Regeling tot wijziging van de subsidieregeling Economische stimulering binnen het gebiedsgerichte werken Amsterdam 2023

Het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam,

 

gelet op artikel 160 lid 1 sub b. van de Gemeentewet,

Artikel 3 (Bevoegdheid college) lid 1 van de Algemene Subsidieverordening Amsterdam 2023,

Artikel 4 (Subsidieplafond) van de Algemene Subsidieverordening Amsterdam 2023

 

 

besluit:

Artikel I

De subsidieregeling Economische stimulering binnen het gebiedsgerichte werken Amsterdam 2023 wordt als volgt te gewijzigd:

 

Artikel 4.3 komt te luiden:

 

Artikel 4.3 De hoogte van de subsidie

  • 1.

    Het dagelijks bestuur stelt voor de activiteiten die volgens deze subsidieregeling voor subsidie in aanmerking komen jaarlijks een subsidieplafond vast;

  • 2.

    De subsidie wordt uitsluitend verleend op basis van cofinanciering, waarbij de ondernemersvereniging bijdraagt aan de financiering van het straatmanagement of parkmanagement;

  • 3.

    Het dagelijks bestuur verleent de subsidie als volgt:

    • a.

      ondernemersverenigingen die starten met de inzet van straatmanagement of parkmanagement ontvangen de eerste twee jaar jaarlijks een bijdrage van maximaal 75% van de loonkosten van de straatmanager of parkmanager;

    • b.

      ondernemersverenigingen die voor het derde jaar en daarop volgende jaren straatmanagement of parkmanagement inzetten, ontvangen jaarlijks een subsidie van maximaal 50% van de loonkosten van de straatmanager of parkmanager;

    • c.

      de hoogte van de subsidie wordt gebaseerd op een normbedrag voor de loonkosten van een straatmanager of parkmanager van € 77.000,- per jaar bij een 40-urige werkweek wanneer er sprake is van een vast inhuurcontract. Wanneer sprake is van inhuur op declaratiebasis bedraagt het normbedrag voor de loonkosten van een straatmanager of parkmanager € 55,- per uur.

Artikel II

De Toelichting bij subsidieregeling Economische stimulering binnen het gebiedsgerichte werken Amsterdam 2023 wordt als volgt gewijzigd:

 

De toelichting bij Artikel 4.3 komt te luiden:

 

Artikel 4.3 sub 2 bepaalt dat subsidie alleen verleend wordt indien de ondernemersvereniging mede bijdraagt in de kosten voor de straatmanager of parkmanager. Hoe de ondernemersvereniging deze bijdrage financiert, is aan de vereniging zelf, zolang er maar geen sprake is van stapeling van overheidssubsidies. Naast de inkomsten uit contributie is het denkbaar is dat de ondernemersvereniging financiën ontvangt van pandeigenaren of uit commerciële activiteiten, zoals winst uit de organisatie van een braderie of uit giften van leden.

 

In artikel 4.3 sub 3 is een maximumbedrag opgenomen dat de gemeente financiert. In alle gevallen van subsidieverlening geldt dat de gemeente geen btw financiert.

 

Onderstaand rekenvoorbeeld is te gebruiken voor de berekening van de hoogte van de subsidie. Stel een ondernemersvereniging vraagt subsidie aan voor een straatmanager of parkmanager voor 12 uur per week. Het normbedrag is € 77.000,- per jaar bij een 40-urige werkweek. Omgerekend is dit € 77.000/ 40 = € 1.925,-. Deze € 1.925,- is toe te passen bij de berekening van het subsidiebedrag. Dit kun je als volgt doen:

De straatmanager wordt voor 50% (de helft) gesubsidieerd, dus voor (12/2)= 6 uur per week. De hoogte van de subsidie is dan 6 x € 1.925,- = € 11.550,- per jaar.

 

De regeling kent een hogere maximale bijdrage in de eerste twee subsidiejaren van 75% in plaats van 50%. Dit stelt de ondernemersvereniging in staat om zijn leden in de praktijk te overtuigen van het nut en noodzaak van straatmanagement of parkmanagement en zo draagvlak te creëren voor de substantiële bijdrage die gevraagd wordt van de leden van de ondernemersvereniging.

 

Wanneer een ondernemersvereniging voorafgaand aan deze regeling subsidie heeft ontvangen van het dagelijks bestuur van een stadsdeel voor de inzet van straatmanagement of parkmanagement, dan worden de jaren meegeteld in de vaststelling van het percentage van de eigen bijdrage.

 

Voor ondernemersverenigingen die in de afgelopen periode op andere gronden dan deze regeling een bijdrage hebben ontvangen voor straatmanagement of parkmanagement van het college of van het dagelijks bestuur, komen niet in aanmerking voor artikel 4.3, derde lid onder a. Voor deze ondernemersverenigingen geldt namelijk dat ze niet starten met de inzet van straatmanagement of parkmanagement.

Artikel III

Deze regeling treedt in werking op 1 januari 2024.

Artikel IV

Deze regeling wordt aangehaald als: Regeling tot wijziging van de subsidieregeling Economische stimulering binnen het gebiedsgerichte werken Amsterdam 2023

Aldus vastgesteld in de vergadering van 12 december 2023.

De voorzitter

Femke Halsema

De gemeentesecretaris

Peter Teesink

Toelichting

  • -

    De hoogte van de subsidie voor een straatmanager of parkmanager wordt aangepast.

  • -

    De toelichting bij artikel 4.3 wordt gewijzigd.

Naar boven