Besluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Nissewaard, houdende de tweede wijziging van de Beleidsregels Participatiewet Nissewaard 2023

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Nissewaard;

 

gelet op artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht;

 

besluit het volgende vast te stellen:

 

Tweede wijziging van de Beleidsregels Participatiewet Nissewaard 2023.

Artikel I  

De Beleidsregels Participatiewet Nissewaard 2023 worden als volgt gewijzigd.

 

A.

Het opschrift van hoofdstuk 2 wordt vervangen door:

Hoofdstuk 2 Inkomsten en vermogen.

 

B.

Aan hoofdstuk 2 Inkomsten en vermogen wordt een paragraaf toegevoegd, luidende:

 

Paragraaf 4 Samenwonen op proef

 

Artikel 2.4.1 Kennismakingsperiode

  • 1.

    Op aanvraag kan aan één of aan beide personen die een uitkering op grond van de Participatiewet, IOAW of IOAZ ontvangt of ontvangen een kennismakingsperiode worden toegestaan.

  • 2.

    Gedurende de kennismakingsperiode ontvangt de bijstands- of uitkeringsgerechtigde een uitkering naar de norm die de belanghebbende ontving ten tijde van de aanvraag van de kennismakingsperiode, tenzij deze norm wijzigt wegens andere omstandigheden dan het samenwonen op proef.

Artikel 2.4.2 Voorwaarden voor toekenning kennismakingsperiode

  • 1.

    Beide partners vragen gezamenlijk vooraf aan of ze op proef mogen samenwonen, ook als de partner geen uitkering heeft. Wanneer er sprake is van twee partners die ieder een uitkering op grond van de Participatiewet, IOAW of IOAZ ontvangen in een andere gemeente, dan bestaat het recht op de kennismakingsperiode alleen wanneer beide gemeenten hierin toestemmen.

  • 2.

    Beide aanvragers houden hun eigen woonadres aan en blijven op dat woonadres ingeschreven staan in de basisregistratie persoonsgegevens.

  • 3.

    Een eventuele verhuurder is op de hoogte en akkoord met het tijdelijk niet voltijds bewonen van de woonruimte.

  • 4.

    Beide partners erkennen dat zij pas zullen gaan samenwonen nadat schriftelijk toestemming is verleend voor deelname aan de kennismakingsperiode.

Artikel 2.4.3 Uitsluitingsgronden

Geen kennismakingsperiode wordt verleend indien:

  • 1.

    er sprake is van het rechtsvermoeden van een gezamenlijke huishouding, zoals bedoeld in artikel 3, vierde lid, van de Participatiewet, de IOAW en de IOAZ;

  • 2.

    één van de belanghebbenden in de periode van een jaar voorafgaand aan de aanvraag van de kennismakingsperiode al gebruik heeft gemaakt van de kennismakingsperiode;

  • 3.

    aanvragers bloedverwanten in de eerste of tweede graad zijn.

C.

Aan hoofdstuk 3, paragraaf 2, worden een artikel toegevoegd, luidende:

Artikel 3.2.19 Doorbetaling vaste lasten bij verblijf in detentie

  • 1.

    Aan een gedetineerde, die langer dan een maand en ten hoogste zes maanden gedetineerd is, kan gedurende de periode van detentie bijstand worden verleend voor de vaste lasten van de woning.

  • 2.

    De hoogte van de te verstrekken bijzondere bijstand is de som van de huur, min de huurtoeslag, en het vastrecht van elektra en gas.

D.

Onder vernummering van hoofdstuk 8 en de artikelen 8.1, 8.2 en 8.3 tot hoofdstuk 9 en de artikelen 9.1, 9.2 en 9.3, wordt het volgende hoofdstuk ingevoegd, luidende:

 

Hoofdstuk 8 Verkorte aanvraag

 

Artikel 8.1 Verkorte aanvraagprocedure

Als een belanghebbende binnen zes maanden na de beëindiging van bijstand of een uitkering opnieuw bijstand of een uitkering aanvraagt, kan de aanvraag en de verstrekking van inlichtingen beperkt worden tot de omstandigheden, mogelijkheden en middelen die sindsdien gewijzigd zijn.

Artikel II  

Dit besluit treedt in werking met ingang van 1 januari 2024.

Aldus vastgesteld in de vergadering van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Nissewaard op 19 december 2023.

De wnd. gemeentesecretaris,

S. Elseman

De burgemeester,

mr. F. van Oosten

Naar boven