Verordening 2023 tot wijziging van de Algemene Plaatselijke Verordening gemeente Opmeer 2021

De raad van de gemeente Opmeer,

 

gelet op de artikelen 4, derde lid onder a en 25a, tweede lid, onder b Alcoholwet;

 

gehoord de behandeling in de oordeelsvormende raadsvergadering van 30 november 2023;

 

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 5 december 2023;

 

overwegende dat het wenselijk is om de Algemene Plaatselijke Verordening gemeente Opmeer 2021 te wijzigen:

 

Besluit:

De navolgende verordening tot wijziging van de Algemene Plaatselijke Verordening gemeente Opmeer 2021 vast te stellen, met een wijziging op artikel 2:29.

Artikel I Wijziging verordening

De Algemene Plaatselijke Verordening gemeente Opmeer 2021 wordt als volgt gewijzigd:

 

  • A.

    Artikel 2:34g komt te luiden aldus:

    Artikel 2:34g Beperkingen voor horecabedrijven en slijtersbedrijven

    De burgemeester kan gelet op het belang van de handhaving van de openbare orde, de veiligheid, de zedelijkheid, en of de volksgezondheid, aan een vergunning als bedoeld in artikel 3 van de Alcoholwet voorschrift verbinden en de vergunning beperken tot het verstrekken van zwak-alcoholhoudende drank.

     

  • B.

    Artikel 2:29 komt te luiden aldus:

    Artikel 2:29 Sluitingstijd

    • 1.

      Openbare inrichtingen zijn gesloten op maandag tot en met zondag tussen 00:00 uur tot 06:00 uur, tenzij door het bevoegde bestuursorgaan in de nadere regels anders is bepaald.

    • 2.

      Het verbod in het eerste lid geldt niet voor restaurants, pensions, cafés buurthuizen en clubhuizen. Deze inrichtingen zijn gesloten tussen 03.00 tot 06.00 uur.

    • 3.

      Jongerencentra worden twaalf keer per jaar in de gelegenheid gesteld om van 06:00 tot 03:00 uur geopend te zijn. Hiervoor en om gebruik te kunnen maken van deze gelegenheid dient het college uiterlijk vier weken voorafgaand middels een melding op de hoogte te worden gesteld, onder vermelding van:

      • de activiteit in verband waarmee van de gelegenheid gebruik wordt gemaakt;

      • en wat voor soort activiteit het betreft.

    • 4.

      Het is verboden een openbare inrichting voor bezoekers geopend te hebben, of bezoekers in de inrichting te laten verblijven na sluitingstijd.

    • 5.

      De burgemeester kan in de vergunning als bedoeld in artikel 2:28 door middel van een vergunningvoorschrift andere toegangstijden en sluitingstijden vaststellen voor een afzonderlijk horecabedrijf en/of een daartoe behorende terras.

    • 6.

      De burgemeester kan ontheffing verlenen van de sluitingstijd.

    • 7.

      Voor een openbare inrichting als bedoeld in artikel 2:28, derde lid onder a, gelden dezelfde sluitingstijden als voor de winkel.

    • 8.

      Het eerste lid en het vijfde lid zijn niet van toepassing in die situaties waarin bij of krachtens de Omgevingswet is voorzien.

  • C.

    Artikel 2:34b, tweede lid, komt te luiden aldus:

    • 1.

      Als er bij paracommerciële rechtspersonen als bedoeld in het eerste lid waar verenigings- en wedstrijdactiviteiten plaats kunnen vinden geldt dat deze geopend mag zijn tot 20:00. In geval verenigings- of wedstrijdactiviteiten later eindigen dan 18:00 uur, wordt het verstrekken van alcoholhoudende drank beperkt tot 2 uur na de laatste activiteiten die past binnen de statutaire doelomschrijving van de paracommerciële rechtspersoon, tot uiterlijk 00:00.

Artikel II Inwerkingtreding

Deze verordening treedt in werking op de dag na bekendmaking.

 

Toelichting raadsbesluit

WAS

WORDT

n.v.t

Artikel 2:34g wordt ingevoegd na artikel 2:34f van de APV, luidend:

Artikel 2:34g Beperkingen voor horecabedrijven en slijtersbedrijven

De burgemeester kan gelet op het belang van de handhaving van de openbare orde, de veiligheid, de zedelijkheid en of de volksgezondheid, aan een vergunning als bedoeld in artikel 3 van de Alcoholwet voorschrift verbinden en de vergunning beperken tot het verstrekken van zwak-alcoholhoudende drank.

Artikel 2:29 Sluitingstijd

1. Openbare inrichtingen zijn gesloten op maandag tot en zondag tussen 00:00 uur een 06:00 uur.

2. Het is verboden een openbare inrichting voor bezoekers geopend te hebben, of bezoekers in de inrichting te laten verblijven na sluitingstijd.

3. De burgemeester kan in de vergunning als bedoeld in artikel 2:28 door middel van een vergunningvoorschrift andere toegangstijden en sluitingstijden vaststellen voor een afzonderlijk horecabedrijf en/of een daartoe behorende terras.

4. De burgemeester kan ontheffing verlenen van de sluitingstijd.

5. Voor een openbare inrichting als bedoeld in artikel 2:28, derde lid onder a., gelden dezelfde sluitingstijden als voor de winkel.

6. Het eerste lid en het derde lid zijn niet van toepassing in die situaties waarin bij of krachtens de Wet milieubeheer is voorzien.

Artikel 2:29 Sluitingstijd

1. Openbare inrichtingen zijn gesloten op maandag tot en met zondag tussen 00:00 uur tot 06:00 uur, tenzij door het bevoegde bestuursorgaan in de nadere regels anders is bepaald.

2. Het verbod in het eerste lid geldt niet voor restaurants, pensions, cafés buurthuizen en clubhuizen. Deze inrichtingen zijn gesloten tussen 03.00 tot 06.00 uur.

3. Jongerencentra worden twaalf keer per jaar in de gelegenheid gesteld om van 06:00 tot 03:00 uur geopend te zijn. Hiervoor en om gebruik te kunnen maken van deze gelegenheid dient het college uiterlijk vier weken voorafgaand middels een melding op de hoogte te worden gesteld, onder vermelding van:

● de activiteit in verband waarmee van de gelegenheid gebruik wordt gemaakt;

● en wat voor soort activiteit het betreft.

4. Het is verboden een openbare inrichting voor bezoekers geopend te hebben, of bezoekers in de inrichting te laten verblijven na sluitingstijd.

5. De burgemeester kan in de vergunning als bedoeld in artikel 2:28 door middel van een vergunningvoorschrift andere toegangstijden en sluitingstijden vaststellen voor een afzonderlijk horecabedrijf en/of een daartoe behorende terras.

6. De burgemeester kan ontheffing verlenen van de sluitingstijd.

7. Voor een openbare inrichting als bedoeld in artikel 2:28, derde lid onder a, gelden dezelfde sluitingstijden als voor de winkel.

8. Het eerste lid en het vijfde lid zijn niet van toepassing in die situaties waarin bij of krachtens de Omgevingswet is voorzien.

Artikel 2:34b Schenktijden paracommerciële rechtspersonen

1. Paracommerciële rechtspersoon en verstrekken uitsluitend alcoholhoudende drank op:

a. maandag tot en met vrijdag van 14.00 uur tot maximaal 00.00 uur;

b. zaterdag, zondag en feestdagen van 12.00 uur tot maximaal 00.00 uur.

2. Als er bij paracommerciële rechtspersonen als bedoeld in het eerste lid verenigings- en wedstrijdactiviteiten plaatsvinden geldt, binnen de in eerste lid genoemde tijdvakken, de beperking dat het verstrekken van alcoholhoudende drank uitsluitend is toegestaan gedurende de periode die begint één uur voor aanvang van de eerste activiteiten en die eindigt twee uur na beëindiging van de laatste activiteiten die past binnen de statutaire doelomschrijving van de paracommerciële rechtspersoon.

3. Het is paracommerciële rechtspersonen verboden sterke drank te verstrekken.

4. De burgemeester kan ontheffing verlenen van het in derde lid gestelde verbod. Aan de ontheffing kan de burgemeester voorschriften en beperkingen verbinden. In de afweging houdt de burgemeester rekening met de doelgroep waar de rechtspersoon zich op richt.

Artikel 2:34b Schenktijden paracommerciële rechtspersonen

1. Paracommerciële rechtspersoon en verstrekken uitsluitend alcoholhoudende drank op:

a. maandag tot en met vrijdag van 14.00 uur tot maximaal 00.00 uur;

b. zaterdag, zondag en feestdagen van 12.00 uur tot maximaal 00.00 uur.

2. Als er bij paracommerciële rechtspersonen als bedoeld in het eerste lid waar verenigings- en wedstrijdactiviteiten plaats kunnen vinden geldt dat deze geopend mag zijn tot 20:00. In geval verenigings- of wedstrijdactiviteiten later eindigen dan 18:00 uur, wordt het verstrekken van alcoholhoudende drank beperkt tot 2 uur na de laatste activiteiten die past binnen de statutaire doelomschrijving van de paracommerciële rechtspersoon, tot uiterlijk 00:00.

3. Het is paracommerciële rechtspersonen verboden sterke drank te verstrekken.

4. De burgemeester kan ontheffing verlenen van het in derde lid gestelde verbod. Aan de ontheffing kan de burgemeester voorschriften en beperkingen verbinden. In de afweging houdt de burgemeester rekening met de doelgroep waar de rechtspersoon zich op richt.

 

Aldus besloten in de openbare raadsvergadering gehouden op 14 december 2023.

G.J. van den Hengel

voorzitter

L. Gijben

griffier

Naar boven