Inzage ontwerp 'Regionale Woonvisie Parkstad Limburg - Lokale Woonvisie gemeente Beekdaelen, 2023-2028'

Burgemeester en wethouders van Beekdaelen maken bekend dat het ontwerp van de ‘Regionale Woonvisie Parkstad Limburg – Lokale Woonvisie gemeente Beekdaelen, 2023-2028’ vanaf 20 februari 2023 gedurende zes weken ter inzage ligt.

Regionale visie met lokale uitwerking

De zeven gemeenten binnen de Stadsregio Parkstad Limburg, Beekdaelen, Brunssum, Heerlen, Kerkrade, Landgraaf, Simpelveld en Voerendaal, werken samen aan het opstellen van een nieuwe regionale woonvisie.

Het ontwerp van de ‘Regionale Woonvisie Parkstad Limburg’ bestaat uit een regionaal gedeelte dat voor alle zeven de Parkstadgemeenten identiek is en voor het totale grondgebied van de Parkstadgemeenten geldt.

Daarnaast is er voor iedere gemeente een lokale doorvertaling gemaakt die geldt voor het grondgebied van de betreffende gemeente.

Aanleiding

Sinds 1 januari 2022 is de gemeentelijke woonvisie verplicht. Belangrijk punt daarbij is dat de woonvisie maximaal over de komende vijf jaar mag gaan.

In een woonvisie komen alle aspecten van het wonen aan bod: kwantiteit, kwaliteit, woonruimteverdeling, doelgroepen en de rol van woningcorporaties. De woonvisie vormt de basis voor de prestatieafspraken tussen gemeente, corporatie(s) en huurdersorganisatie(s).

Deze Woonvisie komt in de plaats van de Regionale Woonvisie Parkstad Limburg 2017 – 2021 onderdelen Nuth en Onderbanken en de woonvisie Schinnen 2016-2020 .

De Woonvisie wordt onderdeel van het vigerend volkshuisvestelijk beleid, waar bijvoorbeeld ook de Structuurvisie Wonen Zuid-Limburg en de beleidsregel ‘Ruim baan voor goede woningbouwplannen’ onderdeel van zijn. Daarnaast wordt er rekening gehouden met het provinciaal woonbeleid, dat momenteel vertaald is in de Limburgse Agenda Wonen 2020 – 2023 en de Omgevingsverordening Limburg.

In de woonvisie wordt aangesloten bij de beleving van de bewoners en van de andere belanghebbenden.

Doel

De nieuwe regionale woonvisie met de lokale uitwerking per Parkstadgemeente vormt het kader om de komende jaren te investeren in onze lokale en regionale woningmarktopgaven. Samen werken de gemeenten de komende jaren aan kansrijk wonen voor iedereen, nu en in de toekomst. Dit is de gezamenlijke regionale ambitie.

Daarnaast vormt deze woonvisie het integrale beleidsdocument waarin wordt aangegeven hoe we als gemeente en regio, samen met onze partners in het wonen (o.a. woningcorporaties, bewoners, ontwikkelaars, zorg- en welzijnsorganisaties) de opgaven op de woningmarkt gaan aanpakken. De woonvisie vormt een belangrijke bouwsteen voor de omgevingsvisie .

Ter inzage

Het ontwerp ‘Regionale Woonvisie Parkstad Limburg – Lokale Woonvisie gemeente Beekdaelen, 2023 - 2028’ ligt van maandag 20 februari 2023 tot en met zondag 2 april 2023 voor een ieder ter inzage bij het Klant Contact Centrum (KCC) in het gemeentehuis in Beekdaelen. Inzage is enkel mogelijk na telefonische afspraak via het algemeen telefoonnummer van de gemeente: (+31) 088 450 2000.

Het ontwerp ‘Regionale Woonvisie Parkstad Limburg – Lokale Woonvisie gemeente Beekdaelen, 2023 - 2028’ kan ook digitaal worden ingezien via www.beekdaelen.nl

Indienen inspraakreacties

Gedurende de genoemde termijn kan door iedereen een inspraakreactie worden ingediend.

Schriftelijke reacties kunnen worden ingediend bij het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Beekdaelen, Postbus 22000, 6360 AA Nuth.

Voor het indienen van een mondelinge inspraakreactie kunt u tijdens de inzagetermijn contact opnemen met het Klant Contact Centrum op het telefoonnummer (+31) 088 450 2000. De behandelende ambtenaar neemt vervolgens contact op met degene die een mondelinge inspraakreactie naar voren wil brengen.

Vervolg

Na de ter inzage periode zal de gemeenteraad geïnformeerd worden over de inspraakreacties. De gemeenteraad zal worden gevraagd om, met inachtneming van de ingediende reacties, de ‘Regionale Woonvisie Parkstad Limburg – Lokale Woonvisie gemeente Beekdaelen, 2023 - 2028’ vast te stellen.

De vastgestelde visie zal na het besluit van de gemeenteraad bekend worden gemaakt. Deze versie is voor inwoners niet direct bindend. Er zal dan ook geen bezwaar- en beroepsmogelijkheid volgen na de raadsvaststelling.

Beekdaelen, 20 februari 2023

Het college voornoemd,

Naar boven