Gemeenteblad van Alblasserdam
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Alblasserdam | Gemeenteblad 2023, 561246 | algemeen verbindend voorschrift (verordening) |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Alblasserdam | Gemeenteblad 2023, 561246 | algemeen verbindend voorschrift (verordening) |
Bomenverordening Alblasserdam 2023
Hoofdstuk 1: Algemene bepalingen
Artikel 1: Begripsomschrijvingen
In deze verordening wordt verstaan onder:
Bomen Effect Analyse (BEA): een gestandaardiseerde beoordeling van de mogelijk nadelige effecten van een ruimtelijke ontwikkeling of (her)inrichting in de nabijheid van bomen. Hierbij wordt de bestaande situatie van de bomen geanalyseerd en worden alle risico’s voor het te handhaven bomenbestand geïnventariseerd;
Dunnen: het verwijderen van boomvormers uit een houtopstand als onderhoudsmaatregel ter bevordering van de groei van de overblijvende houtopstand, waarbij geen oppervlakte verloren gaat van de betreffende houtopstand. Dunning is een beheermaatregel en wordt daarmee niet onder het begrip vellen geschaard;
Nazorg: het periodiek controleren van bomen in de eerste 3 jaar na aanplant op onder meer vochtbehoefte en zuurstofwaarden en eventueel andere essentieel te treffen maatregelen om de boom een gezonde start mee te geven. Wanneer een boom gedurende een nazorgperiode van 3 jaar niet of niet goed aanslaat, is betreffende aannemer verplicht de boom te vervangen voor dezelfde soort en plantmaat en gaat opnieuw een periode van 3 jaar nazorg in;
Hoofdstuk 2: Aanwijzingen in de fysieke leefomgeving
Artikel 4: Aanwijzing bebouwde kom
De bebouwde kom van de gemeente, zoals deze op de Groene Kaart staat aangegeven, beslaat het gebied binnen de grenzen zoals door het bevoegde gezag is vastgesteld als bebouwde kom als bedoeld in artikel 4.1, onderdeel a, van de Wet natuurbescherming.
Artikel 8: Verbod op functieverandering beplanting in de groene zones
Ten aanzien van particulier groen is het verboden, zonder vergunning van het college, binnen de groene zones tuinen (groenlocaties met de functie Tuin) met een totaal onbebouwd oppervlak van 150m2 of meer, welke is inclusief de ondergrond van vergunningsvrije bouwwerken, voor meer dan 20 procent te verharden. Het verbod is slechts van toepassing op verhardingsactiviteiten die plaatsvinden na de inwerkingtreding van deze verordening.
Ten aanzien van gemeentelijk groen, is het, zonder vergunning van het college van Burgemeester en Wethouders, verboden om te vormen naar andere functies. Dit betreft beplanting op locaties met de bestemmingsfunctie Groen, Recreatie, Sport, maatschappelijke gronden bestemd voor 'begraafplaats' en gronden aangewezen voor Natuur (1 en 2), bestemd voor groenvoorzieningen binnen de groene zones.
Artikel 10: QuickScan, Groentoets en Bomen Effect Analyse bij ruimtelijke ontwikkeling
Indien uit de QuickScan blijkt dat bomen en/of beplanting aanwezig zijn, ongeacht of deze een beschermde status hebben, èn deze redelijkerwijs negatief beïnvloed kunnen worden door de ruimtelijke ontwikkeling en/of werkzaamheden daaromtrent, dient een volledige groentoets c.q. BEA te worden uitgevoerd.
De BEA en/of groentoets omvatten in ieder geval een duidelijke beschrijving van de ruimtelijke ontwikkeling, de aanwezige bomen en/of beplanting, de locatie van het project en een reële planning en wordt opgesteld door of namens dan wel met toestemming van degene die krachtens zakelijk recht of publiekrechtelijke bevoegdheid gerechtigd is over de bomen en/of beplanting te beschikken.
Artikel 11: Indienen vergunningaanvraag
De aanvrager levert bij de aanvraag in ieder geval de volgende stukken en documenten:
een afschrift van een recente boomveiligheidscontrole, in opdracht van de aanvrager uitgevoerd door een boomtechnisch deskundige met certificaat als ETW of gelijkwaardig, als de aanvraag is ingediend voor vellen van een boom uit veiligheid of beheerbaarheid vanwege sterk teruglopende kwaliteit of conditie, gelet op het belang van het voorkomen van letsel of ernstige schade;
Artikel 12: Herplantplicht, instandhoudingsplicht en overige voorschriften
Bij het vellen van bomen of het verharden van tuinen zonder benodigde vergunning als bedoeld in artikel 7 (verbod op vellen beschermwaardige houtopstand) en artikel 8 (verbod op functieverandering beplanting), legt het college een herplantplicht van beplanting op. Indien deze herplant in natura niet mogelijk is, is een financiële compensatie van de beplantingswaarde conform het beleidskader mogelijk.
In het compensatieplan wordt het volgende bepaald:
Een beheerplan voor de eerste drie jaren, gerekend vanaf de aanplant, waarin onder andere de termijn voor de eerste aanplant, inboetperioden, aanwijzingen voor plantgatvoorbereiding, verzorging- en groeibevorderende maatregelen, welk plantmateriaal, welke soort, de stamomtrek en het aantal is opgenomen;
De waardebepaling van de bomen en beplanting wordt gedaan op basis van staffel zoals opgenomen in het Beleidskader bescherming groen en bomen 2023. In deze financiële vervangingswaarde wordt in ieder geval meegerekend:
Als de waarde van de beplanting niet kan worden bepaald door middel van de richtlijnen de in het Beleidskader bescherming groen en bomen 2023, of bij onduidelijkheid of onenigheid over de daaruit voortvloeiende waarde, vindt een aanvullende waardebepaling plaats op grond van de op dat moment actuele gepubliceerde methode van de Nederlandse Vereniging van Beëdigde Taxateurs van Bomen (NVTB).
Artikel 15: Bestrijding van boomziekten
Indien zich op een terrein één of meer bomen bevinden die naar het oordeel van het college gevaar opleveren van verspreiding van een boomziekte of voor vermeerdering van de ziekteverspreiders zoals insecten, is de rechthebbende, indien hij daartoe door het college is aangeschreven, verplicht binnen de bij aanschrijving vast te stellen termijn de houtopstand te vellen.
De gevelde houtopstand dient conform de richtlijnen van de gemeente, direct zodanig te worden behandeld dat verspreiding van de boomziekte wordt voorkomen. Het is verboden gevelde bomen of delen daarvan voorhanden of in voorraad te hebben of te vervoeren, indien het een boomsoort betreft die een boomziekte kan verspreiden.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2023-561246.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.