Beleidsregels duurzaam witgoed gemeente Nunspeet 2024  

Het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Nunspeet,

gelezen de beslisnota Witgoedregeling;

met inachtneming van de specifieke uitkering (SPUK) energiearmoede;

gelet op de artikelen 1:3, vierde lid, 3:42, titel 4.3 en titel 4.4 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) en de artikelen 147 en 149 van de Gemeentewet;

Besluit vast te stellen de Beleidsregels duurzaam witgoed gemeente Nunspeet 2024

 

 

 

Artikel 1. Begripsbepalingen

  • 1.

    Alle begrippen die in deze beleidsregels gebruikt worden en die niet nader worden omschreven hebben dezelfde betekenis als in de Algemene wet bestuursrecht (Awb).

  • 2.

    Onder inkomen wordt verstaan de middelen zoals beschreven in artikel 32 van de Participatiewet.

  • 3.

    De inkomensgrens zoals bedoeld in deze beleidsregels sluit aan bij 130% van de van toepassing zijnde bijstandsnorm zoals genoemd in de Participatiewet.

  • 4.

    Klusteam: team van medewerkers van het bedrijf Sobolt, die diensten hebben geleverd en een inventarisatie van verouderd witgoed hebben uitgevoerd onder bezochte huishoudens. En deze inventarisatie alsnog uitvoeren bij huishoudens die een aanvraag doen, maar niet hebben geparticipeerd in het aanbod van het klusteam.

  • 5.

    Verouderd: onder verouderd witgoed wordt verstaan:

  • a.

    Het witgoed is ouder dan 10 jaar, en/of

  • b.

    Niet goed functioneert, bijvoorbeeld niet goed afsluit of witgoed dat vaak aanslaat.

  • 6.

    Duurzaam witgoed: witgoedapparaten die in aanmerking komen voor deze regeling zijn;

  • a.

    Koelkast (tafelmodel), label D of hoger;

  • b.

    Vriezer (tafelmodel), label D of hoger;

  • c.

    Koel- vriescombinatie, label D of hoger;

  • d.

    Wasmachine, label D of hoger;

  • e.

    Droger, vanaf label A of hoger.

  • 7.

    Witgoedleverancier: Eén van de aangewezen witgoedleveranciers, welke door het college zijn bepaald door middel van een aanbestedingsprocedure.

  • 8.

    Als de inhoud van een begrip bij de toepassing van deze Beleidsregels niet eenduidig blijkt te zijn, bepaalt het college de nadere invulling of uitleg van dit begrip.

  • 9.

    Witgoedvoucher: Een financiële bijdrage die uitsluitend besteed wordt aan een nieuw wit-goedapparaat en besteed kan worden bij een van de aangewezen witgoedleveranciers, waarbij het verouderde witgoedapparaat ingeruild dient te worden.

  • 10.

    Huishouden: Onder huishouden wordt verstaan het huishouden zoals beschreven in artikel 3 van de Participatiewet.

Artikel 2. Aanvragen en procedure

  • 1.

    Iedere inwoner wonend in de gemeente Nunspeet kan een aanvraag indienen. De gemeente zelf schrijft inwoners actief aan die:

  • a.

    in het verleden bij het klusteam hebben aangegeven open te staan voor deze regeling; of

  • b.

    een energietoeslag hebben ontvangen op grond van de Beleidsregels energietoeslag gemeente Nunspeet 2022-III.

  • 2.

    Een aanvraag kan worden ingediend vanaf het moment van inwerkingtreding van deze beleidsregels tot en met 30 juni 2024.

  • 3.

    Na het indienden van de aanvraag beoordeelt het college of de belanghebbende in het kalenderjaar van aanvragen gebruik heeft gemaakt van één van de gemeentelijke minimaregelingen. Indien dit het geval is krijgt de belanghebbende een bevestiging per brief dat hij/zij in de doelgroep valt. Indien het klusteam nog niet in de woning is geweest en nog niet heeft vastgesteld dat de inwoner witgoed heeft dat in aanmerking komt voor vervanging, zal een medewerker van het klusteam beoordelen of er witgoed aanwezig is dat valt onder het begrip ‘verouderd’ zoals omschreven in artikel 1.5 van deze beleidsregels. De belanghebbende ontvangt een brief waarin staat hoe ze een afspraak kunnen maken voor de beoordeling van het klusteam. Afhankelijk van de uitkomst van deze toetsing wordt de aanvraag toegekend, dan wel afgewezen. Het college neemt binnen acht weken na ontvangst van de aanvraag een besluit op de aanvraag. Indien het klusteam een beoordeling maakt, wordt de behandeltermijn opgeschort vanaf het moment dat het college een verzoek tot beoordeling bij het klusteam heeft ingediend tot het moment dat het college van het klusteam het advies heeft ontvangen.

  • 4.

    Per huishouden wordt maximaal 1 voucher toegekend met een maximum bedrag ad. € 750,- gedurende de looptijd van deze beleidsregel. Deze voucher kan worden ingezet voor het vervangen van één witgoedapparaat. Het geld wat niet besteed wordt, kan niet worden aangewend voor andere diensten c.q. goederen, is niet geldelijk opeisbaar en komt te vervallen. De voucher is na toekenning een half jaar geldig.

  • 5.

    Een voucher voor een witgoedapparaat genoemd onder 1.6e slechts toegekend indien de apparaten genoemd onder 1.5 a t/m d niet voor vervanging in aanmerking komen.

  • 6.

    Indien de aanvraag voor een witgoedvoucher door de het college is toegekend, bepaalt het college welke leverancier dit product aan de belanghebbende mag leveren.

  • 7.

    Voor deze regeling is een budgetplafond ingesteld van € 210.000,-. Het college kan de regeling sluiten indien de totaalbedrag aan verstrekkingen het budgetplafond overschrijdt.

  • 8.

    Indien de aanvraag van de belanghebbende wordt afgewezen, wordt hij/zij doorverwezen naar het Financieel Trefpunt en/of het duurzaamheidsloket.

Artikel 3. Verstrekking

  • 1.

    In aanmerking voor een witgoedvoucher zoals bedoeld in deze beleidsregels komen belanghebbenden:

  • a.

    die op het moment van de aanvraag 18 jaar of ouder zijn en een zelfstandige huishouding voeren; en

  • b.

    die op het moment van de aanvraag woonachtig zijn in de gemeente Nunspeet; en

  • c.

    die in het bezit zijn van een geldig Nederlands identiteitsbewijs of een geldige verblijfsvergunning; en

  • d.

    met een inkomen van maximaal 130% van het sociaal minimum gedurende drie maanden voorafgaand aan de datum van aanvraag.

  • 2.

    Indien belanghebbenden een gezamenlijke huishouding voeren, wordt een aanvraag gezamenlijk ingediend. De voorwaarden in artikel 3 lid 1 gelden voor beide belanghebbenden.

  • 3.

    Niet in aanmerking voor een witgoedvoucher komen belanghebbenden die zich binnen een periode van 12 maanden voorafgaand aan de aanvraag voor een energiezuinig witgoedapparaat schuldig hebben gemaakt aan misbruik of fraude, waardoor te veel aan bijstand is ontvangen.

  • 4.

    De energiezuinige witgoedapparaten worden ‘’in natura’’ verstrekt. Hieronder wordt verstaan dat indien de aanvraag is toegekend, de aanschafkosten tot een maximum van € 750,--, maar nooit meer dan de aanschafwaarde, van de door de belanghebbende geselecteerde energiezuinige witgoedapparaat door het college rechtstreeks aan de leverancier zal worden vergoed.

Artikel 4. Hardheidsclausule

  • 1.

    Het college kan, met inachtneming van artikel 4:84 Awb, in zeer bijzondere gevallen gemotiveerd afwijken van de bepalingen in deze beleidsregels, indien onverkorte toepassing daarvan aanleiding geeft of zou leiden tot disproportionele onredelijkheid of onbillijkheid.

  • 2.

    In gevallen waarin deze beleidsregels niet voorzien, beslist het college.

Artikel 5. Inlichtingenplicht

Belanghebbende is verplicht onder overlegging van bewijsstukken het college onmiddellijk mededeling te doen van de feiten en omstandigheden die van belang zijn voor de uitvoering van deze beleidsregels.

Artikel 6. Citeertitel

Deze regels worden aangehaald als: ’Beleidsregels duurzaam witgoed gemeente Nunspeet 2024’.

Artikel 7. Inwerkingtreding

Deze beleidsregels treden in werking op 1 januari 2024 en komen van rechtswege te vervallen op 31 december 2024.

Aldus vastgesteld op 31 oktober 2023.

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Nunspeet,

de secretaris, de burgemeester,

mr. A. Heijkamp C.W.J. Blom

Algemene toelichting

Het college heeft van het Rijk middels een specifieke uitkering (SPUK) middelen ontvangen voor de aanpak van energiearmoede. Met deze beleidsregels geeft het college uitvoering aan de aanpak energiearmoede door verduurzaming te stimuleren bij huishoudens met een laag inkomen. Deze groep heeft vaak moeite om witgoedapparaten te vervangen, omdat er weinig financiële buffers zijn. Hierdoor blijven zij vaak langer gebruik van energieslurpende apparaten en kopen zij bij vervanging van apparaten vaak minder energiezuinige apparaten, omdat deze doorgaans goedkoper zijn.

Door de witgoedregeling kunnen huishoudens die vallen binnen de doelgroep ‘energiearmoede’ een voucher ter waarde van maximaal € 750,-- ontvangen, welke te besteden is voor de aanschaf van een nieuw en energiezuiniger witgoedapparaat bij lokale witgoedleveranciers. Hiermee worden zij ondersteund om structureel het energieverbruik te verlagen, wat ook financiële voordelen heeft voor de inwoner.

De witgoedregeling is een gesloten regeling, dat betekent dat als het plafond van het budget is bereikt het college de regeling sluit.

Artikelsgewijze toelichting

Hieronder wordt voor de artikelen waar dat nodig is een nadere toelichting gegeven.

Artikel 1 lid 6

Sinds 2021 zijn er nieuwe energielabels voor wasmachines, koelkasten en vriezers. Bij wasmachines is het nieuwe energielabel B is te vergelijken met het oude A+++ label.

Het nieuwe energielabel G is te vergelijken met het oude A+ energielabel. Bij koelkasten en vriezers is het nieuwe energielabel B, C of D te vergelijken met het oude A+++ energielabel.

Voor drogers is er nog geen nieuw energielabel. Vandaar dat de eis bij een droger label A of hoger is en bij de andere apparaten label D volstaat.

Artikel 2 lid 3

Wanneer de gemeentelijke minimaregelingen worden benoemd, dan gaat het over de bijdrage sport en cultuur, de bijdrage gemeentelijke belastingen, de collectieve zorgverzekering (gemeentepolis), de individuele inkomenstoeslag, algemene bijstand op grond van de Participatie-wet of de energietoeslag. Heeft de aanvrager in het kalenderjaar van de aanvraag gebruikt gemaakt van één van deze regelingen? Dan acht het college dat zij een inkomen hebben van minder dan 130% van het sociaal minimum. De inwoner hoeft dan minder gegevens aan te leveren, waardoor de aanvraag eenvoudiger wordt. Ook voor de uitvoering wordt de beoordeling eenvoudiger.

Artikel 2 lid 5

Vanuit duurzaamheidsoverweging wordt een droger pas toegekend wanneer geen van de andere apparaten in het huis vervangen kan worden.

Artikel 2 lid 6

Omdat er sprake is van een meervoudige onderhandse aanbesteding onder lokale ondernemers is het de bedoeling om de te besteden vouchers zo eerlijk mogelijk te verdelen.

Artikel 3 lid 1 sub a

Belanghebbenden wonend in een inrichting worden geacht een zelfstandige huishouding te voeren, zodat ook deze inwoners in aanmerking kunnen komen voor een witgoedvoucher.

Artikel 3 lid 1 sub d

Inwoners die gebruik maken van een Participatiewet-uitkering, de gemeentelijke minimaregelingen of de energietoeslag worden geacht drie maanden voorafgaand aan de aanvraag een laag inkomen te hebben gehad.

Naar boven