, kan er niet over het inkomen worden beschikt als er beslag op ligt (uitspraak van 28 maart 2006; ECLI:NL:CRVB:2006:AV8374). De uitvoeringspraktijk heeft altijd gehandeld conform deze vaste jurisprudentie. Er is derhalve geen draagkracht als er beslag ligt op het inkomen.

 

In het geval van een MSNP of WSNP wordt het inkomen waarover klanten door de schuldregeling niet vrij kunnen beschikken niet meegenomen bij het bepalen van de draagkracht. De aard van de schuldregeling brengt met zich mee dat voor het bepalen van de draagkracht, met uitzondering van de gevallen genoemd in lid 5 van deze beleidsregels, wordt uitgegaan van bijstandsniveau. Ook als sprake is van een hoger VTLB wegens hogere lasten en het ontbreken van toeslagen.

 

De draagkracht wordt niet met de gehele inhouding bestuursrechtelijke premie opgehoogd. Het bovenstaande onder sub c houdt in dat we enkel rekening houden met het verschil tussen geldende nominale premie en geldende bestuursrechtelijke premie. De draagkracht wordt opgehoogd met de uitkomst van het verschil tussen deze twee bedragen.

Artikel 6 Inwerkingtreding

Dit besluit tot wijziging van de beleidsregels treedt in werking op de dag na bekendmaking ervan in het elektronisch gemeenteblad, maar niet eerder dan 1 maart 2023.

Aldus vastgesteld in het dagelijks bestuur Stroomopwaarts van 9 februari 2023,

de voorzitter,

drs. A.N. Biekman

de secretaris,

N. van der Wekken

Naar boven