Wijziging van de Algemene verordening financieel beheer en beleid gemeente Den Haag 2019

 

De raad van de gemeente Den Haag,

 

gezien het voorstel van het college van 20 november 2023,

 

gelet op artikel 149 van de Gemeentewet,

 

besluit vast te stellen de volgende Verordening tot wijziging van de Algemene verordening financieel beheer en beleid gemeente Den Haag 2019:

 

Artikel I

De Algemene verordening financieel beheer en beleid gemeente Den Haag 2019 wordt gewijzigd als volgt:

 

A In artikel 1:1 wordt, passend binnen de alfabetische volgorde van de begripsomschrijvingen, een lid ingevoegd, luidende:

- rechtmatigheidsverantwoording: de rapportage van het college waarbij aangegeven wordt in welke mate de totstandkoming van de financiële beheershandelingen en de vastlegging daarvan overeenstemmen met de relevante wet- en regelgeving;

 

B Artikel 3:2, vierde lid, komt te luiden:

 

4. In de paragraaf bedrijfsvoering van de begroting is het volgende opgenomen:

  • a.

    een overzicht dat inzicht geeft in de apparaatslasten en de kosten van inhuur externen. Het totaal van de apparaatslasten primair proces is onderverdeeld naar programma’s;

  • b.

    een toelichting op de rechtmatigheidsverantwoording.

 

C In artikel 3:4 wordt na het derde lid een vierde lid toegevoegd, luidende:

 

4. In de Verordening doelmatigheids- en doeltreffendheidsonderzoek Den Haag 2023 zijn de regels vastgesteld voor het te verrichten onderzoek naar de doelmatigheid en doeltreffendheid.

 

D Artikel 4:2 wordt als volgt gewijzigd:

1 In het derde lid wordt “Het incidentele weerstandsvermogen” vervangen door: De incidentele weerstandscapaciteit

2 In het vierde lid wordt “Grondbeleid” vervangen door: Grondbedrijf

 

E In artikel 5:1 wordt na het zesde lid een zevende lid toegevoegd, luidende:

 

7. In de jaarrekening en de rechtmatigheidsverantwoording wordt aandacht besteed aan begrotingsonrechtmatigheden, waarbij iedere overschrijding van de lasten en onderschrijding van de baten ten opzichte van de begroting na wijziging onrechtmatig is, tenzij:

  • a.

    de afwijking past binnen het door de raad geaccordeerde beleid en kleiner is dan de rapporteringsgrens of kleiner is dan 10% van het programmatotaal of het investeringsbudget;

  • b.

    de afwijking tot stand komt door lasten die worden gedekt door direct gerelateerde baten;

  • c.

    de afwijking is toegelicht in de 8-maands rapportage;

  • d.

    de afwijking ontstaat binnen het bestaande beleid, maar de informatie zo laat bekend was dat een raadsbesluit of begrotingswijziging niet meer mogelijk was;

  • e.

    de afwijking is gemeld aan de raad middels een raadsinformatiebrief;

  • f.

    de afwijking voortvloeit uit een raadsbesluit.

 

F Na artikel 5:12 wordt een nieuw artikel 5:13 ingevoegd, dat luidt als volgt:

 

Artikel 5.13 Rechtmatigheidsverantwoording

  • 1.

    In de rechtmatigheidsverantwoording bij de jaarrekening rapporteert het college aan de raad over afwijkingen met een verantwoordingsgrens van 1% van de totale lasten van de gemeente, inclusief de toevoegingen aan de reserves.

  • 2.

    In de paragraaf bedrijfsvoering worden de geconstateerde afwijkingen (fouten of onduidelijkheden) groter dan 3% van de verantwoordingsgrens nader toegelicht.

  • 3.

    Het voorwaardencriterium is het criterium van rechtmatigheid, dat betrekking heeft op de eisen die worden gesteld bij de uitvoering van de financiële beheershandelingen. De eisen of voorwaarden zijn afkomstig uit diverse wet- en regelgeving en hebben betrekking op aspecten als doelgroep, termijn, grondslag, administratieve bepalingen, normbedragen, bevoegdheden, bewijsstukken, recht, hoogte en duur.

  • 4.

    Het college biedt de raad jaarlijks uiterlijk op 31 december ter vaststelling een normenkader rechtmatigheid aan. Dit kader bestaat uit alle relevante (interne) wet- en regelgeving waaruit financiële beheershandelingen kunnen voortvloeien.

  • 5.

    Het misbruik en oneigenlijk gebruik-criterium is het criterium van rechtmatigheid, dat betrekking heeft op het voorkomen, detecteren en corrigeren van misbruik en oneigenlijk gebruik van overheidsgelden en gemeentelijke eigendommen bij financiële beheershandelingen.

  • 6.

    Het college zorgt voor regels voor het voorkomen van misbruik en oneigenlijk gebruik van gemeentelijke regelingen en eigendommen en legt deze vast.

 

Artikel II

Deze verordening treedt in werking op 1 januari 2024.

 

 

Aldus besloten in de openbare raadsvergadering van 20 december 2023.

De griffier, Lilianne Blankwaard-Rombouts en de voorzitter, Jan van Zanen.

Naar boven