Gemeenteblad van Alkmaar
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Alkmaar | Gemeenteblad 2023, 564062 | algemeen verbindend voorschrift (verordening) |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Alkmaar | Gemeenteblad 2023, 564062 | algemeen verbindend voorschrift (verordening) |
Toewijzingsverordening woonwagenstandplaatsen gemeente Alkmaar
In deze verordening wordt verstaan onder:
Standplaats: een kavel die is bestemd voor het plaatsen van een woonwagen waarop voorzieningen aanwezig zijn die op het leidingnet van de openbare nutsbedrijven, van andere instellingen of van gemeenten kunnen worden aangesloten, zoals omschreven in artikel 1, laatste gedachtestreep, sub C van de Woningwet.
Woonwagen: zijnde een voor bewoning bestemd gebouw dat is geplaatst op een standplaats en dat in zijn geheel of in delen kan worden verplaatst, zoals omschreven in artikel 1, laatste gedachtestreep, sub B van de Woningwet. Een prefab-woning, chalet of houtskeletbouwwoning wordt in deze verordening ook gezien als woonwagen. Een versteende woonvorm geplaatst op een woonwagenstandplaats wordt in deze verordening ook gezien als woonwagen.
Lijst ingeschreven standplaatszoekenden: een lijst met geregistreerde standplaatszoekenden, waarin per standplaatszoekende de op enig moment opgebouwde punten wordt bijgehouden. De toewijzing van een vrijgekomen woonwagenstandplaats (en woonwagen) geschiedt aan de hand van de Lijst ingeschreven standplaatszoekenden.
Afstammingsbeginsel: het beginsel dat inhoudt dat de standplaatszoekende, diens ouders dan wel grootouders in een woonwagen wonen dan wel moeten hebben gewoond, waarbij sprake moet zijn van een generatie op generatie doorlopende en intensieve beleving van de woonwagencultuur, wat kan worden vastgesteld doordat de inschrijver de adresgegevens van hemzelf, diens ouders of grootouders op het inschrijfformulier vermeldt, waarna burgemeester en wethouders met behulp van de BRP toetsen of het genoemde adres van standplaatszoekende, ouders of grootouders een woonwagenlocatie betrof.
Mantelzorg: Intensieve zorg of ondersteuning, die niet in het kader van een hulpverlenend beroep wordt geboden aan een hulpbehoevende, ten behoeve van zelfredzaamheid of participatie, rechtstreeks voortvloeiend uit een tussen personen bestaande sociale relatie, die de gebruikelijke hulp van huisgenoten voor elkaar overstijgt, en waarvan de behoefte met een verklaring van een door de gemeente aangewezen sociaal-medisch adviseur kan worden aangetoond.
Gereserveerde mantelzorg: Mantelzorg, anders dan mantelzorg als onder onderdeel K bedoeld, geboden door de ouder of het (klein)kind van de direct of in de toekomst hulpbehoevende bewoner, ten behoeve van de zelfredzaamheid, die de gebruikelijke hulp van huisgenoten overstijgt. De huurder van een standplaats waarop een eigen woonwagen is geplaatst kan een (klein)kind of ouder aanwijzen die als mantelzorger fungeert.
Artikel 2 Lijst geregistreerde standplaatszoekenden Woonwaard
De lijst geregistreerde standplaatszoekenden zoals deze voorheen door de gemeente Alkmaar en sinds 2011 door Woonwaard is bijgehouden, wordt verwerkt in deze toewijzingsverordening. Deze groep standplaatszoekenden wordt als volgt verwerkt in de uitvoer van deze Toewijzingsverordening:
Artikel 3 Standplaatsverbod behoudens standplaatsvergunning
Het is verboden zonder of in afwijking van een standplaatsvergunning een standplaats in gebruik te nemen of te hebben.
Een standplaatsvergunning voor een standplaats kan alleen worden verleend voor een standplaats op een aangewezen locatie waar standplaatsen voor woonwagens zijn of kunnen worden ingericht.
Een standplaatsvergunning voor een standplaats kan alleen worden verleend aan een persoon die is ingeschreven in het inschrijfsysteem voor standplaatsen.
Degene die op een aangewezen locatie een standplaats wil innemen met een woonwagen (de standplaatszoekende), dient een aanvraag tot verlening van een standplaatsvergunning in bij burgemeester en wethouders (de inschrijving).
Burgemeester en Wethouders stellen een Lijst ingeschreven standplaatszoekenden vast van kandidaten die voor een standplaats in de gemeente in aanmerking wensen te komen. Burgemeester en Wethouders houden de Lijst ingeschreven standplaatszoekenden actueel op basis van toewijzingen, nieuwe inschrijvingen en uitschrijvingen.
Standplaatszoekenden die voor een standplaats in aanmerking wensen te komen kunnen zich laten inschrijven op de in het eerste lid bedoelde Lijst ingeschreven standplaatszoekenden, mits zij:
Voor inschrijving wordt gebruikgemaakt van een vastgesteld inschrijfformulier. Op het formulier is aangegeven welke stukken de standplaatszoekende bij indiening van het formulier dient mee te sturen en hoe de betaling van inschrijving dient te geschieden. De standplaatszoekende ontvangt een bevestiging van de inschrijving.
De bevestiging van de inschrijving bevat het volgende:
De inschrijving van de standplaatszoekende is strikt persoonlijk en niet overdraagbaar, behoudens in het geval de ingeschreven standplaatszoekende overlijdt en hij/zij een partner heeft die voldoet aan het afstammingsbeginsel en zelf niet op de Lijst ingeschreven standplaatszoekenden ingeschreven staat en minimaal 5 jaar ingeschreven staat op hetzelfde woonadres als de standplaatszoekende, in welk geval de opgebouwde punten overgedragen worden aan de desbetreffende partner.
Standplaatszoekenden die al een standplaats huren of in eigendom hebben, kunnen zich ook inschrijven voor de Lijst ingeschreven standplaatszoekenden.
Een briefadres geldt in deze verordening niet als woonadres.
Artikel 5 Kosten/leges inschrijving en verlenging
De standplaatszoekende is leges verschuldigd voor de betaling van inschrijving en jaarlijkse verlenging van de inschrijving. De hoogte van deze kosten bedraagt bij invoering van deze Verordening eenmalig €35,00 inschrijfkosten en €17,50 voor jaarlijkse verlengingskosten. De hoogte van de leges wordt jaarlijks in de legesverordening vastgesteld.
Het door de standplaatszoekende medegedeelde correspondentieadres wordt door burgemeester en wethouders gebruikt voor de jaarlijkse facturering van de verlengingskosten. De standplaatszoekende is zelf verantwoordelijk voor zijn of haar actuele correspondentieadres en dient burgemeester en wethouders schriftelijk te informeren bij een wijziging van het correspondentieadres.
Artikel 6 Vervallen van de inschrijving
Burgemeester en wethouders kunnen de inschrijving laten vervallen:
Een standplaatszoekende die verwijderd is van de Lijst ingeschreven standplaatszoekenden, verliest daarmee de tot dan toe opgebouwde inschrijftijd en puntenaantal.
Het puntenopbouwsysteem gaat uit van een eenmalige puntentoekenning bij inschrijving én een jaarlijks op te bouwen puntenaantal. Het totaal opgebouwde puntenaantal (eenmalig toegekende en periodiek opgebouwde) is beslissend voor de rang op de Lijst ingeschreven standplaatszoekenden op het moment dat een standplaats vrijkomt.
De in lid 3 omschreven situaties worden bovendien onderverdeeld in drie categorieën, waarbij de toewijzing steeds per opvolgende categorie geschiedt. Als er in de eerste categorie geen toewijzing of acceptatie plaatsvindt, wordt de volgende categorie geraadpleegd, vervolgens weer in de daaropvolgende categorie. De toewijzing volgens de drie categorieën wordt in artikel 8 nader geregeld.
Lid 3 Eenmalige toekenning van punten bij inschrijving
Een kind van woonwagenbewoners, waarvan de ouders op een woonwagenlocatie in de gemeente Alkmaar wonen, en welk kind wegens studie dan wel wegens dringende noodzakelijkheid (zijnde het ontbreken van een beschikbare standplaats), tijdelijk doch niet langer dan 5 jaar elders woonachtig is, ontvangt eenmalig90 punten bij inschrijving. Deze woningzoekenden vallen ook onder categorie 1.
Een kind van woonwagenbewoners uit de gemeente Alkmaar, waarvan het kind in een reguliere woning in de gemeente Alkmaar e.o. woont, maar geboren en getogen is op een woonwagenlocatie in de gemeente Alkmaar en die binnen 5 tot 10 jaar geleden op een woonwagenlocatie in de gemeente Alkmaar heeft gewoond, ontvangt eenmalig80 punten bij inschrijving. Deze woningzoekenden vallen ook onder categorie 1.
Een kind van woonwagenbewoners uit de gemeente Alkmaar, waarvan het kind in een reguliere woning in de gemeente Alkmaar e.o. woont, maar geboren en getogen is op een woonwagenlocatie in de gemeente Alkmaar en die 10 tot 20 jaar geleden op een woonwagenlocatie in de gemeente Alkmaar heeft gewoond, ontvangt eenmalig70 punten bij inschrijving. Deze woningzoekenden vallen ook onder categorie 1.
Een kind van woonwagenbewoners uit de gemeente Alkmaar, waarvan het kind in een reguliere woning in de gemeente Alkmaar e.o. woont, maar geboren en getogen is op een woonwagenlocatie in gemeente Alkmaar en die binnen 20 tot 30 jaar geleden op een woonwagenlocatie in de gemeente Alkmaar heeft gewoond, ontvangt eenmalig60 punten bij inschrijving. Deze woningzoekenden vallen ook onder categorie 1.
Een kind van woonwagenbewoners afkomstig van een van de drie woonwagenlocaties uit de gemeente Alkmaar, waarvan het kind in een reguliere woning in de gemeente Alkmaar e.o. woont, niet geboren en getogen is op een woonwagenlocatie in gemeente Alkmaar, ontvangt eenmalig50 punten bij inschrijving. Deze woningzoekenden vallen ook onder categorie 1.
Een kind van spijtoptanten die op een woonwagenlocatie in de gemeente Alkmaar hebben gewoond, waarbij het kind zelf nooit op een woonwagenlocatie in de gemeente Alkmaar heeft gewoond, maar aantoonbaar sterke familiebanden heeft met bewoners van een woonwagenlocatie in de gemeente Alkmaar, ontvangt eenmalig50 punten bij inschrijving. Deze woningzoekenden vallen ook onder categorie 1.
Een standplaatszoekende die als hoofdbewoner, hoofdhuurder, medehuurder of medebewoner die al minimaal 10 jaar op een woonwagenlocatie in de gemeente Alkmaar woont, maar een zelfstandige standplaats zoekt (zijnde een inwonende broer/zus betreft of een scheidende partner is die een eigen standplaats zoekt), ontvangt eenmalig40 punten bij inschrijving. Deze standplaatszoekenden vallen onder categorie 2.
Een standplaatszoekende die volgens het afstammingsbeginsel een woonwagenbewoner is, binnen de regio Alkmaar woonachtig is, in de gemeente Alkmaar een standplaats zoekt, en géén eerste- of tweedegraads familie op een woonwagenlocatie in de gemeente Alkmaar heeft, ontvangt eenmalig5 punten bij inschrijving. Deze woningzoekenden vallen ook onder categorie 3.
Een standplaatszoekende die volgens het afstammingsbeginsel een woonwagenbewoner is, buiten de regio Alkmaar woonachtig is, in de gemeente Alkmaar een standplaats zoekt, en géén eerste- of tweedegraads familie op een woonwagenlocatie in de gemeente Alkmaar heeft, ontvangt eenmalig1 punt bij inschrijving. Deze woningzoekenden vallen ook onder categorie 3.
Lid 4 Periodieke opbouw punten
De standplaatszoekende die ingevolge lid 3 een eenmalig puntenaantal toegekend heeft, ontvangt gedurende elk jaar dat hij of zij ingeschreven staat, 12 punten boven op de opgebouwde punten.
Met in achtneming van het in het eerste tot en met vierde lid bepaalde wordt bij gelijke puntentotaal in een gelijke categorie eerst voorrang verleend aan degene met de langste inschrijfduur en, indien beide een gelijke inschrijfduur hebben, vindt toewijzing plaats aan degene met de hoogste leeftijd, en indien beide een gelijke leeftijd hebben, vindt toewijzing plaats door middel van loting.
Burgemeester en wethouders wijzen de standplaatszoekende een vrijgekomen standplaats toe volgens het puntensysteem en de voorrangsregels van artikel 6 en 7 en eventueel met inachtneming van de hardheidsclausule van artikel 12. De rangorde van de standplaatszoekende op de Lijst ingeschreven standplaatszoekenden wordt gebaseerd op het aantal eenmalig toegekende en op enig moment totaal opgebouwde punten.
Lid 2 Standplaatszoekenden uit categorie 1
Indien een standplaats beschikbaar komt, worden eerst de standplaatszoekenden van artikel 7 lid 3 sub a tot en met h aangeschreven (categorie 1). Degene uit deze groep met het op dat moment hoogst aantal punten wordt als eerste benaderd om zijn of haar belangstelling kenbaar te maken. De standplaatszoekende heeft het recht te weigeren zonder verlies van het aantal punten. Bij weigering wordt de eerstvolgende van deze groep op de Lijst ingeschreven standplaatszoekenden benaderd voor toewijzing van de vrijgekomen standplaats.
Lid 3 Standplaatszoekenden uit categorie 2
Indien de toewijzing ingevolge lid 2 van dit artikel niet leidt tot een acceptatie, wordt de vrijgekomen standplaats vervolgens aangeboden aan de groep standplaatszoekenden van artikel 7 lid 3 sub i tot en met l (categorie 2). Degene uit deze groep met het op dat moment hoogst aantal punten wordt vervolgens als eerste benaderd om zijn of haar belangstelling kenbaar te maken. De standplaatszoekende heeft het recht te weigeren zonder verlies van het aantal punten. Bij weigering wordt de eerstvolgende van deze groep op de Lijst ingeschreven standplaatszoekenden benaderd voor toewijzing van de vrijgekomen standplaats.
Lid 4 Standplaatszoekenden uit categorie 3
Indien de toewijzing ingevolge lid 3 van dit artikel niet leidt tot een acceptatie, wordt de vrijgekomen standplaats vervolgens aangeboden aan de groep standplaatszoekenden van artikel 7 lid 3 sub m en n (categorie 3). Degene uit deze groep met het op dat moment hoogst aantal punten wordt vervolgens als eerste benaderd om zijn of haar belangstelling kenbaar te maken. De standplaatszoekende heeft het recht te weigeren zonder verlies van het aantal punten. Bij weigering wordt de eerstvolgende van deze groep op de Lijst ingeschreven standplaatszoekenden benaderd voor toewijzing van de vrijgekomen standplaats.
Artikel 9 Standplaatsvergunning
Burgemeester en wethouders verlenen aan de standplaatszoekende aan wie een standplaats wordt toegewezen een standplaatsvergunning.
De standplaatsvergunning vermeldt in ieder geval:
Burgemeester en wethouders kunnen voorschriften verbinden aan de standplaatsvergunning.
De standplaatsvergunning vervalt:
Bij overlijden van de standplaatshouder kunnen burgemeester en wethouders de standplaatsvergunning op naam stellen van een achterblijvend persoon, mits deze persoon op de datum van overlijden van de standplaatshouder op hetzelfde adres als de overledene in de gemeentelijke basisregistratie personen stond geregistreerd.
Burgemeester en wethouders kunnen de standplaatsvergunning intrekken indien:
Indien de vrijgekomen standplaats een koopstandplaats betreft, wordt deze aan de betreffende standplaatszoekende in koop aangeboden. Indien de vrijgekomen standplaats een huurstandplaats met huurwoonwagen betreft, wordt deze door de eigenaar van de standplaats aan de betreffende standplaatszoekende in huur aangeboden. Alle huurstandplaatsen met huurwoonwagens zijn eigendom van de woningcorporatie en behoren tot de zogeheten ‘sociale kernvoorraad’. Indien de vrijgekomen standplaats een huurstandplaats betreft voor de plaatsing van een eigendomswoonwagen, wordt deze standplaats in koop aangeboden, met in achtneming van het bepaalde in artikel 11.
Alleen standplaatszoekenden van 21 jaar en ouder komen in aanmerking voor een huurstandplaats met huurwoonwagen.
Artikel 11 Gereserveerde Mantelzorg
Indien de huurder van de huurstandplaats met eigendomswoonwagen aan wie gereserveerde mantelzorg werd verleend, komt te overlijden of vertrekt, zal de standplaats eenmalig met voorrang worden toegewezen aan de bij de verhuurder geregistreerde mantelzorger, ongeacht zijn rangorde op de Lijst ingeschreven standplaatszoekenden.
De voorwaarden voor het bepaalde in het vorige lid zijn als volgt:
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2023-564062.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.