Regeling tot wijziging van de Subsidieregeling koloniaal- en slavernijverleden Den Haag 2022

 

Toelichting

In 2022 is Subsidieregeling koloniaal en slavernijverleden Den Haag 2022 vastgesteld. Deze regeling voorziet in subsidie voor het organiseren van activiteiten die gerelateerd zijn aan het Nederlandse koloniale- en slavernijverleden. Er is een breed scala aan activiteiten die onder deze regeling gesubsidieerd worden, waaronder: kransleggingen, lezingen, theater- en muziekvoorstellingen, dialoogsessies, tentoonstellingen, voorouderherdenkingen, canons en educatieve festivals. Inmiddels is uit een evaluatie met (potentiële) subsidieaanvragers op 17 oktober 2023 gebleken dat de subsidieregeling op een aantal punten moet worden aangepast. Zo wordt het subsidieplafond verhoogd en wordt de aanvraagtermijn aangepast naar minimaal 12 weken voor de uitvoering van de activiteit in plaats van een aanvraagtermijn van tussen de 10 tot 12 weken voor de activiteit. Verder zijn de bepalingen inzake het doel en de activiteiten verduidelijkt zodat kenbaar is dat de activiteiten door of in samenwerking met nazaten van slachtoffers van het koloniaal- en slavernijverleden plaatsvinden. Ook zijn de verplichtingen uitgebreid in die zin dat er een verplichting is om mee te werken aan een steekproef. De verantwoordingseisen zijn aangepast zodat voor het indienen van een verantwoording een bestuurs- of directieverklaring nodig is. Tot slot is van de gelegenheid gebruik gemaakt om enkele technische en redactionele wijzigingen door te voeren om het doel van de subsidieregeling en de activiteiten te verduidelijken. Vanwege de aard en de omvang wordt voorgesteld de regeling te wijzigen en vast te stellen.

 

Besluitvorming

 

Het college van burgemeester en wethouders van Den Haag;

 

gelet op artikel 5 van de Algemene subsidieverordening Den Haag 2020;

 

besluit vast te stellen de Regeling tot wijziging van de Subsidieregeling koloniaal- en slavernijverleden Den Haag 2022:

 

Artikel I

De Subsidieregeling koloniaal- en slavernijverleden Den Haag 2022 wordt gewijzigd als volgt:

 

  • A

    In artikel 1:1 worden twee begripsomschrijving aan de alfabetische volgorde toegevoegd:

- activiteit:

kranslegging, lezing, theater- en muziekvoorstelling, dialoogsessie, tentoonstelling, voorouderherdenking, canon, educatieve festival en andere bijeenkomst of gebeurtenis waarbij

het koloniaal- en slavernijverleden centraal staat;

- kosten voor overhead:

kosten die de aanvrager structureel maakt voor gebouwen en buitenterreinen, personeel, administratie, ICT en andere vaste lasten en die niet rechtstreeks verbonden zijn aan het uitvoeren

van de subsidiabele activiteiten;

 

  • B

    Artikel 1:3 wordt gewijzigd als volgt:

    In het eerste lid wordt “koloniaal of slavernijverleden en de effecten daarvan” vervangen door: koloniaal- en slavernijverleden of de doorwerking daarvan.

    In het tweede lid, onder b wordt “doorwerking het slavernijverleden” vervangen door: doorwerking het koloniaal- en slavernijverleden.

 

  • C

    Artikel 1:4 komt te luiden als volgt:

    Artikel 1:4 Activiteiten

    Subsidie wordt uitsluitend verstrekt voor activiteiten die:

    a. gericht zijn op het organiseren van een herdenking van het koloniale- of slavernijverleden ten behoeve van de Surinaamse, Caribische, Afrikaanse, Indische, Indonesische, Molukse of Papua gemeenschappen dan wel andere gemeenschappen uit (voormalige) Nederlandse koloniën die in Den Haag woonachtig zijn; of

    b. die toegankelijk zijn voor alle inwoners van Den Haag, die worden georganiseerd door of in samenwerking met nazaten van slachtoffers van het koloniaal- en slavernijverleden en die worden georganiseerd in samenwerking met een in Den Haag gevestigde culturele instelling of waarbij ten minste een in Den Haag gevestigde basisschool, voortgezet onderwijsinstelling, mbo of hbo-instelling of een universiteit bij de uitvoering van de herdenking wordt betrokken.

 

  • D

    In artikel 1:6, tweede lid, onder sub d, wordt “indirecte kosten” vervangen door: kosten voor overhead.

 

  • E

    In artikel 1:8, eerste lid, wordt “€400.000,00” vervangen door: €700.000,00.

 

  • F

    Artikel 2:1 komt te vervallen.

 

  • G

    In artikel 3:1, onder b, wordt na “bedoelde activiteiten” ingevoegd: in hetzelfde kalenderjaar.

 

  • H

    Artikel 3:1 wordt gewijzigd als volgt:

    1. Onderdeel d komt te luiden:

    d. de aanvraag wordt gedaan voor activiteiten die voor het grootste deel plaatsvinden buiten het kalenderjaar waarin de subsidieaanvraag heeft plaatsgevonden.

    2. Na onderdeel d wordt een onderdeel e toegevoegd, dat luidt als volgt:

    e. de aanvraag wordt gedaan voor activiteiten die naar het oordeel van het college inhoudelijk onvoldoende bijdragen aan het doel als bedoeld in artikel 1:3.

 

  • I

    Na artikel 4:1 wordt een nieuw artikel toegevoegd, dat luidt als volgt:

    Artikel 4:2 Verplichtingen

    Onverminderd de artikelen 12 en 14 van de ASV 2020, geldt voor de subsidieontvanger de verplichting om mee te werken aan een steekproefcontrole conform het steekproefprotocol van het college om te beoordelen of de subsidie rechtmatig is verstrekt.

 

  • J

    In artikel 5:1, eerste lid, onder c, wordt ‘een bestuursverklaring’ vervangen door: een bestuurs- of directieverklaring.

 

Artikel II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na datum van uitgifte van het Gemeenteblad waarin zij wordt geplaatst.

 

Den Haag, 19 december 2023

Het college van burgemeester en wethouders,

 

de secretaris ,

Ilma Merx

 

de burgemeester

Jan van Zanen

 

 

Naar boven