Slagsteeg en Kanaalweg: wijzigen gebied dat gesloten is voor alle motorvoertuigen,uitgezonderd agrarische verkeer en ontheffingshouders

kenmerk: JSO_372_23

Burgemeester en Wethouders van de gemeente Wageningen,

Overwegingen ten aanzien van het besluit

In deze afbeelding is met donkerblauw aangegeven welk gebied de geslotenverklaring voor motorvoertuigen gaat gelden. De geslotenverklaring is een uitbreiding van het huidige gebied welke met lichtblauw is aagegeven. Daar staat tegenover dat in het rood aangegeven weg de weg ook gesloten wordt voor ontheffingshouders. Dit wordt fiets-/bromfietspad (wel toegestaan: speed-pedelec en vrachtwagens met bestemming Slagsteeg).

Bevoegdheid:

Artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994.

Grondslag:

Artikel 15 Wegenverkeerswet en artikel 12 BABW.

Krachtens artikel 15 lid 1 van de Wegenverkeerswet 1994 dient er een verkeersbesluit te worden genomen voor de plaatsing van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer opgenomen verkeerstekens, evenals voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Aanleiding, uitvoering en belangen:

Aanleiding:

op 13 juli 2020 heeft de gemeenteraad de Visie buitengebied vastgesteld. Daarin staat dat we onze kleine wegen in het buitengebied vrij willen hebben van doorgaand autoverkeer. "Daarmee ontstaat verblijfskwaliteit op de kleine wegen en maken we veel meer ruimte voor bewegen, recreatie en natuur".

We hebben veel overlegt met de regiogemeentes en in het bijzonder met de gemeenten Ede, Rhenen en Veenendaal. Doel was de veiligheid en comfort voor de fietsers te vergroten. Zij staan achter de maatregelen van gemeente Wageningen om doorgaand autoverkeer ("sluipverkeer") in het Binnenveld terug te dringen.

Vanwege de verwachte realisatie van Beter Bereikbaar Wageningen kunnen we tijdelijk nog meer sluipverkeer verwachten rondom Wageningen. Dat willen we voorkomen. Gemeente Wageningen start daarom als eerste met maatregelen ("pilot"). Het idee was om met twee landbouwsluizen het sluipverkeer op de Veensteeg en Slagsteeg tegen te gaan.

Op 26 oktober 2023 is er een participatieavond geweest voor direct betrokkenen. Daaruit kwam het verzoek om sluipverkeer op een andere manier tegen te gaan. Er waren veel voorstanders om het huidige ontheffingengebied uit te breiden. Dat is het gebied dat gesloten is voor alle motorvoertuigen, uitgezonderd ontheffingshouders en agrarisch verkeer.

Het adviesbureau dat deze avond leidde heeft daardoor een drievoudig advies gegeven. Dat is in het kort: over landbouwsluizen (1), over de wens van de participatieavond (2) en vanuit hun eigen expertise voor een beweegbare afsluiting (3).

Dit advies gaan we met aanpassingen in drie stappen overnemen. In stap 1 voeren we de wens uit van de participatieavond. In stap 2 realiseren we landbouwsluis in de Veensteeg. In stap 3 denken we na of een dynamische toegang in de Slagsteeg kan. (bijvoorbeeld met een beweegbare afsluiting of iets met kentekenherkenning).

Het oostelijk deel van de Kanaalweg halen we uit de ontheffing. Deze weg is zo smal en het huidige autoverkeer veroorzaakt er te veel hinder. Dit doen we door het plaatsen van een ander bord. Voor dat bord zijn geen ontheffingen verleend.

Belangen:

Aan dit verkeersbesluit liggen de volgende belangen, als bedoeld in artikel 2 van de Wegenverkeerswet 1994, ten grondslag:

- het verzekeren van de veiligheid op de weg;

- het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer.

- het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade alsmede de gevolgen voor het milieu, bedoeld in de Wet milieubeheer;

- het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte aantasting van het karakter of van de functie van objecten of gebieden.

Politieadvies

In overeenstemming met artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is er overleg geweest met de gemandateerde van de politie, eenheid Oost Nederland, district Gelderland-Midden. De politie heeft positief advies gegeven.

BESLUIT

Het college besluit tot het plaatsen van de volgende verkeersborden en tekens (van het RVV1990):

  • 1.

    C12 (Gesloten voor alle motorvoertuigen), met het onderbord "uitgezonderd bewoners/bezoekers Slagsteeg 102" en het onderbord "uitgezonderd agrarisch verkeer en ontheffingshouders" in de straten en ter hoogte van:

    • 1.

      Veensteeg, ter hoogte van de brug over het Nieuwe Kanaal;

    • 2.

      Slagsteeg; net ten zuiden van de Egelsteeg;

  • 2.

    G12a (Fiets-/bromfietspad), met de onderborden "uitgezonderd vrachtwagens met ontheffing Binnenveld of naar Slagsteeg 102";

    Tijdelijk plaatsen we een waarschuwingsbord: J27 met onderbord "Dit pad is ook gesloten voor ontheffingshouders Binnenveld".

Wageningen, 21 december 2023

Burgemeester en wethouders van Wageningen

Namens deze

ing. J.S. Overvest

Beleidsmedewerker verkeer en vervoer

Bezwaar- of beroepsclausule

Bezwaarmogelijkheid

Bent u het niet met dit besluit eens? Dan willen wij u vragen om eerst telefonisch contact met ons op te nemen via 0317 - 49 29 11. We kunnen met u samen het besluit dan doornemen en uw eventuele vragen en opmerkingen bespreken. Wilt u na dit gesprek toch bezwaar maken? Zorg dan dat u binnen 6 weken na de publicatiedatum in de Staatscourant een bezwaarschrift ingediend heeft t.a.v. burgemeester en wethouders van de gemeente Wageningen. Daarmee voorkomt u dat we uw bezwaarschrift niet meer in behandeling kunnen nemen, omdat het te laat binnen is.

Het bezwaarschrift dient te zijn ondertekend en tenminste te bevatten: uw naam en adres, de dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen uw bezwaar is gericht en de gronden van uw bezwaar. Wanneer u zich laat vertegenwoordigen of gebruik maakt van een gemachtigde, verzoeken wij u tevens te vermelden de naam en het adres van deze persoon. Wanneer voor het indienen van een gemachtigde die niet advocaat is, gebruik wordt gemaakt, verdient het aanbeveling de machtiging direct bij te sluiten. Het bezwaarschrift kunt u ook digitaal indienen, met behulp van uw DigiD, op https://www.wageningen.nl/Bestuur/Beleid_en_regelgeving/Bezwaarschrift_indienenwww.wageningen.nl/bezwaar.

Voorlopige voorziening

Dit besluit geldt ook tijdens de bezwaarprocedure. Als u wilt dat het besluit niet meteen ingaat, kunt u om een voorlopige voorziening vragen bij de rechtbank. Dat is een voorlopige beslissing om een bepaalde handeling uit te stellen of juist door te laten gaan. Dit kan alleen als u al een bezwaarschrift heeft ingediend. Een voorlopige voorziening vraagt u aan bij de voorzieningenrechter van de Rechtbank Gelderland, afdeling Bestuursrecht, o.v.v. voorlopige voorzieningen, Postbus 9030, 6800 EM Arnhem. U kunt het verzoek om voorlopige voorziening ook digitaal indienen, met behulp van uw DigiD, via https://loket.rechtspraak.nl/Burgers/Digitaal%20procederen/33. Meer informatie vindt u op deze site.

Kosten

Aan het indienen van een voorlopige voorziening zijn kosten (griffierecht) verbonden. Deze kunt u vinden op: https://www.rechtspraak.nl/Uw-Situatie/Onderwerpen/Kosten-rechtszaak/Griffierecht/Paginas/Griffierecht-bestuursrecht.aspx

Naar boven