Besluit van de raad van de gemeente Barneveld tot wijziging van de Algemene plaatselijke verordening gemeente Barneveld

[Dit wijzigingsbesluit zal vanwege de verschillende data van inwerkingtreding in 2 verschillende publicaties verwerkt worden. In dit Gemeenteblad zullen de wijzigingen van artikel 2:27, 2:34g, 2:48, 2:50a, 2:60, 2:65, 2:73a, 2:73b, 2:79, 4:13, 5:8, 5:10, 5:12 verwerkt worden.]

 

De raad van de gemeente Barneveld;

 

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders, nummer 2566;

 

gelet op artikel 149 van de Gemeentewet en artikel 25e van de Alcoholwet ;

 

besluit:

Artikel I

De Algemene plaatselijke verordening gemeente Barneveld wordt als volgt gewijzigd:

 

A.

Artikel 2:27 wordt als volgt gewijzigd:

 

  • 1.

    Onderdeel c van het derde lid komt te vervallen.

  • 2.

    Onder vernummering van het derde tot het vierde lid wordt een nieuw derde lid ingevoegd, dat luidt:

    • 3.

      In deze afdeling wordt onder ‘alcoholhoudende drank’, ‘bezoeker’ en ‘slijtersbedrijf’ verstaan wat daaronder verstaan wordt in artikel 1 van de Alcoholwet.

B.

Artikel 2:28, tweede lid, komt te luiden:

 

  • 2.

    De burgemeester weigert de vergunning als de exploitatie van de openbare inrichting in strijd is met de ter plaatse geldende planologisch-juridische situatie, blijkende uit bijvoorbeeld het omgevingsplan of een omgevingsvergunning.

C.

Artikel 2:29, vijfde lid, komt te luiden:

 

  • 5.

    Het eerste en het derde lid zijn niet van toepassing op situaties waarin bij of krachtens de Omgevingswet is voorzien.

D.

Na artikel 2:34 wordt een nieuw artikel 2:34g ingevoegd, luidende:

Artikel 2:34g Proeverijen in slijtlokaliteiten

  • 1.

    Slijtersbedrijven zijn vrijgesteld van het in artikel 3, eerste lid, en het in artikel 14, eerste lid van de Alcoholwet vervatte verbod, ten behoeve van het tegen betaling organiseren van een proeverij in hun slijtlokaliteit.

  • 2.

    Een slijtersbedrijf neemt bij het gebruik van de vrijstelling de dagen en tijden in acht die voor hem bij of krachtens de Winkeltijdenwet gelden.

E.

Aan het tweede lid van artikel 2:48 wordt, na aan het einde van onderdeel b de punt in een puntkomma veranderd te hebben, een nieuw onderdeel c toegevoegd, luidende:

 

  • c.

    een groepsfiets als bedoeld in artikel 2:50a, eerste lid.

F.

Het huidige artikel 2:50a vervalt en daarvoor in de plaats wordt een nieuw artikel 2:50a ingevoegd, luidende:

Artikel 2:50a Groepsfietsen met alcoholverstrekking

  • 1.

    In dit artikel wordt onder groepsfiets verstaan: een fiets die tegelijkertijd voortbewogen kan worden door meer dan twee personen.

  • 2.

    Het is de bestuurder van een groepsfiets waarop bedrijfsmatig, of anders dan om niet, alcoholhoudende drank verstrekt wordt, verboden zich daarmee op de hieronder genoemde wegen en op de wegen in het tussenliggende gebied te bevinden:

    • a.

      Barneveld: Burgemeester Kuntzelaan, Gasthuisstraat, Amersfoortsestraat, Bouwheerstraat, Burgemeester Kuntzelaan;

    • b.

      Voorthuizen: Rembrandtstraat, Gerard Doustraat, Roelenengweg, Sportparkstraat, Apeldoornsestraat, Bakkersweg, Koninginnelaan, Hoofdstraat, Rembrandtstraat; en

    • c.

      Voorthuizen: de Apeldoornsestraat en de Zevenbergjesweg-Hoge Boeschoterweg, beide voor zover het de gedeelten van die wegen betreft die langs het perceel Apeldoornsestraat 131 liggen.

  • 3.

    Voor de toepassing van het tweede lid wordt onder ‘bestuurder van een groepsfiets’ tevens verstaan: de aanbieder of exploitant van een groepsfiets.

G.

In artikel 2:60, eerste lid, artikel 4:13, eerste lid, en artikel 5:12 wordt ‘opheffing’ vervangen door ‘beëindiging’.

 

H.

Artikel 2:65 komt te luiden:

Artikel 2:65 Bedelarij

Het is verboden op een openbare plaats te bedelen om geld of andere zaken in door het college ter voorkoming of beëindiging van overlast aangewezen gebieden.

 

I.

Het vierde lid van artikel 2:73a komt te luiden:

 

  • 4.

    Dit artikel is niet van toepassing op situaties waarin wordt voorzien door de Wet milieubeheer, de Wet wapens en munitie, de Wet vervoer gevaarlijke stoffen of het Wetboek van Strafrecht.

J.

Het tweede lid van artikel 2:73b komt te luiden:

 

  • 2.

    Dit artikel is niet van toepassing op situaties waarin wordt voorzien door de Wet milieubeheer, de Wet wapens en munitie, de Wet vervoer gevaarlijke stoffen of het Wetboek van Strafrecht.

K.

Het eerste lid van artikel 2:79 komt te luiden:

 

  • 1.

    Degene die een woning of een bij die woning behorend erf gebruikt of tegen betaling in gebruik geeft, draagt er zorg voor dat door gedragingen in of vanuit die woning of dat erf of in de onmiddellijke nabijheid van die woning of dat erf geen ernstige en herhaaldelijke hinder voor omwonenden wordt veroorzaakt.

L.

Het eerste lid van artikel 5:8 komt te luiden:

 

  • 1.

    Het is verboden een voertuig dat, met inbegrip van de lading, een lengte heeft van meer dan 6 meter of een hoogte van meer dan 2,6 meter te parkeren op een weg gelegen binnen de bebouwde kom, met uitzondering van een dergelijke weg die behoort tot de bedrijventerreinen ‘De Harselaar’, ‘De Valk’, ‘Tolboom’ of ‘Tolnegenweg-Oost’.

M.

Artikel 5:10 vervalt.

Artikel II
  • A.

    Dit besluit treedt in werking op de dag na die van de bekendmaking, met uitzondering van artikel I, onder B en C.

  • B.

    Artikel I, onder B en C van dit besluit treden in werking met ingang van de dag waarop de Wet van 23 maart 2016, houdende regels over het beschermen en benutten van de fysieke leefomgeving (Omgevingswet), in werking treedt.

Vastgesteld in de openbare vergadering van 8 februari 2023.

De raad voornoemd,

de griffier,

de voorzitter,

Naar boven