Subsidieopbouw en subsidieplafond Peuteropvang en Voorschoolse Educatie subsidie202

  • 1.

    Het subsidieplafond peuteropvang en VE subsidie 2024 van € 513.027 vast te stellen

  • 2.

    De subsidieopbouw peuteropvang en VE subsidie 2024 vast te stellen (bijlage A nadere regels peuteropvang en voorschoolse educatie gemeente Nieuwkoop.

Bijlage A Subsidieopbouw 2024, nadereregels peuteropvang en VE gemeente Nieuwkoop 2020

 

Vastgesteld door burgemeester en wethouders gemeente Nieuwkoop op 3 oktober 2023

 

Inwerkingtreding per: 1 november 2023

 

Subsidieopbouw van de Nadere regels Peuteropvang en Voor- en Vroegschoolse Educatie gemeente Nieuwkoop 2020 is opgebouwd uit verschillende componenten en wordt - conform artikel 5 - jaarlijks door het College vastgesteld. Het collegebesluit omvat:

 

  • a.

    het maximum aantal te subsidiëren uren per peuter per jaar;

  • b.

    de maximum te subsidiëren kostprijs per uur voor peuteropvang;

  • c.

    de bruto-ouderbijdrage;

  • d.

    de gemeentetoeslag;

  • e.

    de subsidie voor de extra uren VVE aanbod.

A. het maximum aantal te subsidiëren uren per peuter per jaar 2024

Jaarlijks stelt het college het maximum aantal te subsidiëren uren per peuter per jaar vast. Daarbij worden de volgende 2 categorieën onderscheiden: 1. reguliere peuters zonder VE-indicatie en 2. VE peuters mét VVE indicatie.

  • 1.

    Reguliere peuters: een maximum van 320 uur per peuter per jaar

  • 2.

    VVE peuters: een maximum van 640 uur per peuter per jaar. Dit zijn peuters waarvoor wel een indicatie voor voorschoolse educatie geldt. Er mag maar 6 uur per dag gerekend worden als VE-uren

B. maximum te subsidiëren kostprijs per uur voor peuteropvang

De maximum te subsidiëren kostprijs per uur voor peuteropvang bedraagt in 2024 € 11,83.

 

C. 1. Bruto-ouderbijdrage per uur en 2.Koptarief

Het normtarief voor de bruto-ouderbijdrage bedraagt in 2023 € 10,25 per uur. Dat betekent dat de gemeente een koptarief subsidieert van € 1,58 per uur (€11,83 maximum te subsidiëren kostprijs minus € 10,25 aan bruto- ouderbijdrage).

Het koptarief is van toepassing op:

  • -

    maximaal 320 uur per jaar per peuter;

  • -

    een gecontracteerd opvang aanbod dat maximaal 6 uur per dag omvat.

D. Gemeentetoeslag

De gemeentetoeslag is gelijk aan de landelijke kinderopvangtoeslagregeling (zie Besluit kinderopvangtoeslag) en geldt uitsluitend voor peuters van ouders die geen aanspraak hebben op kinderopvangtoeslag. Deze subsidiebijdrage is van toepassing op maximaal 320 uur per jaar per peuter.

 

E. VVE subsidiebijdrage per uur

De maximale VVE subsidiebijdrage per uur bedraagt in 2022 € 11,83 en is van toepassing op de extra 320 uren per jaar waarop VVE peuters aanspraak kunnen maken.

Over de eerste helft van het aanbod (320 uur per jaar) is de inkomensafhankelijke ouder- en subsidiebijdrage van toepassing (zie c). Over de tweede helft van het aanbod (tot een maximum van 320 uur per jaar) geldt geen ouderbijdrage en subsidieert de gemeente het uurtarief volledig tot een maximum van € 11,83 per uur.

 

Toelichting subsidiebijdrage

In onderstaand figuur is de opbouw van de subsidiebijdrage per uur nader toegelicht:

 

De doelstelling van het koptarief is om voor alle peuters een laagdrempelige en goed toegankelijke voorbereiding op de basisschool te bieden. De gemeentetoeslag vervangt de kinderopvangtoeslag voor ouders die geen recht hebben op kinderopvangtoeslag en borgt voor kinderen uit deze gezinnen de toegankelijkheid.

De VE subsidie borgt dat kinderen met een onderwijsachterstandsrisico geen financiële belemmeringen hebben om een extra VE aanbod van 320 uur per jaar te volgen.

Naar boven