Wijzigingsverordening ‘Verordening maatschappelijke ondersteuning Veendam 2024’

De raad van de gemeente Veendam;

 

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 31 oktober 2023 nummer 202300706;

 

gelet op de artikelen 2.1.3, 2.1.4, eerste tot en met vierde lid, en zesde lid, 2.1.4a, eerste, tweede, vijfde en zesde lid, 2.1.4b, tweede lid, 2.1.5, eerste lid,2.1.6, 2.3.6, vierde lid, en 2.6.6, eerste lid, van de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 en artikel 5.4 van het Uitvoeringsbesluit Wmo 2015;

 

BESLUIT:

I. De Verordening maatschappelijke ondersteuning Veendam 2020 als volgt:

Artikel 7: (Criteria voor een maatwerkvoorziening), wordt gewijzigd als volgt:

 

Aangepast wordt lid 7:

Als een maatwerkvoorziening noodzakelijk is, verstrekt het college de goedkoopst adequate tijdig beschikbare en compenserende voorziening.

 

Toegevoegd wordt een lid 8 luidende:

Geen maatwerkvoorziening wordt verstrekt:

a. als de cliënt de gevraagde voorziening voor de melding heeft gerealiseerd of geaccepteerd, tenzij er sprake is van een acute noodsituatie waardoor het voor de cliënt dringend noodzakelijk was de voorziening te treffen;

b. als de cliënt de gevraagde voorziening voor de melding heeft gerealiseerd of geaccepteerd, tenzij het college daarvoor schriftelijk toestemming heeft gegeven of als de noodzaak en de passendheid van de voorziening achteraf nog beoordeeld kunnen worden;

c. zie voor een verdere niet limitatieve lijst van weigeringsgronden artikel 3.34 in de Beleidsregels maatschappelijke ondersteuning Veendam 2022.

 

Artikel 10 (Regels voor pgb), wordt gewijzigd als volgt:

 

Aangepast wordt lid 3:

Een cliënt aan wie een pgb wordt verstrekt kan diensten, hulpmiddelen, woningaanpassingen en andere maatregelen onder de volgende voorwaarden betrekken van een persoon die behoort tot het sociale netwerk:

 

a. het tarief of de prijs, bedoeld in het tweede lid, onderdeel b, onder 1°, bedraagt voor maatschappelijke ondersteuning verleend door een derde, niet zijnde op onverplichte basis verleende maatschappelijke ondersteuning door een hulp uit het sociale netwerk als bedoeld in artikel 2 van de Uitvoeringsregeling Wmo 2015, het wettelijke minimumloon het uurloon van de hoogste periodiek behorende bij de Functie Waardering Gezondheidszorg (FWG 30) van de voor de betreffende periode geldende cao VVT, te vermeerderen met vakantietoeslag en de tegenwaarde van de verlofuren of zoveel meer tot ten hoogste de kostprijs van de in de betreffende situatie goedkoopste adequate in de gemeente tijdig beschikbare maatwerkvoorziening in natura, als noodzakelijk is om:

 

1°. te verzekeren dat het budget de cliënt in staat stelt tijdig veilige, doeltreffende en kwalitatief goede diensten, hulpmiddelen, woningaanpassingen en andere maatregelen die tot de maatwerkvoorziening behoren, van derden te betrekken, en

2°. op gepaste wijze rekenschap te geven van de gezinssituatie en van de aantoonbare relevante werkervaring en kwalificaties van deze persoon.

 

b. tussenpersonen of belangenbehartigers kunnen niet uit het pgb worden betaald.

 

Aangepast wordt lid 4:

Voor de persoonsgebonden budget tarieven geldt het volgende:

Bij de vaststelling van de pgb tarieven wordt onderscheid gemaakt tussen formele en informele hulp en / of ondersteuning.

 

Bij de tarieven voor (in)formele hulp worden de volgende vormen van hulp onderscheiden: begeleiding individueel, begeleiding groep, dagbesteding, vervoer van en naar dagbesteding, kortdurend verblijf en persoonlijke verzorging.

 

Indien de werkelijke kosten van de voorziening lager liggen dan de in deze verordening genoemde maximale bedragen, worden de werkelijke kosten in de vorm van een pgb toegekend.

 

De tarieven die zijn opgenomen in deze verordening zijn de maximale tarieven die belanghebbende via het pgb mag declareren bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

 

 

Artikel 11 (Bijdrage in de kosten van maatwerkvoorzieningen of pgb’s en bij verordening aangewezen algemene voorzieningen), wordt gewijzigd als volgt:

 

Aangepast wordt lid 4:

Voor de algemene voorzieningen en maatwerkvoorzieningen bedraagt de hoogte van de bijdrage voor één of meerdere voorzieningen samen het bedrag genoemd in artikel 2.1.4 lid 3 en artikel 2.1.4a lid 4 Wmo 2015 per maand voor de ongehuwde cliënt of de gehuwde cliënt samen.

Artikel 12e (Regels Pgb maatwerkvoorziening Beschermd Wonen en Opvang), wordt gewijzigd als volgt:

 

Aangepast wordt lid 8:

De hoogte van een pgb voor:

 

a. beschermd wonen (formeel en ZZP) op de onderdelen:

1. ‘verblijf accommodatie met toezicht op afroep of 24 uurs toezicht’ bedraagt maximaal 100% van het inkooptarief zorg in natura (ZIN), indien de zorg/ondersteuning wordt ingekocht bij een instelling die wat betreft aard en kwaliteit vergelijkbaar is met een gecontracteerde instelling. Indien de zorg door een ZZP’er wordt ingekocht bedraagt het tarief maximaal 85% van het inkooptarief ZIN;

2. woonbegeleiding complex (intra- en extramuraal) bedraagt 100% van het inkooptarief ZIN per uur en ingeval van inkoop via ZZP’er maximaal 85% van het inkooptarief ZIN;

3. ‘Thuis Plus’ voor de bandbreedte 1-3 uur, 4-6 uur en 7- 10 uur per week bedraagt indien de ondersteuning wordt ingekocht bij een instelling die wat betreft aard en kwaliteit vergelijkbaar is met een gecontracteerde instelling 100% en ingeval van inkoop via ZZP’er maximaal 85% van het inkooptarief ZIN;

4. activering en participatie bedraagt 100% van het inkooptarief ZIN per dagdeel en kan, indien noodzakelijk, een door het college vast te stellen adequaat tarief voor vervoer worden gehanteerd;

5. en wordt jaarlijks per 1 januari opnieuw afgeleid van de dan geldende ZIN tarieven.

 

b. beschermd wonen (informeel) is modulair samengesteld en opgebouwd uit de volgende onderdelen:

1. toezicht, waarvan het tarief wordt vastgesteld op basis van één wettelijk minimumuurloon per dag;

2. begeleiding/ondersteuning, waarvan het tarief € 20,- per uur bedraagt en

3. vakantie/respijtzorg waarvan de hoogte gelijk is aan 8,33% van de voorgaande onderdelen zoals onder b. genoemd en voor zover noodzakelijk;

 

c. dagbesteding kan in het kader van beschermd wonen niet informeel worden geleverd;

 

d. naast de informele ondersteuning kan ook professionele ondersteuning worden ingekocht;

 

Artikel 15: (Voorkoming en bestrijding ten onrechte ontvangen maatwerkvoorzieningen en pgb’s en misbruik of oneigenlijk gebruik van de wet) wordt gewijzigd als volgt:

 

Aangepast wordt lid 5:

Als het college een beslissing op grond van het tweede derde lid, onder a, heeft ingetrokken en de verstrekking van de onjuiste of onvolledige gegevens door de cliënt opzettelijk heeft plaatsgevonden, kan het college van de cliënt en degene die daaraan opzettelijk zijn medewerking heeft verleend, geheel of gedeeltelijk de geldswaarde vorderen van de ten onrechte genoten maatwerkvoorziening of het ten onrechte genoten pgb.

 

II. De wijzigingen van de Verordening maatschappelijke ondersteuning 2024 Veendam treden in werking op 1 januari 2024.

 

III. De wijziging zal worden aangehaald als “Wijzigingsverordening ‘Verordening maatschappelijke ondersteuning Veendam 2024’”.

 

Aldus besloten in de openbare vergadering van 18 december 2023,

De raad voornoemd,

Voorzitter, Griffier,

Mr. S.E. Korthuis A.A. Swart

Naar boven