Bekendmaking van voornemen tot verlenen bouwclaim

 

In het kader van de gebiedsontwikkeling ‘Asten Loverbosch fase 4’ zijn wij als gemeente Asten voornemens om een tweetal percelen grond kadastraal bekend gemeente Asten sectie N, nummers 308 en 347, grootte respectievelijk 3.75.00 ha. en 4.74.40 ha., aan te kopen van de eigenaar van deze grond.

 

In het kader van de onderhandelingen over deze percelen grond willen partijen komen tot een bouwclaim binnen het plangebied van het in voorbereiding zijnde bestemmingsplan 'Asten Loverbosch fase 4'. Dit betreft een onherroepelijk recht van de verkoper ten opzichte van ons om tegen een gefixeerde m2 prijs (exclusief indexatie) bouwgrond van ons af te nemen binnen het plangebied van 'Asten Loverbosch fase 4', ten behoeve van de realisatie van woningen, (in beginsel) conform het gemeentelijke woningbouwprogramma. Dit recht wordt hierna aangeduid als: de 'bouwclaim'.

 

Motivatie

In het kader van de Toekomstagenda Asten 2030 heeft de gemeenteraad onder meer het programma Vitale Kernen en vervolgens de Versnellingsagenda woningbouw vastgesteld. Beide documenten zijn afgestemd op de Woonvisie 2015-2024. Jaarlijks wordt een woningbouwprogramma vastgesteld waarbij, op basis van voornoemde documenten, één van de opgaven is om woningen voor verschillende doelgroepen te bouwen. Dit is ook van belang om onze kernen leefbaar, vitaal en aantrekkelijk voor verschillende doelgroepen te houden.

 

Om deze opgave te kunnen realiseren, wordt binnenkort gestart met de bestemmingsplanprocedure. De percelen grond kadastraal bekend gemeente Asten sectie N, nummers 308 en 347 maken onderdeel uit van het plangebied van dit nieuwe bestemmingsplan. De verkoper van deze percelen grond heeft daarmee als enige een solitaire grondpositie binnen de voorgenomen gebiedsontwikkeling. Om het betreffende woongebied te kunnen realiseren is de aankoop van deze percelen essentieel.

 

De gemeente heeft de aan te kopen percelen grond nodig om te kunnen voldoen aan onze opgave op het gebied van woningbouw, waaraan een bijdrage wordt geleverd door realisatie van de voorgenomen gebiedsontwikkeling die mogelijk wordt gemaakt door het nader op te stellen bestemmingsplan.

 

Aangezien de bouwclaim een onlosmakelijk onderdeel vormt van de voorgenomen aankoop van de percelen grond, kadastraal bekend gemeente Asten, sectie N, nummers 308 en 347, is de verkoper van deze percelen grond de enige serieuze gegadigde ten aanzien van de voorgenomen bouwclaim.

 

Reactietermijn

Als u zich niet kunt verenigen met het verstrekken van de voorgenomen bouwclaim aan de verkoper van de percelen grond kadastraal bekend gemeente Asten sectie N nummers 308 en 347, dan kunt u uiterlijk binnen 20 dagen na de datum dat deze bekendmaking in het Gemeenteblad is gepubliceerd een kort geding procedure aanhangig maken bij de bevoegde voorzieningenrechter en dient u de gemeente hiervan onverwijld in kennis te stellen middels betekening van de dagvaarding op het adres van de gemeente, bij gebreke waarvan het recht vervalt om tegen al het voornoemde in rechte op te komen en/of daarop enige aanspraak in welke vorm of hoedanigheid dan ook te baseren, althans zijn uw rechten daarop uitgewerkt. Een digitaal afschrift van de dagvaarding dient u tevens per e-mail aan gemeente@asten.nl te verzenden onder vermelding van “dagvaarding inzake bouwclaim Loverbosch fase 4”.

 

Wij wijzen u erop, dat u moet motiveren waarom u een vergelijkbare positie inneemt als de verkoper van de genoemde percelen grond en daardoor eveneens in aanmerking komt voor de genoemde bouwclaim.

 

Indien er geen kort geding wordt gestart, acht de gemeente zich vrij om de overeenkomst tot aankoop van de percelen grond kadastraal bekend gemeente Asten sectie N nummers 308 en 347 aan te gaan met de verkoper van deze percelen grond, inclusief de bouwclaim ten behoeve van de verkoper van deze percelen grond.

 

Met deze publicatie geeft de gemeente uitvoering aan het arrest van de Hoge Raad van 26 november 2021 (ECLI:NL:HR:2021:1778).

 

 

Naar boven